Udało mi się przenieść bazę Subiekta na MSSQL na nasa za pomocą SQL SMS, rozwiązując tym samym błąd z Operating system error 2(The system cannot find the file specified.) Rozpiszę to jak ja to zrobiłem jakby ktoś jeszcze miał problem.
1. Na nasie zrobiłem folder współdzielony dla backupu z Subiekta, tak na prawdę można wykorzystać dowolny folder na nasie. Ja wolałem zrobić nowy.
2. Przy tworzeniu nowego kontenera z MSSQL dodatkowo należy dodać folder współdzielony, opcje zaawansowane -> z menu po lewej na samym dole "FOLDERY WSPÓŁDZIELONE", w środkowej kolumnie "WOLUMIN Z HOSTA" wybieramy nasz wcześniej wybrany folder i obok w "punk zamontowania" dajemy ścieżkę. Ja dałem p oprostu "/MSSQL" żebym nie musiał dużo szukać. Wrzucamy do tego folderu nasz backup z subiekta.
3. Po utworzeniu kontenera i konfiguracji, odpalamy MS SQL SMS, łączymy się do swojej bazy. Później standardowo jakbyśmy chcieli przywrócić bazę SQL,Prawy na "DATABASE" -> "RESTORE DATABASE" -> zaznaczamy, że chcemy przywracać z "DEVICE", "FILE" i "ADD". Teraz w głównym katalogu kontenera musimy odnaleźć nasz wcześniej stworzony folder.
4. Jak już mamy dodany backup, to musimy wejść z menu po lewej w opcje "FILES".
5. W zakładce "FILES", zaznaczamy "RELOCATE ALL FILES TO FOLDER" i dla dwóch poniższych pozycji wybieramy również ten sam folder współdzielony, gdzie trzymamy backup.
6. Klikamy "OK" i nasza baza powinna zostać zaimportowana na serwer SQL, który stoi na qnapie. Później w subiekcie zmienić tylko serwer i powinno działać. Mi jeszcze pobierał jakieś 2 pliki, gdzie szło to ok. 15min. Po ponownym wejściu wiem, że sam z siebie utworzył kolejną bazę danych o nazwie "InsERT_Launcher".
Subiekt powinien normalnie działać na naszej bazie danych. Jednak jak już ktoś wcześniej zauważył, występuje problem z automatyczną archiwizacją np. podczas zamykania programu, ale to mi na razie nie przeszkadza.
Mam nadzieję, że komuś się kiedyś to przyda