Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac

    Próbowałem zmienić w routerze na port: 8080 ale mi nie pozwolił.
    Posłuchałem się drugiej rady i zmieniłem w Qnap Panel sterowania - ustawienia systemowe - ogólne - administracja systemu - domyślny numer portu (HTTP) dla web administration na : 8888

    W sieci lokalnej łączy się bez problemu z zewnątrz dalej fiasko. Może coś jeszcze powinno być zmienione....

    Proszę o pomoc już tracę nadzieję że mi się uda to ruszyć hehe

    Pozdrawiam
     
  2. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a port na routerze przekierowałeś ?
     
  3. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Tak poniżej okno

    pp.PNG

    Może coś z tym zakresem pod sieci bo nie wiem jaki wpisać , jest od 24-32. Przy TCP musi być coś wpisane
    --- Połączono posty, 20 Kwiecień 2017, Data oryginalnego postu: 20 Kwiecień 2017 ---
    przepraszam za ortografię
     
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zapisz to, restart routera

    i testuj to za pomocą telefonu na danych mobilnych a nie za pomocą Wifi ...
     
  5. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Przepraszam może nie wyraziłem się jasno. Napisałem wyżej że po zmianie portu na 8888 w sieci lokalnej łączy się ok a zewnątrz nie. Pisząc zewnątrz miałem na myśli to że, rozłączyłem wifi. Na telefonie udostępniłem sieć i do niej się zalogowałem. Dopiero z tej sieci udostępnionej przez telefon próbowałem połączyć się z Qnap wpisując adres 10.10.0.106:8888
    --- Połączono posty, 20 Kwiecień 2017, Data oryginalnego postu: 20 Kwiecień 2017 ---
    router oczywiście był restartowany
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    zły adres - masz wpisać swojadrespubliczny:8888 a nie 10.x.x.x:8888
     
  7. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Baran ze mnie :Dfaktycznie próbowałem się połączyć na wewnętrzne ip... dziękuję działa

    Przepraszam za pewnie głupie pytanie Tak jak wpisałem wyżej pliki na serwerze będę współdzielił z kolega w większości filmy i w związku z tym?

    Czy na prędkość przesyłania plików na serwer i z serwera ma znaczenie czy będzie to się odbywało za pomocą myqnapcloud czy odrazu bezpośrednio łącząc się z serwerem poprzez jego IP. Wydaję mi się ta druga opcja jest dużo szybsza ale wolę zapytać
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    bezpośrednie połączenie zawsze będzie szybsze.
     
  9. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc.
    Pozdrawiam
     
  10. Paf
    Offline

    Paf Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Podłączę się pod ten wątek.
    Urządzenie QNAP TS-251. Mam kłopot z uzyskaniem dostępu z WAN. Net to Neostrada (do 80 Mbit po zwykłym kablu) z routerem FunBox 2.0. Tak, generalnie to dziadostwo, ale zanim podejmę ewentualną decyzję o zakupie nowego, chciałem zapytać czy ktoś sobie poradził z konfiguracją tego cudu techniki.
    Sieć wewnętrzna chodzi tylko po skrętce (i w tej chwili nie planuję tego zmieniać) na switchach 1Gbit TPLink. W sieci lokalnej wszystko działa jak należy.

    Początkowo połączenie LAN ze światem było ustawione za pośrednictwem IPv6, ale w ten sposób FunBox 2.0 ma dramatyczne problemy z przekierowaniem portów. Przy czym nie chcę korzystać z UPnP. Wpisywałem ręcznie te, które chciałem, a po odświeżeniu okna okazywało się, że numery zewnętrznych są zastępowane czymś dość przypadkowym z puli od 8500 w górę. Tak naprawdę zależy mi na przekierowaniu jedynie portu systemowego NAS (ustawiony niestandardowy) oraz portów do VPN. Niestety w przypadku połączenia IPv6 na FunBox 2.0 wydaje się to niemożliwe.

