1. gentillo

Sprzedam Po sprzedaży serwera

Po sprzedaży serwera zostały mi: PNY Quadro P400 V2. Oddam za 350 Seagate Exos X16 12TB oddam za 850 Sprzęty 100% sprawne, na gwarancji. Karta graficzna PNY Quadro P400 V2 Qnap Nowy Sącz • OLX.pl Dysk twardy HDD Seagate Exos X16 12TB Nowy Sącz • OLX.pl
  2. gentillo

Sprzedam Qnap TS-473a

Dzień dobry, wstępnie rozważam sprzedaż mojej maszyny. Qnap TS-473a 12.2021 2x16 GB Ram Crucial 12.2021 Karta Geforce Quadro P400 do trasnkodowania 01.2022 HDD: Samsung 980 NVMe 1GB 10.2021 Seagate 12TB Exos X16 05.2022 Seagate 8TB Enterprise 11.2021 Seagate 6TB 10.2021...
  3. gentillo

Dyskusja Zwrot HDD 14 dni

Nie do końca wiem gdzie wrzucić więc wrzucam tutaj. Trafił mi się ostatnio ciekawy przypadek i chciałbym podpytać czy może komuś też coś takiego się kiedyś przytrafiło lub ma wiedzę na ten temat. Zakupiłem nowy HDD na allegro. Po kilku dniach zorientowałem się, że przeoczyłem w opisie informację...
  4. gentillo

Dyskusja Duża pula pamięci

Jako, że od niedawna użytkuję serwer z ZFS mam jeszcze kilka tematów do ogarnięcia. Obecnie zastanawiam się nad następującym problemem: potrzebuję zrobić dużą pulę pamięci opartą o dwa HDD na przykład. Dane zawarte w tej puli będą zbackupowane, ale czysto teoretycznie chciałbym wiedzieć co się...
  5. gentillo

Pomoc Problem z Emby - brak podpisu aplilkacji

Po wczorajszej aktualizacji firmware'u serwer Emby przestaje działać.
  6. gentillo

Sprzedam RAM Crucial 2 x 16GB RAM DDR4 SODIMM Crucial 16GB 2666MHz CL19

Do sprzedania zestaw pamięci 2 x 16 GB RAM DDR4 SODIMM Crucial 16GB 2666MHz CL19. Pamięci zakupione 12.2021 (gwarancja). W pełni sprawne. Siedzą nadal w moim serwerze czekając na przyjazd 2 x 32:) RAM Crucial 2 x 16GB RAM DDR4 SODIMM Crucial 16GB 2666MHz CL19 Nowy Sącz • OLX.pl W razie potrzeb...
  7. gentillo

Dyskusja Transkodowanie za pomocą GPU

Mam pytanie do użytkowników rozwiązania z dodatkowym GPU. Mam zestaw TS-473A z GPU Quadro P400 i quts hero. Zainstalowane serwery plex i emby. Generalnie wszystko działa tak jak powinno. Jednakże w obydwu odtwarzaczach czas odpalenia transkodowania przez GPU zajmuje trochę czasu. W plexie trwa...
  8. gentillo

Archiwum Browses Station odmawia współpracy

Coś ostatnio mój Qnap mnie nie lubi. Wczoraj problem z Plex. Dzisiaj znowu browser station nie chce działać. Wczoraj działał. Resetowałem NAS. przeinstalowałem Browser Station i Container Station. Nadal brak współpracy. W jednym z logów znalazłem openbox-xdg-autostart requires PyXDG to be...
  9. gentillo

Pomoc Mój serwer plex dopadła depresja

Odpaliłem dzisiaj serwer plexa i powitał mnie takim wyglądem jak na zdjęciu. W rogu jest emotikon smutnej buźki i cały strona straciła naturalny kolor. Restart plexa nie pomógł. Jeśli chodzi o odtwarzanie to jest ok. Ciekawi mnie co mu odbiło?
  10. gentillo

Pomoc Rclone - problem z logowaniem

Postanowiłem sprawdzić jak działałby plex z bibliotekami ustawionymi na onedrive. Trochę poczytałem i postanowiłem zainstalować paczkę rclone z qnapclub store. Instalacja się powiodła ale mam problem z wejściem na webui. Po odpaleniu podaję domyślne login i hasło. Niestety za chwilę wyskakuje...
  11. gentillo

