The Final Countdown
jak w znanej piosence
Na polu boju zastały tylko TS-212P i TS-251-4G (oba z zestawem WD RED 2TB). Cenowo to odpowiednio około 1400 i 2400 PLN brutto
Ha ha czyli jak to w życiu bywa dwa przeciwstawne rozwiązania.
Trzecią opcją jest nic nie robienie czyli pozostanie na ten czas przy S ds110j który po wymianie posiadanego switcha na 1GB nie co ożył lub zakup alternatywy S ds214play który jest nie co tańszy od TS-251 czy 4-G.
W cenie spora różnica nie powiem, możliwości także różne. Dodatkowo właśnie padł mi jeden z laptopów dziś ma być wyrok z serwisu. Wyłącza się sam i nikt nie wie dlaczego (poszukuję na wszelki wypadek płyty głównej do Dell Vostro 3550 z i5 na pokładzie może ktoś ma?)
Nie chodzi tylko o różnicę cenową jestem w stanie i te 2400 przełknąć tylko boję sytuacji w której kupie coś (zresztą kolejną już rzecz) której ni będę wykorzystywał w pełni. Przy tym świadomość, że na 212P także odtwarzał by bajki i filmy dziecku na TV jak to teraz ma miejsce dzięki S tliła by mi się w głowie no i przybiła by z czasem Żonę całkowicie.
Teraz wolne wybiegi myślowe oparte o szczątkową wiedzę pochodzącą z Forum i knowania własnych komórek koloru szarego.
TS-212P
Zakup tej opcji i tak diametralnie zmienia moją sytuację: wzrost wydajności procesora z 0,8 na 1,6 GHz i RAM ze 128MB do 512MB (skok wydaje się być epokowym).
Myślę, że obsłuży aktualne potrzeby poprawiając jakość pracy. Pozwoli na lepszy dostęp do NAS z urządzeń przenośnych Smartfon i tablet. Posiada iSCSI wiec możliwe będzie wystawianie LUN do LAN.
Bardzo mnie interesuje czy Ktoś ma 212P i użytkuje w zakładanych celach w domu? Jakie macie opinie o sprzęcie z założenia skonstruowanego do zastosowań domowych i nic więcej z głównym celem pracy odtwarzaniem filmów na TV.
Czy stojąc w otwartej przestrzeni nie pracuje głośno. Syn... DS110j jest cichuteńki tylko dysk słychać jak się wybudza.
TS-251-4G
Celowo nie biorę po uwagę wersji sprzętu z 1GB RAM wg mnie nie ma to sensu lepiej kilka złotych dopłacić i mieć coś co pozwoli na więcej. Późniejsza dokładka RAM kosztowała by więcej a apetyt jak zwykle rośnie w miarę jedzenia.
Co go charakteryzuje: świetne parametry, możliwość podłączenia do TV po HDMI, "transformejszyn" dla HD w locie, zgodność z Virtual głównie chodzi mi o VMware, dużo większa wydajność. dyski hot swap w kieszeniach, 2 x LAN z możliwością agregacji, ogólnie super.
Tylko czy TS-251-4G będę w stanie wykorzystać w domu? skoro przez kilka lat S DS 110j wystarczał?. A odtwarzanie bajek nawet tych 1280px w większości przypadków szło płynnie na TV.
Miałem wczoraj zamówić zestaw, nawet już dzwoniłem ale powstrzymałem się. Wszystko znalazłem w redcoon.pl. Muszę ostudzić głowę.
Brakuje mi wewnętrznego uzasadnienia zakupu które przekładało by mi się na potrzeby które uspokoiło by moje sumienie, szukam go nadal.
Pisze te słowa co świadczy o tym jak wielką mam ochotę na zakup TS-251-4G. Tyle, że mam już w domu informatyczne gadżety kupione na zapas które nie wykorzystuje. Korci mnie nowe wyzwanie i możliwość zabawy w wolnych chwilach z Virtualkami tak jak to robię w pracy. Obecnośc na Formum Qnap-s także mnie kusi. Tyle, że co w domu będę stawiał na Virtual? nie potrafię znaleźć pomysłu i logicznego oparcia w potrzebach Rodziny.
Wiem, że wybór zależy to od tego co chcę zrobić do czego ma to służyć - pisałem Wam podstawowe zastosowania są w planie: głównie jako źródło do plików filmowych na TV po LAN-ie, FTP, chmurka i okresowy dostęp dla zaproszonych do zabawy Userów przez HTTP. Nic zatem wielkiego. Ale ten 251-4G to fajny sprzęt i dlatego tak mnie kusi.
Resztę sprzętu branego do tej pory pod uwagę odstawiłem do lamusa. Decyzję podejmę szybko - tak zakładam, oczywiście Żona by się ucieszyła gdybym wybrał opcję tańszą, choć uboższą na przyszłość. Przydatne okażą się Wasze opinie na temat PS-212P.
Taki jest obraz mych rozterek płynących "Dylematu co wybrać..." w dziale do Kawki lub herbatki. Jesteście świetną brygadą czego Wam gratuluję.
Pozdrawiam