    Podobno ten router ma kłopoty w takiej konfiguracji, więc przestawiłem go na połączenie ze światem po IPv4, co przy okazji rozkopało mi ustawienia sieci, ale ten wątek pomijam - udało się posprzątać. Udało się także zarejestrować NAS w myqnapcloud, aczkolwiek po zmianie na IPv4 ten nieszczęsny FunBox 2.0 w ogóle odmawia zapamiętania jakiegokolwiek przekierowanego portu - po odświeżeniu strony z ustawieniami NAT wszystkie wpisy znikają. Wobec czego przez WAN wciąż nie mogłem się dostać na mojego NAS-a (próbowałem przez inną sieć). W oknie aplikacji myQNAPcloud na QTS nie pojawiło się potwierdzenie połączenia przez Internet.

    Aktualnie z myqnapcloud się rozłączyłem, ponieważ nie chciałem pozostawiać takiego rozgrzebanego i nieskonfigurowanego do końca połączenia.

    Mam nadzieję, że to w miarę składnie brzmi.

    Pytania:
    - czy ktoś ma wiedzę jak zmusić ten podły router do współpracy? W razie czego proszę o instrukcję krok po kroku.
    - jeśli to jest beznadziejny przypadek, to co zakupić, żeby Neozdrada (VDSL2) hulała bez kłopotów (poza netem nie korzystam z innych usług)?
     
  11. apofis
    Offline

    apofis Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    15 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    256
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +51 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Kolego, miałem identyczny problem, wymień funboxa na nowy egzemplarz.
    Też mam neo do 80 i funboxa2.0. Ja w ogóle nie mogłem ręcznie przekierowywać portów ponieważ cała strona była na szaro i nie dawało się nic wyklikać. Nowy Funbox rozwiązał problem.
     
  12. Paf
    Offline

    Paf Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Żeby było zabawnie dopiero wymieniłem z 1.0 na 2.0 :).
    Wymieniłeś 2.0 na 2.0, czy może nowszy?
    Po wymianie udało się przekierować porty przy funkcjonującym IPv6, czy wymagało to ustawienia IPv4?
    --- Połączono posty, 17 Maj 2017, Data oryginalnego postu: 16 Maj 2017 ---
    A gdybym jednak chciał się pozbyć tego FunBoxa (kontakt z infolinią zaczyna mnie mierzić), co byście polecali? Wodotrysków nie potrzebuję, natomiast urządzenie ma być niezawodne i nieupośledzone jeśli chodzi o konfigurację.
    --- Połączono posty, 17 Maj 2017 ---
    Uzupełnię o kolejne informacje: po kontakcie "infolinią ekspert" (czy jakoś tak), płatną 2,08 zł za minutę (sic!), dowiedziałem się, że Orange standardowo blokuje porty i żeby się tego pozbyć należy przed nazwą użytkownika Neo dołożyć przedroztek "BEZ_OCHRONY-". Wówczas powinno działać. Tj powinna się odblokować możliwość normalnego przekierowania portów bez żadnej podmiany ich numerów zewnętrznych, jak zapewnił pan z pomocy technicznej za 124,80 zł/h.

    Zrobiłem tak. Dalej jest beznadziejnie. Tj. połączenie przez IPv4 w zasadzie upośledza router, tj. nie ma możliwości przekierowania portów (znów nie zapisują się ustawienia). Powróciłem do IPv6. Ustawiłem niestandardowe porty HTTPS i systemowy QTS na NAS. Przekierowanie ręczne na routerze dalej nie działa jak powinno, tj. zewnętrzne porty otrzymują numery od 8500 w górę bez względu jaki port chcemy przekierować. Odpalenie UPnP powoduje ten sam efekt, a z przekierowaniem HTTPS NAS w ogóle nie może sobie poradzić - zwraca błąd.

    Co natomiast zabawne: ręczne przekierowanie niestandardowego portu HTTPS (przykładowo: 500), który router "tłumaczy" na zewnętrzny XXXX daje możliwość połączenia się z NAS-em przez WAN, jeśli wpisać w przeglądarce adres MOJ-NAS.myqunapcloud.com:XXXX. No spoko, przynajmniej wiadomo, że połączenie jakoś żyje i QNAP-owy ddns działa, ale nic więcej z tego nie wynika, ponieważ VPN nie jestem w stanie skonfigurować, gdyż router przypisuje te dziwaczne zewnętrzne numery dla portów.

