Witaj,
NAS'y od QNAP od lat chwalą się tym, że dyski są możliwe do wymiany (nieważne, czy wadliwy na taki sam, czy akurat jak u Ciebie, zmiana na inny, większy rozmiar) online, czyli podczas pracy.
Na szczęście tu są inne, trochę lepsze możliwości, niż w zwykłym PC, więc bez obawy. Jak kolega wcześniej napisał, robisz to po kolei, jednak najpierw upewnij się, że nowy dysk jest na liście kompatybilności z Twoim serwerem. Zmiana z 4 na 12 TB to dość duża zmiana
Potem wchodzisz w Pamięć masową/dyski, zaznaczasz dysk nr 1 i klikasz w opcjach : wymień (jak napisałem wyżej : może być wymiana uszkodzonego dysku lub zwiększenie pojemności).
System po chwili poprosi Cię o wymianę dysku, wyciągasz kieszeń nr 1 (bez wyłączania serwera), wymieniasz dysk, a po włożeniu czekasz, aż RAID1 (w Twoim przypadku) się odbuduje. Może to trwać od kilku do kilkudziesięciu godzin. Bez paniki, wszystko działa normalnie, lecz trochę wolniej.
Po tym czasie dostaniesz komunikat, że RAID1 został odbudowany i możesz powtórzyć procedurę z dyskiem nr 2.
Gdy to się skończy znów wracasz do Pamięć masowa i wybierasz pulę pamięci z Twoim RAID1 i w opcjach klikasz : rozszerz.
I znów to potrwa ...
Ale finalnie wymienisz dyski na większe, bez utraty danych, choć zajmie to sporo czasu. Przerabiałem podobny problem jakiś czas temu, ale miałem 4 dyski 4 TB w RAID5, tam to zajmuje więcej czasu. Najpierw zmieniałem na 8 TB, po jakimś czasie na 16 TB. Ostatnia operacja trwała ponad tydzień

.
Powodzenia.
S.