@mariuszsal, niestety aby stwierdzić dokładną przycznę błędu potrzebujemy logów aplikacji. Proszę o ich przesłanie zgodnie z instrukcją zawrtą w poście:
Download - Xopero - Private Cloud Backup | QNAP Polska - Oficjalne forum wsparcia technicznego QNAP Club
spietrza, przyczyną błędu backupu VHD na Pańskim komputerze jest fakt, że jedna ze wskazanych do backupu partycji posiada
system plików ReFS, który nie jest wspierany przez wspomniane w poprzednim poście narzędzie
Kopia zapasowa systemu Windows. Nieprawidłowość w zachowaniu aplikacji polega na tym, że nie powinna ona wylistować partycji z niewspieranym systemem plików, co zostanie poprawione.
Jednocześnie chciałem prosić o
zgłaszanie błędów za pośrednictwem portalu wsparcia technicznego, który dostępny jest pod adresem:
Xopero Backup. Umożliwi to nam lepszą organizację Państwa zgłoszeń i jednocześnie zachowamy porządek w temacie na forum.
spietrza, wszelkie informacje związane z konfiguracją backupu VHD oraz opisami poszczególnych pól znajdziesz pod adresem:
Backup SystemState – Opero
Mój błąd rozumiem że dotyczy wskazania ścieżki dla pliku tymczasowego, którym jest partycja z serwera QNAP. Jeśli na dysku mam dwie partycje ale partycja D jest zbyt mała ( 20MB ) a nie mogę wskazać systemowej ani partycji innej niż NTFS co mi pozostaje ??? Muszę dodać dysk z partycją NTFS.
A co by się stało jakbym wskazał tą partycję 20MB ??
Podczas tworzenia backupu VHD przygotowywany jest obraz dysku, który następnie jest poddawany backupowi. Obraz ten musi być zapisany w lokalizacji tymczasowej i wynika to z istoty wykorzystywanego przez
nas narzędzia. Nie ma możliwości byśmy otrzymali na przykład strumień do tego obrazu i od razu słali go jako
backup. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że wszelkie backupy przed wysyłką poddawane są szyfrowaniu i kompresji, a także mechanizmom obliczającym różnice.
Dodatkowo mam pytanie. Ponieważ licencja na 3 stanowiska, która udostępniana jest bezpłatnie trwa jedynie przez rok.
Czy co roku bezpłatnie licencja będzie odnawiana ?? Jeśli tak jak można to wykonać ??
Po roku wystarczy bezpłatnie odnowić licencję, co odbywa się dokładnie w taki sam sposób jak wygenerowanie nowej licencji.
Pozdrawiam,
Grzegorz Bąk
spietrza, jeszcze raz przeanalizowaliśmy Pański problem i chciałem przeprosić za wprowadzenie w błąd w poprzednim poście. Narzędzie
Kopia zapasowa systemu Windows jak najbardziej wspiera ReFS, natomiast jedna z partycji wskazanych do backupu ma format inny niż NTFS lub ReFS, co jest przyczyną błędu.