    Spróbuję jeszcze raz skontaktować się z tą prawie darmową pomocą techniczną. Informacje powyższe pozostawiam dla potomnych.
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w polsce ipv6 nie żyje - to raczej tylko dla połączeń w sieci lokalnej
     
  14. Paf
    Offline

    Paf Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Pewnie masz rację, natomiast to jest po prostu kwestia samego sposobu połączenia z usługą Neo. Jeśli ma być przez ipv6, to po nazwie użytkownika dodaje się "/ipv6". Jeśli przez ipv4, to przyrostek się usuwa. Tłumaczeniem ipv6 na ipv4 zajmuje się "coś" po stronie dostawcy - nie mam bladego pojęcia jak to działa. Dla mnie, jako użytkownika tego nieszczęścia w postaci FunBoxa, istotne jest tylko to, że przy próbie połączenia przez ipv4 router w ogóle odmawia współpracy w zakresie konfigurowania NAT i firewalla (nawet nie jestem w stanie stwierdzić czy jest on włączony czy wyłączony). Połączenie przez ipv6 częściowo te funkcjonalności przywraca - z wyżej opisanymi ograniczeniami i "efektami specjalnymi".
    --- Połączono posty, 17 Maj 2017, Data oryginalnego postu: 17 Maj 2017 ---
    Finalizując ten wątek mojego starcia z NAS-em, a ściślej jego dostępem przez WAN.
    Router miał walnięty soft. Pomogła aktualizacja. Stąd brały się problemy przy ustawieniach NAT na połączeniu przez ipv4. Przez ipv6 to nigdy nie ma szans zadziałać całkowicie dobrze (zawsze będzie zmieniał numery portów) i to jest potwierdzona informacja z infolinii płatnej (czyli takiej, gdzie siedzą ludzie wiedzący i mogący więcej).

    Aktualizacja softu i przestawienie się na ipv4 w kontakcie ze światem pozwoliło ostatecznie przekierować pożądane porty... no prawie. Tj. wszystkie się dało przekierować poza portem 1701, który jest wykorzystywany do VPN przez IPSec. Nie wiem dlaczego - z tym jeszcze powalczę. Tymczasem zastosowałem rozwiązanie hybrydowe i na tę chwilę działa. Tj. porty IPSec przekierowuje usługa UPnP w NAS (i ona jakimś cudem poradziła sobie z przekierowaniem 1701), natomiast pozostałe są ustawione ręcznie na routerze. Docelowo UPnP chcę wyłączyć, ale to muszę jeszcze się poboksować z tym nieszczęsnym 1701. Zobaczymy - może pomogą resety urządzeń w sieci.
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wróc ? masz przekierowanie portów i UPNP ? ... wyłącz UPNP i zrestartuj router
     
  16. Paf
    Offline

    Paf Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Maj 2017
    Wiadomości:
    14
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tak - w UPnP ustawione tylko przekierowanie portów IPSec. To robi automat. Wszystkie pozostałe usługi "bez ptaszków".
    Ręczne przekierowanie ustawione na pozostałych portach, które mają być wykorzystywane.

    Wyłączenie UPnP w routerze i jego restart niestety nie umożliwiają uzyskania kontroli nad ręcznym przekierowaniem 1701. Automat natomiast radzi sobie z tym nie zgłaszając błędów. Konfliktów brak.
     
  17. tomek0807
    Offline

    tomek0807 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x82 10 Mbps
    Jaka może być przyczyna czerwonego krzyżyka w poniższym screenie?
    upload_2017-7-9_20-53-25.
    Porty na ruterze przekierowane z automatu jak widać. Po wpisaniu <mojanazwa>myqnapcloud.com pojawia mi się okno logowania do rutera.
     

    Załączone pliki:

  18. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a kolega adres IP posiada publiczny ?
    ktos dostarcza Internet ?
     
  19. preem
    Offline

    preem Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Czerwiec 2017
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    btw dostep z zewnatrz jest upload_2017-7-9_21-0-57.

    Ja bym zrestartował QNAPA i wtedy sprawdzil jak sie pojawi informacja w GUI
     
  20. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:33
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to nie jest odpowiedź na pytanie ...

    upload_2017-7-9_21-5-22.

    Dostawca t-mobile - łącze LTE/GSM ? tam zwykle nie ma publicznego adresu IP - trzeba zamówić jako dodatkową usługę bądź korzystać z innego AP ..