Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
M

mikhnal

Guest
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160419
Model serwera: QNAP TS-453 Pro

Teraz ja mam pytanie. Mam 4 dyski 1TB w RAID5. Chcę je podmienić na 4 dyski 2TB. Nie chcę konfigurować wszystkiego od nowa. Chodzi mi przede wszystkim o dysk systemowy. Podpowiedzcie proszę jak to zrobić, która strategia zadziała:
  1. na włączonym qnapku wyszarpać pierwszy dysk, wsadzić 2TB, poczekać na odbudowanie RAID'u, potem kolejne dyski, po czwartym powiększyć wolumen o dostępne miejsce - zadziała, czy się system wywali?
  2. może sklonować na kompie 1:1 pierwszy dysk 1TB na 2TB i ten wsadzić do Qnapa, a resztę dysków normalnie wymieniać i odbudowywać macierz?
Zna ktoś sprawdzone rozwiązanie?

Myślę, że to powinno ci wystarczyć za wskazówkę:

Online RAID Level Migration & RAID Capacity Expansion :: Storage、Virtualization ::NAS :: QNAP

Jeśli będziesz miał problem - pisz.

upload_2016-5-24_10-17-2.png

upload_2016-5-24_10-17-32.webp

na włączonym qnapku wyszarpać pierwszy dysk, wsadzić 2TB, poczekać na odbudowanie RAID'u, potem kolejne dyski, po czwartym powiększyć wolumen o dostępne miejsce - zadziała, czy się system wywali?
Tak przy okazji w tym scenariuszu - będziesz miał, rozwalony "uszkodzony" raid oraz jeden dysk wolny :)

może sklonować na kompie 1:1 pierwszy dysk 1TB na 2TB i ten wsadzić do Qnapa, a resztę dysków normalnie wymieniać i odbudowywać macierz?
Nie wypali to również, nie wiem nawet czy kopia 1:1 dysku na dysk zostanie łyknięta w raid bez problemów. Silas Mariusz Silas Mariusz pewnie takie machloje sprawdzał, więc może się dorzuci słowem.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. https://forum.qnap.net.pl/threads/wymiana-dysk%C3%B3w-na-wi%C4%99ksze.18063/