Zakup pierwszego NAS-a

Magic Man

Nowy użytkownik
Noobie
12 Luty 2017
2
1
3
45
QNAP
null
Ethernet
null
Witam.
Pragnę zakupić swojego pierwszego NAS-a i jeśli to możliwe chciałbym uzyskać kilka odpowiedzi, najlepiej od innych użytkowników. Jeśli chodzi o model to na pewno będzie miał min. 8 zatok i tutaj wybór padł wstępnie na TS-853A, niestety nie pojawiła się nadal wersja B jak w przypadku niższych modeli. Rozważam też inne, ale min. 8 zatok. Więc do rzeczy...

1. Czy funkcjonalność modeli z niższej półki różni się od tych droższych. Różnica dotyczy tylko sprzętu (procesor, płyta) czy też możliwości (oprogramowania)
np. model TS-853A a TVS 1282 to tylko mocniejsza wersja czy więcej funkcji?
2. Czy można użytkować NAS-a jak zwykłego PC-ta. Uruchamiać go według potrzeby, powiedzmy raz dziennie na maksymalnie kilka godzin. Bo faktycznie tyle
mi wystarczy? Nie chodzi tutaj o oszczędzanie energii tylko o to że niewiele czasu spędzam w mieszkaniu.
3. Przeglądając forum ciągle czytam o jakiś problemach, awariach, nieprawidłowym działaniu itd. Czy te urządzenia są aż tak awaryjne i niedopracowane czy
to tylko moje odczucie?
4. Czy można skonfigurować urządzenie tak aby każdy dysk pracował samodzielnie i niezależnie jak w systemie Windows, podpinam dyski i mapuję każdy z
nich osobno. Kopiuję na konkretny dysk konkretną zawartość i tak już zostaje?
5. Czy w przypadku zaniku zasilania podczas pracy NAS-a zapisane dane na dysku/ach zostają uszkodzone lub utracone. I czy odzyskiwanie danych z takiego
dysku jest trudne, długotrwałe i kosztowne, np. dysk 6 TB?
7. Jak wygląda sytuacja z DLNA, na forum czytam że brak dźwięku wynika z braku licencji i tak ma już zostać. Czy można zainstalować jakiś inny program tak
aby wszystko działało prawidłowo. A jeśli nie, to czy zawartość zmapowanego dysku z NAS-a na komputerze z Windowsem da się otworzyć dowolnym
playerem podobnie jak w przypadku połączenia 2 kompów z Windows?
8. Wbudowanym systemem operacyjnym jest tam Linux, czy ogarnięcie jest trudne dla osoby która nie miała nic wspólnego z tym systemem a zna bardzo
dobrze Windowsa. I czy można zainstalować wirtualny system (np. Windows) tak aby NAS od razu startował na tym systemie, pracował i zamykał się?
8. Ograniczenia w ilości folderów współdzielnych do 512, o co z tym chodzi. Jeśli mam dysk z zawartością np 4000 folderów to mogę udostępnić tylko te 500
czy cały dysk można także udostępnić jako "folder"?
9. Jak wygląda prędkość po sieci LAN. NAS z kartą 4 portową podobno wyciąga ok. 400 MB/s. Czy skonfigurowana agregacja daje takie możliwości. I które
rozwiązanie jest lepsze gdy korzystają powiedzmy 4 osoby jednocześnie, agregacja czy każdy port osobny z innym adresem IP?
10. Czy można wymieniać dyski z danymi w urządzeniu, tzn. mam NAS-a 8 kieszeniowego i 10 dysków. Te dwa nadmiarowe dyski montuję tylko wtedy jak
muszę z nich skorzystać?
11. Aby urządzenie działało płynnie i nie "muliło" (min. 8 dysków) jakie zasoby sprzętowe powinno posiadać. Wystarczy intel pentium i 4 GB ramu (TS-853a)
czy raczej coś mocniejszego i5 i 16 GB ramu (TVS 1282)?

NAS będzie używany głównie do multimediów. Na dyskach będzie przechowywana duża ilość folderów z mieszaną zawartością zawierająca pliki wideo, zdjęcia i dokumenty tekstowe. Każdy folder to osobny projekt. Obecnie posiadam kilka PC a w nich po kilka dysków z danymi. Pragnę zamienić to na jeden NAS. Dyski w PC to modele HGST zakupione z myślą o serwerze. Zakupiłem też switch Przełącznik zarządzalny L2 JetStream, 24 porty Gb, 4 sloty SFP - TP-Link

Wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane.

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. showcase
  2. tvs-1282