Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

bercikq

Passing Basics
Beginner
1 Styczeń 2014
17
4
3
43
QNAP
TS-x20/TS-x21
Ethernet
1 GbE
Witam
Posiadam (od niedawna) qnap ts-120 chciałem przekopiować trochę danych a mianowicie 500gb z kompa na qnap połączony Kablem do routera - status portu 1000M Full.
Router <-> komp -status portu 1000M Full. Prędkość max 15 mb/s. Dysk twardy seagate ST2000DM001-1CH164 nówka. W czym jest problem bo nie mam pojęcia Router Netgear WNR3500L/U/v2 na tomato USB. Przy przesyłaniu obciążenie procka max 30 % (qnap ts-120)

Włączałem ramki Jumbo na routerze nic to nie dało, ( w tej chwili wyłączone)
Wyłączałem zaporę programu Symantec Endpoint Protection nic to nie dało (w tej chwili włączona )
W panelu sterowania/usługi sieciowe/win/mac/nfs/usługa plików sieciowych dla sieci Microsoft włączona. Grupa robocza ( nazwa zgodna z grupą roboczą komputera) zaznaczone samodzielny serwer, w zaawansowanych zaznaczony Lokalny Master Browser, Włącz serwer WINS. Jak odznaczę te opcje nic się nie zmienia.

Test prędkości sieci dwa kompy połączone do routera kablem każdy łączy się 1Gb/s ---prędkość kopiowania z jednego do drugiego ok 80 mb/s więc sieć jest w porządku. W czym może być problem???

Na stronie (dystrybutora) jest napisane Prędkość odczytu to prawie 105MB/sek, zapis do 80MB/sek
i gdzie te prędkości???

dyski mają inne na pewno ale na pewno nie szybsze od tego w qnapie.
mój router obsługuje te ramki ustawiłem nawet wartość w routerze 4074 oraz w qnapie taką samą i nic nie zmieniło dalej max 15mb/s
chyba nie po wiesz mi ze kasa wyrzucona w błoto na ten qnap. JA na tym routerku z podłączonym dyskiem do usb wyciągałem 8mb/s więć chciałem przyspieszyć sobie trochę (założenie 10 x szybciej) i kupiłem qnap a tu klops:(

Please, Zaloguj or Załóż konto to view quote content!
O Jumbo to najlepiej zapomnieć. Więcej tylko niezgodności z tym idzie.

SEP'a poprostu wyłącz z tray'a na czas prowadzenia testów.

Zacznij od wyłączenia usług oraz uruchomionych aplikacji na czas testu. Może, któraś w tym momencie pracuje... Co do FTP nie używaj do pomiarów Total Commandera tylko FileZilla lub innego klienta FTP.

testy testy (wyłączyłem wszystko co się dało zostawiłem tylko ftp i dostęp zdalny) i nic filezilla pokazał 9mb/s na total commanderze trochę szybciej
czyżby za tysiak(wraz z dyskiem) mamy sprzęt którego przesył jest 15mb/s:D?
ktoś ma takiego qnapa tez ma takie transfery? jaki kupić zęby miał 80 mb/s(jednodyskowy)?

tak pokazuje mi na routerze ale o dziwo jak utworze dysk wirtualny iscsi przez program qfinder to transfer mam przepiękny 105mb/s czy da się taki dysk zamontować nie tylko na jednym kompie ale na odległych łączących się z zewnącz???

coś rzeczywiste mi blokowało coś. ftp nadal 15 mb/s jednak jak mapuje dysk sieciowy poprzez qfinder mam transfer 45 mb/s.
ponawiam pytanie tworze dysk wirtualny iscsi na moim stacjonarnym(poprzez qfinder) w systemie widziany jest jako zwykły dysk (transfer ponad 100mb/s) czy taki wirtualny dysk może być zmapowanym dyskiem sieciowym na innych kompach?

Ostatnio edytowane:
transfer się polepszył jak całkowicie wyłączyłem Symantec Endpoint Protection (wcześniej wyłączałem tylko moduł firewall + zbędne usługi w qnapie)więc musiał nieźle blokować. Komputer od nowa składałem w tym roku więc jest to świeża w miarę kopia doinstalowałem już parę programów które tak naprawdę nie powinny mieć wpływ. Dysk ssd sata 3 więc system śmiga jak szalony. Jestem cały czas w trakcie testów tylko z braku czasu nie jestem w tej chwili stwierdzić na 100 procent czy to sep czy jakaś z usług w qnapie spowalnia transfer. test test a jeszcze pytanie jak przywrócić niektóre usługi na pulpit w qnapie bo poznikało mi trochę ikonek jak wszystko wyłączyłem ?

Skoro Ty je wyłaczyłeś to wydaje się oczywiste że to Ty wiesz co masz włączyć z powrotem ;)

Ikonki można dodać z menu bocznego metodą drag'n'drop jeśli tylko włączysz z powrotem programy.

oczywiście ze wiem co mam włączyć (proszę czytać ze zrozumieniem) chodziło o ikonki na pulpicie - o właśnie odkryłem ten pasek nawet nie wiedziałem ze istnieje.
Wracając do głównego wątku to na razie bawię się zdalnie tym qnapem (poznaje go, oswajam się) jak będę w domu to przetestuje ostatecznie prędkość

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.