Udzielamy pomocy TS-251+ pomocy w konfiguracji

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika jarsonek78, 13 Wrzesień 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. jarsonek78
    Online

    jarsonek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Jakiś czas temu stałem się posiadaczem NASa TS-251+ ale dopiero kilka dni temu go uruchomiłem.
    Miałem nadzieje że sobie poradzę z konfiguracją ale niestety nie daje rady i w związku z tym proszę was o pomoc, ale chciałbym abyście mi wszystko wytłumaczyli jak zupełnemu laikowi.
    A więc do rzeczy.
    upload_2017-9-13_21-11-43.

    1. Na początku chciałem na jednym dysku trzymać dane a na drugim robić kopie, ale z tego co czytam to zły pomysł?
    Może kopie robiłbym na dysku zewnętrznym podpinając go co jakiś czas i robiąc kopie?
    W jaki sposób wykonać taką kopie?
    Poza tym przy takiej konfiguracji dysków nie mogę nawet mapować drugiego dysku na kompie bo go w ogóle nie widzę i nie wiem w czym problem?
    upload_2017-9-13_21-17-33.

    2. Kolejna rzecz do której chciałbym użyć serwer to monitoring jednej zewnętrznej kamery, co akurat udało mi się zrobić, chociaż obraz nagrywa mi cały czas a ja chciałbym żeby tylko podczas wykrycia ruchu?
    Pomyślałem, bo akurat ma dysk 2,5" 1TB, aby go podpiąć pod USB Qnapa i na nim może zrobić monitoring ale nie wiem czy to dobry pomysł?
    Pomyślałem tak bo zastanawiam się czy ten dysk mógłby pracować ciągle a dyski w serwerze by się usypiały w celu oszczędności energii?
    3. Następna rzecz to kopia zdjęć z dwóch smartfonów na jeden z dysków i każdy smartfon do osobnego folderu.
    Jak tego dokonać?

    Na razie to chyba tyle, chociaż wiem że jeszcze nie jeden problem będę miał i mam nadzieje że będę mógł liczyć na waszą pomoc.
    Z góry bardzo dziękuję

    Wersja oprogramowania Firmware:
    4.3.3.0299
    Model serwera: QNAP TS-251+
     

    Załączone pliki:

  2. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    240
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +50 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Witam,

    Ad1. Kopie zapasowe można wykonywać na wiele sposobów: Użyj do tego jednej z kilku aplikacji np . NetBackReplication, Qsync, Resilio Sync (ten polecam)
    Ad2. Kamerkę musisz sobie skonfigurować przez stronę konfiguracyjną danej kamery. W Qnap w SS wskazujesz tylko czy ma działać na ruch czy nie, ale w pierwszej kolejności zaloguj się na samą kamerkę i tam dokonaj konfiguracji )załącz opcje motion detection oraz ustal obszary wykrywania. Po tych czynnościach Qnap powinien nagrywać z ruchu. Oczywiście też ważna rzecz: jaka to kamera? czy jest kompatybilna z Qnap lub czy ma standard onvif - nadmienię, że nie wszystkie kamery onvif działają na wykrywanie ruchu.
    Ad3. Zdjęcia ze smartfona Nic prostszego - instalujesz aplikację w telefonie QFile tam konfigurujesz wszystko - i jak tylko wykonasz fotke telefonem to z automatu fotka leci na Qnap w miejsce które wskazałeś podczas konfiguracji.
     
  3. jarsonek78
    Online

    jarsonek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    Zainstalowałem aplikacje do kopii Resilio Sync, którą polecasz ale jej nie ogarniam (za słaby angielski).
    Jeśli chodzi o monitoring, czy jest sens podłączania zewnętrznego 2,5" dysku do zapisu obrazu, czy oszczędzę w ten sposób dysk zainstalowany w serwerze, czy zaoszczędzę w jakiś sposób na energii, czy dzięki temu dyski w serwerze będą jej mniej pobierały?
    Jaki jest przybliżony koszt zużytej w ciągu roku energii przez serwer?
    Usypiania dysków chyba nie ma co uruchamiać nawet jeśli do monitoringu podepnę zewnętrzy dysk to ten systemowy musi się kręcić?
     
  4. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    240
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +50 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Za dużo pytań jak na jeden wątek.
    Próbuj innych aplikacji do synchronizacji/kopii danych. U mnie resilio sprawdza się perfekcyjnie. Po angielsku jest wersja na Qnap a po PL na komputer. Jest bardzo intuicyjny. Zainstaluj na LAP lub PC i masz po PL. Analogicznie będziesz sobie tłumaczył na QNAP.
    Co do usypiania dysków : nie rób tego !!! - zaoszczędzisz 10zł a dyski Ci o 1000% szybciej padną. Zainwestuj w dyski do pracy ciągłej - cena ta sama lub nieznacznie większa. Jak chcesz monitoring to jak chcesz usypiać dyski? - ma to sens? Nic Ci się nie nagra!
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 626
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +1 015 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    lepiej - dyski się nie uśpią :)
     
  6. jarsonek78
    Online

    jarsonek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    Chodziło mi o to że jakbym miał monitoring na zewnętrznym dysku czy pozostałe się uśpią.
    Z tym resilio jakoś sobie nie mogę poradzić, nie ogarniam go. Chciałem zrobić kopię jednego dysku na drugim ale jakoś nie potrafię.

    Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
     
  7. jarsonek78
    Online

    jarsonek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    Mam problem z monitoringiem.
    Kamera Hikvision.
    Ustawione mam nagrywanie przy wykryciu ruchu i w dzień wszystko jest ok. Natomiast w nocy nagrywa cały czas.
    Nie mam pojęcia co i jak ustawić żeby w nocy nagrała tylko podczas wykrycia ruchu.

    Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
     
  8. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    240
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +50 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A dobrze masz skonfigurowany harmonogram?
    Czy masz jakiś oświetlacz? (żeby w nocy kamera lepiej widziała)
     
  9. jarsonek78
    Online

    jarsonek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    Harmonogram i wszystko inne mam dobrze skonfigurowane. W dzień nagrywa tylko kiedy wykryje ruch, natomiast w nocy cały czas nagrywa.
    Kamera ma wbudowane diody podczerwieni czy jak to się tam nazywa a poza tym żadnego dodatkowego oświetlenia nie ma.

    Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
     
  10. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    240
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +50 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Masz TeamViewera?
    Podaj emaila to może zdalnie spróbuje pomóc.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. jarsonek78
    Online

    jarsonek78 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Busko - Zdrój
    Local Time:
    09:43
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    null
    TS-x51+ null
    Jeszcze spróbuję coś pokombinować i jak nic mi się nie uda to się odezwę i spróbujemy razem. Tylko chyba będę musiał zrobić najpierw format laptopa bo strasznie zamula.

    Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
     

Poleć tę stronę