Moje auto jeździ wolno, czemu ?użytkownicy skarżą się na wolny dostęp do plików.
Co to znaczy wolno ? Opis do ku..wy nędzy ?
Jeśli obecnie nie zużywasz więcej niż 80%, marnujesz pieniądze.Zwieksze RAM
fajnie, ale jako co ? cache czy kolejny dysk na przestrzeń w QNAPie.dodatkowo chciłbym dołozyć dysk SSD jako pamięć
Dodanie RAMu (zakładając że działa) jest bezbolesne. Wciskasz i działa. (zakładając że robisz przy wyłączonym nasie).Czy to bezpolesny zabieg?
SSD - zależy co chcesz robić.
Połączono posty:
Żadna operacja z w/w nie powoduje normalnie utraty danych .. no ale mieliśmy wielu różnych wariatów
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 730
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Ale co znaczy wolno?
Może to kwestia sieci?
Sprawdzałeś prędkości odczytu/zapisu?
Chcę podołyć SSD jako cache, Pytanie czy tylko go podłaczę i skonfiguruje bez utrady struktury i danych ???
Połączono posty:
Chcę podołyć SSD jako cache, Pytanie czy tylko go podłaczę i skonfiguruje bez utrady struktury i danych ???Moje auto jeździ wolno, czemu ?
Co to znaczy wolno ? Opis do ku..wy nędzy ?
Jeśli obecnie nie zużywasz więcej niż 80%, marnujesz pieniądze.
fajnie, ale jako co ? cache czy kolejny dysk na przestrzeń w QNAPie.
Dodanie RAMu (zakładając że działa) jest bezbolesne. Wciskasz i działa. (zakładając że robisz przy wyłączonym nasie).
SSD - zależy co chcesz robić.
Połączono posty:
Żadna operacja z w/w nie powoduje normalnie utraty danych .. no ale mieliśmy wielu różnych wariatów![]()
problem jest z wolnym dostepem do plików. kiedyś się klikało i było a teraz sie klika i dłuuuugo czeka. Pliki to rysunki i programy do maszyn. mam dwa wolne gniazga mogę zainstalować dwa SSD... i tak mam te dyski nie ma problemu zeby przetestować. pytanie jest tylko czy włoże dyski i nic się nie stanie????
Firma ma budżet do spalenia? Że na siłę RAM i SSD propsujesz?
Tu mnie koledzy poprawią ale jednak bym wolał zainteresować się tym: port trunking
Zanim cokolwiek bym zrobił/kupił, testy sieci! Bo bez tego raczej sensownej pomocy nie uzyskasz. I nie pisz kiedyś to było teraz nie ma
- ilu użytkowników?
- jakie pliki? (rozmiar, nie przesadzacie z ilością plików w katalogu?)
- jakie dyski są aktualnie?
- testy sieci wykonane przy użyciu: ipref3
Tu mnie koledzy poprawią ale jednak bym wolał zainteresować się tym: port trunking
Zanim cokolwiek bym zrobił/kupił, testy sieci! Bo bez tego raczej sensownej pomocy nie uzyskasz. I nie pisz kiedyś to było teraz nie ma
Ostatnio edytowane przez moderatora:
U mnie w prawdopodobnie tej samej dziedzinie CNC i kłopotach z responsywnością sieci pomogło wyłączenie torrentów u kolegi z sąsiedniej maszyny 
dobrze oczywiscie sprawdze siec, poproszę tylko odpowiedz na moje pytanie: mogę dołazyc w tym modelu SSD aby działał jako Cach? czy dyski ma załozyc 2? czy moge to zrobić nie tracac struktury i danych?
Nie chcę wyjść na pojeba ale Tobie nie chodzi o znalezienie przyczyny tylko o ten dysk co znajomemu pomógł? Tak można podpiąć ba można to zrobić nie wyłączać nas'a (wyciągasz kieszeń przykręcasz dysk wkładasz resztę wyklikujesz). Czy pomoże? znajomemu pomogło może i Tobie pomoże.
Nie masz żadnej gwarancji że tak będzie. Coś się zmieniło czegoś nie zarejestrowałeś, wszyscy mają dostęp do nas'a czy Ty jesteś jedynym użytkownikiem (administratorem) a reszta jest jedynie klientami zasobów sieciowych?
Nie masz żadnej gwarancji że tak będzie. Coś się zmieniło czegoś nie zarejestrowałeś, wszyscy mają dostęp do nas'a czy Ty jesteś jedynym użytkownikiem (administratorem) a reszta jest jedynie klientami zasobów sieciowych?
Zobacz ile zasobów RAM i pożera, czy masz dużo w śmietniku itd. Przy tak małej ilości danych wszystko powinno śmigać, moim zdaniem SSD nie będzie uzasadnionym złotym środkiem bez sprawdzenia innych podstawowych spraw.
Ja tam dalej nie wiem o co chodzi ?
Tak jak pisałem, jeden dysk SSD - cache do odczytu, przyspieszy odczyt często używanych plików.
Chcesz mieć też cache do zapisu, to MUSISZ:
1. mieć DWA dyski SSD
2. mieć UPS
Jeśli nie będziesz miał UPS i coś się posypie, jesteś SAM SOBIE WINIEN! Czemu ? Przeczytaj dokumentację.
chcesz dodać ten dysk ? to go włóż, nic to nie zepsuje (mam tylko nadzieje że jest to wspierany dysk), potem idziesz do managiera dysków, masz tam po lewej akceleracja/cache SSD i dalej kreator prowadzi za rączkę
i tak wiem że mało to zmieni , bo pewnie nas został wdrożony na szybko i zaczeły wychodzić problemy.
No i tylko mimochodem wspomnę - masz kopię danych z nasa poza nasem , dysk USB/chmura ?
Tak jak pisałem, jeden dysk SSD - cache do odczytu, przyspieszy odczyt często używanych plików.
Chcesz mieć też cache do zapisu, to MUSISZ:
1. mieć DWA dyski SSD
2. mieć UPS
Jeśli nie będziesz miał UPS i coś się posypie, jesteś SAM SOBIE WINIEN! Czemu ? Przeczytaj dokumentację.
chcesz dodać ten dysk ? to go włóż, nic to nie zepsuje (mam tylko nadzieje że jest to wspierany dysk), potem idziesz do managiera dysków, masz tam po lewej akceleracja/cache SSD i dalej kreator prowadzi za rączkę
Połączono posty:
i tak wiem że mało to zmieni , bo pewnie nas został wdrożony na szybko i zaczeły wychodzić problemy.
Połączono posty:
No i tylko mimochodem wspomnę - masz kopię danych z nasa poza nasem , dysk USB/chmura ?
dobra wracam do tematu! Dotarłem na miejsce mogę odpowiedzieć na wszytkie pytania: problemy z bardzo wolnym dostepem do danych. danych używanych jest 1,4TB wolnych 4,21 TB. 10 użytkowników. konstruktorzy mają na nim rysynki w SOLID EDGE. duże złożenie otwierało się 10 minut teraz ponad godzinę. dodatkowo programiści maja programy na maszyny CNC kiedys otwierali w locie teraz wszytko trwa... wg waszych zaleceń zrobiłem port trunking - nic nie dało, zainstalowałem iperf3 wygląda ok 932 Mbit/sec. Ktoś pomoże?