Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a przeinstaluj ten nieszczęsny dodatek do myqnapclouda
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    907
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +67 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Cześć.
    A powiedzcie mi proszę czy jest sens korzystania z tej funkcjonalności Qnapa jeśli ma się stale IP publiczne?
    W pierwszej kolejności przekierowalem port na "sztywny" IP. I łącze się poprzez podanie adresu IP i portu. Aktualnie jestem po świeżej instalacji i Qnap ustawił porty i IP.

    A więc czy oprócz domeny jest jakieś zastosowanie tego rozwiązania?
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. bo komuś się nudzi ?
    2. dla łatwej nazwy do zapamiętania ?
    3. żebyś miał coś do poklikania w NASie i nie tylko
     
  4. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    907
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +67 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    1. No dobrze. Zrobiłem to.
    2. Nazwę zapamiętałem w przeglądarce.
    3. Poklikałem.

    Ogólnie szybko miło i sympatycznie. Mam swój adres. Swoją drogą fajnie że można go zmieniać.

    Są jednak tego jakieś tam plusy, w administracji na stronie myqnapcloud znajduje się informacja co komu udostępniamy. Mamy dostęp do plików i z tej pozycji możemy udostępnić coś komuś. Ciekawa opcja bez wchodzenia na naszego NAS bezpośrednio. Czyli jest jakiś dodatkowy plus.

    Wraz z korzystaniem z usługi chciałbym się spytać o dwie rzeczy:
    Certyfikat SSL:
    upload_2016-12-28_10-1-32.
    - Czy jest on potrzebny?
    - Czy nie ma wersji darmowej? =P.

    Po za tym co oznacza że ustawiłem kontrolę dostępu do urządzenia?
    upload_2016-12-28_10-7-10.
    W jakich wynikach nie będzie on wyszukiwany? W google, czy w jakimś wewnętrznej wyszukiwarce? Jeśli ustawił bym tutaj dostęp publiczny, to co inni mogli by wyświetlać i znajdować na moim NAS?

    Trochę się uzbierało tych pytań. Może kiedyś to załapię wszystko.

    //Edit

    Ciekawostka. Dziś zainstalowałem Qvideo i musiałem podać QID?! Jak się okazało było to poświadczenie do myqnapcloud. Kurcze trochę to dziwne że dotychczas podałem tylko nazwę do myqnap...
     
  5. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    23:48
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    darmowy ssl możesz mieć z letsencrypt. wymagany nie jest ale warto mieć :)
    Co do googla, napewno tutaj pomoże ci plik robots.txt - tutaj poszukaj w google :) disallow all
     
  6. Putgaw
    Offline

    Putgaw Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Luty 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    HS-251
    Ethernet:
    802.11n
    HS-251 802.11n
    Witam. Życie bez poblemów to nudne życie, tak więc do niedawna NAS wymuszał na routerze przy pomocy UPnP przekierowanie portu 8080 na zewnątrz, teraz jednak port zmienił się na 8082. Gdzie w NAS-ie można skonfigurować UpnP' aby okiełznać te zmiany w przyszłości i przywrócić 8080.
     
  7. darekhifi
    Offline

    darekhifi System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    22 Grudzień 2013
    Wiadomości:
    153
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +23 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Klikasz ikonę myqnap cloud i tam wyłącz upnp , porty ustaw z palca na routerze.
     
  8. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Ustawienie sieci - brak ustawień tcip zamiast tego przełącznik virtualny.

    Jeśli mogę was prosić to proszę wytłumaczcie mi jak ciemniakowi. Temat pod który się podczepiam myślę że jest porwawidłowy, więc mam nadzieję, że moderator mnie nie zabiję :)

    Posiadam Qnap ts 251a-2g. Internet z adresem publicznym IP jednak router z koniecznością przekierowywania portów. Problem polega na tym, że chcąc wejść w ustawienia tj. Panel sterowania - sieć - zamiast ustawień min. tcip wyświetla mi się okno z ustawieniami przełącznika virtualnego i sieciowego i nie mam pojęcia jak z tego wybrnąć. Założyłem konto i mogę korzystać z plików przez www, ale chciałbym móc łączyć się bezpośrednio przez swój publiczny ip.

    Przepraszam za małą fachowość jak pewnie widać jestem laikiem i jeśli będziecie wyrozumiali będę wdzięczny.

    Pozdrawiam
    Tomasz
     
  9. dexter
    Offline

    dexter Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    207
    Miejscowość:
    Siedlce
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +29 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Żeby łączyć się do serwera po publicznym IP musisz przekierować porty na routerze. Chodzi o to, że IP przydzielone jest w tej chwili do Twojego routera i wszystkie próby wywołania połączenia na to IP z Internetu kierowane są do routera. Bez przekierowania portów router nie wie że chcesz np. otworzyć panel administracyjny Qnapa. W związku z tym musisz w ustawieniach routera przekierować port na którym działa panel administracyjny na adres IP QTS dzięki temu po wywołaniu w przeglądarce Twojego IP i odpowiedniego portu zapytanie trafi do routera a router Twoje połączenie przekieruje do Qnapa.
     
  10. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Witam i dziękuję za odzew :)

    Nie mam dostępu do pełnych ustawień routera. Kontaktowałem się z dostawcą i prosił o przesłanie odpowiednich portów, a on wprowadzi zmiany.