Pomoc Amazon Fire Stick 4K Max i aplikacji na zewnętrznym dyski

Dotarł do mnie stick. Jak z te pieniądze to jest ok, aczkolwiek Chromecast 4 jest lepiej wykonany, szczególnie pilot od Amazona przy tym od Google wygląda tanetnie. Ale ja nie o tym. Mój problem nie dotyczy bezpośrednio Qnapa ale wiem, że kilka osób na forum ma to urządzenie. Do rzeczy...
  12. gentillo

Dyskusja Kompatybilne karty graficzne

Szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu. Chciałbym wybadać jakie modele kart graficznych współpracują z Qnapami. Mam w tej chwili TS-473a i zaczynam się trochę rozglądać za kartą którą mógłbym wsadzić do mojego serwera. Jeśli więc ktoś używał lub używa dodatkowej grafiki w swoim NASie to...
  13. gentillo

Sprzedam QM2-2P-244A

Po sprzedaży serwera została mi do zbycia karta QM2-2P-244A. Karta ma dwa miesiące, kupiona w polskim sklepie (gwarancja). 100% sprawna Jeszcze pachnie nowością:) 350 paczkomat w cenie Super promocja!!! Do QM2 dodaję 8GB Kingston DDR4 wyciągnięte z nowiutkiego serwera TS-473a (wymiana na 2x16GB)...
  14. gentillo

Dyskusja TS-473a QTS czy QuTS Hero?

Jutro powinien do mnie mnie dotrzeć nowy TS-473a. Do tej pory nie miałem do czynienia z Hero a nowy sprzęt pozwala na jego instalacje. Mam ochotę spróbować. Z tego co czytałem puli pamięci zamontowanych pod QTS nie da się zamontować pod Hero, w związku z czym czekałoby mnie dość dużo zabawy z...
  15. gentillo

Przy piwie x73 transcoding

Szybkie pytanie, bo włączyła mi się nervosa zakupowa:) Czy serwer z linii x73 czy to z a czy bez a poradzi sobie z transkodowaniem materiału 4k przy współpracy z plexem? Czy jednak trzeba patrzeć w kierunku maszyn z i3, i5 itd? Myślałem nad 473a i dodaniem karty nvidii ale to dodatkowe 1500.
  16. gentillo

Dyskusja TS-473a - problem z odtwarzaniem 4k w natywnym KODI

Użytkuję obecnie TS-253D, ale mam okazję wypróbować TS-364. Nowy, trochę mocniejszy procesor. No i mam z nim pewien problem. Nie bardzo rozumiem jak to jest możliwe. I podejrzewam, że żeby odpowiedzieć, trzeba by trochę umieć wróżyć z fusów. O co chodzi. Do 253D mam podpięty tv po hdmi. I choć...
  17. gentillo

Sprzedam Qnap TS-253D 8GB QMP-2-2-244A

Wstępnie rozważam sprzedaż mojego obecnego serwera. Serwer ma około 2 miesięcy. Kupiony w polskim sklepie. Czyli prawie cały okres gwarancyjny przed nim. Serwer z 4GB fabrycznymi + 4GB dołożone. W zestawie karta rozszerzeń pod dyski nvme QM2-2P-244A RAM i karta zakupione w podobnym czasie co...
  18. gentillo

Dyskusja TS-253D wysokie temperatury i wyjący wiatrak

Zmieniłam ostatnio NASa na taki jak w tytule i mam małą wątpliwość. Wcześniej miałem TS-453A i był zdecydowanie cichszy. W związku z tym, że jest podłączony do sprzętu RTV nie mam dużego pola manewru z ustawieniem. Przyznaję, że obecnie nie jest w najbardziej optymalnym miejscu, ale w takim...
  19. gentillo

Dyskusja Problem z aplikacją.

Trochę się bawię ostatnio z różnymi aplikacjami do backupu. Wczoraj padło na Duplicati. Przez chwilę wszystko chodziło ok. Niestety w pewnym momencie pojawił się problem. Aplikacja zawiesiła się i nie ma sposobu żeby ją odwiesić. Nie pomaga odinstalowanie i ponowna instalacja. Po instalacji...
  20. gentillo

Dyskusja Jeszcze jeden problem z autotools

Po kilkunastu dniach korzystania jestem z rtorrent bardzo zadowolony. Tylko jedna funkcja nie działa u mnie tak jak powinna. Pomimo nadania odpowiedniej etykiety, czy wrzucenia torrenta do odpowiedniego podkatalogu w "watch" 99% wstawek trafia u mnie do katalogu "unsorted". Nie działa żadna...