takCzy jest to darmowe rozwiązanie ??
nie , bo musisz pliki wyciągnąć z kontenera do qnapa, a co potem z nimi zrobisz .. Twój problemCzy skrypt daje możliwość zapisywania tych archiwizacji na innym kompie niż qnap ? Np na stacjonarnym kompie ?
takCzy jest to darmowe rozwiązanie ??
nie , bo musisz pliki wyciągnąć z kontenera do qnapa, a co potem z nimi zrobisz .. Twój problemCzy skrypt daje możliwość zapisywania tych archiwizacji na innym kompie niż qnap ? Np na stacjonarnym kompie ?
Udało mi się przenieść bazę Subiekta na MSSQL na nasa za pomocą SQL SMS, rozwiązując tym samym błąd z Operating system error 2(The system cannot find the file specified.) Rozpiszę to jak ja to zrobiłem jakby ktoś jeszcze miał problem.
1. Na nasie zrobiłem folder współdzielony dla backupu z Subiekta, tak na prawdę można wykorzystać dowolny folder na nasie. Ja wolałem zrobić nowy.
2. Przy tworzeniu nowego kontenera z MSSQL dodatkowo należy dodać folder współdzielony, opcje zaawansowane -> z menu po lewej na samym dole "FOLDERY WSPÓŁDZIELONE", w środkowej kolumnie "WOLUMIN Z HOSTA" wybieramy nasz wcześniej wybrany folder i obok w "punk zamontowania" dajemy ścieżkę. Ja dałem p oprostu "/MSSQL" żebym nie musiał dużo szukać. Wrzucamy do tego folderu nasz backup z subiekta.
3. Po utworzeniu kontenera i konfiguracji, odpalamy MS SQL SMS, łączymy się do swojej bazy. Później standardowo jakbyśmy chcieli przywrócić bazę SQL,Prawy na "DATABASE" -> "RESTORE DATABASE" -> zaznaczamy, że chcemy przywracać z "DEVICE", "FILE" i "ADD". Teraz w głównym katalogu kontenera musimy odnaleźć nasz wcześniej stworzony folder.
4. Jak już mamy dodany backup, to musimy wejść z menu po lewej w opcje "FILES".
5. W zakładce "FILES", zaznaczamy "RELOCATE ALL FILES TO FOLDER" i dla dwóch poniższych pozycji wybieramy również ten sam folder współdzielony, gdzie trzymamy backup.
6. Klikamy "OK" i nasza baza powinna zostać zaimportowana na serwer SQL, który stoi na qnapie. Później w subiekcie zmienić tylko serwer i powinno działać. Mi jeszcze pobierał jakieś 2 pliki, gdzie szło to ok. 15min. Po ponownym wejściu wiem, że sam z siebie utworzył kolejną bazę danych o nazwie "InsERT_Launcher".
Subiekt powinien normalnie działać na naszej bazie danych. Jednak jak już ktoś wcześniej zauważył, występuje problem z automatyczną archiwizacją np. podczas zamykania programu, ale to mi na razie nie przeszkadza.
Mam nadzieję, że komuś się kiedyś to przyda
jest na stronie producenta : Restore a SQL Server database in Docker - SQL ServerJak można pozyskać ten skrypt
8px » Linux MSSQL / QNAP i Subiekt = przenoszenie danychPróbując wykonać restore z archiwym programu do bazy poprzez powyższy poradnik- mam błędy:
Odpal Activity Monitor i sprawdź co się dzieje.
Właśnie podobno jest problem z archiwizacją z poziomu programu jak jest na NAS. Jednak źle zapytałem. Czy problemem może być potem niezgodność wersji SQL'a?Nie powinno być żadnych problemow, z poziomu programu archiwizujesz , potem masz juz kopie bazy np na dysku swojego komputera, ponieważ program pyta gdzie zapisywać backup.
Niestety mój QNAP nie obsługuje wirtualizacji i nie mam jak sprawdzić. Obecnie stoję nad dylematem czy sprzedać swojego i kupić wyższego, czy po prostu kupić jakiś microPC z Win10 za grosze i na nim postawić normalnie instancję. Wiadomo, że wolałbym mieć wszystko w jednym urządzeniu, ale nie mam pewności jak to będzie działać na QNAP dlatego pytamNajlepiej zrób testy, u mnie działa, archiwizacja w programie, nie działa przez program serwisowy ponowne wgrywanie pliku backup. Powyższe rozwiązanie jednak pozwala na ręczne odzyskanie bazy danych.
Co do niezgodności SQL, to już inna kwestia. Jaką wgrasz na QNAP taka bedzie
Mam Ts-228 nie mam na nim kontenerów chyba, że coś nie umiem zrobićmasz jeszcze kontenery, też jest możliwość instalowania rożnych wersji SQL. Więcej informacji masz na Docker Hub