    Przepraszam za głupie pytanie, ale nie wiem jakie mam mu wskazać tak żeby korzystać ze wszystkich możliwych funkcji nas-a. Bo jak zrozumiałem podaję mu adres IP przypisany przez router do serwera oraz port na jaki ma być przekazany? Jeśli się mylę wdzięczny będę za korektę...


    Pozdrawiam
    Tomek
     
  11. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tak

    tak

    prawda że proste ?

    Teraz jest tylko tyci problemik, jakie porty chcesz przekierować ?
     
  12. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Kurcze no dobrze czuję się głupi hehe ale troszkę już mądrzejszy.

    No właśnie ja z tym problemikiem odnośnie portów czyli - jakie?

    Kolega informatyk podesłał mi coś takiego:

    TCP ports are to be opened - 20-22, 25, 80, 137-139, 443, 445, 548, 873, 3306, 6000, 6881-6999, 8080, 9000, 13131, 55536-56559 and UDP 6881-6999

    Tę będą ok ?
     
  13. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 937
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 104 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to działaj
     
  14. dexter
    Offline

    dexter Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    207
    Miejscowość:
    Siedlce
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +29 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Nie za dużo? Poza tym skoro nie masz dostępu do routera to zastanów się od razu nad rezerwacją IP w DHCP albo statycznym adresem dla serwera z poza puli DHCP. Żebyś nie musiał co chwila przekierowywać tych portów na inny adres IP
     
  15. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Dostane pod wieczór dane dostępowe do routera.

    Proszę o odpowiedź na moje pytania:

    1) Czy po ustawieniu adresu statycznego w routerze dla mojego serwera muszę coś konfigurować w ustawieniach Qnap, żeby to działało,

    2) I jaki mam najlepiej ustawić port przekierowania ???

    Z góry dziękuję
     
  16. dexter
    Offline

    dexter Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    207
    Miejscowość:
    Siedlce
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +29 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    Jeśli zrobisz rezerwację adresu na routerze to na serwerze nie musisz nic zmieniać. IP będzie przydzielane zawsze to samo na podstawie mac adresu.

    Co do portów to sam musisz odpowiedzieć na to pytanie. Zależy do czego chcesz mieć dostęp. Jeśli na początek chcesz mieć dostęp tylko do panelu administracyjnego to przekieruj port 8080 na serwer (chyba że zmieniłeś domyślny port)

    Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
     
  17. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    --- Połączono posty, 19 Kwiecień 2017, Data oryginalnego postu: 19 Kwiecień 2017 ---
    Jeśli zrobisz rezerwację adresu na routerze to na serwerze nie musisz nic zmieniać. IP będzie przydzielane zawsze to samo na podstawie mac adresu.

    Co do portów to sam musisz odpowiedzieć na to pytanie. Zależy do czego chcesz mieć dostęp. Jeśli na początek chcesz mieć dostęp tylko do panelu administracyjnego to przekieruj port 8080 na serwer (chyba że zmieniłeś domyślny port)




    Sprecyzuję może do co chciał bym uzyskać.

    Mam zamiar wydzielić określoną przestrzeń dyskową, założyć konto dla kolegi tak żeby mógł on sobie u mnie na serwerze przechowywać np filmy czy muzykę, a z której ja mógłbym również korzystać. Pomyślałem sobie że utworzę folder współdzielony i nadam koledze ograniczone uprawnienia. Czy do takiego rozwiązania ten port będzie odpowiedni. Czy lepiej było by skorzystać do celu jaki opisałem wyżej z jakiejś innej usługi qnap dostępnej na serwerze?


    W wolnej chwili proszę o odpowiedź
    --- Połączono posty, 19 Kwiecień 2017 ---
    Próbowałem ustawić jednak dalej nie gra jak należy. Poniżej zamieszczę zrzuty ustawień routera, dzięki którym będziecie mogli mi pomóc :-(

    Główne ustawienia routera

    ustawienie routera.PNG


    Poniżej rezerwacja adresu ip

    rezerwacja IP.PNG


    Dalej ustawienia jakie wpisałem przy przekierowaniu portów


    przekierowanie portów.PNG


    Proszę o cierpliwość i pomoc, pozdrawiam
     
  18. dexter
    Offline

    dexter Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    207
    Miejscowość:
    Siedlce
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +29 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    A po jakim porcie dostajesz się do QTS? 9090 czy 8080?
     
  19. tomasz84
    Offline

    tomasz84 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    16 Kwiecień 2017
    Wiadomości:
    22
    Miejscowość:
    Szczecin
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
  20. dexter
    Offline

    dexter Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    7 Listopad 2012
    Wiadomości:
    207
    Miejscowość:
    Siedlce
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +29 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53A 1 GbE
    To jest port wewnętrzny więc nie powinien mieć problemu. W tym momencie masz dwie opcje. Najszybsza to poprawienie tego przekierowania żeby było 8080 a nie 9090 i sprawdzić czy zadziała a raczej powinno chyba, że router ma możliwość logowania z zewnątrz również po tym samym porcie, wtedy będzie konflikt. Tutaj również masz kilka wyjść ale gdyby jednak nie zadziałało to kolejny krok to zmiana portu do logowania na Qnapie na jakiś inny np. 8888 i przekierowanie na routerze na ten port.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.