Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    podaj nazwę swojego ddnsa to się sprawdzi jak ruch leci od Ciebie ... a QOS jest przeważnie włączony ale NIE skonfigurowany
     
  2. taktlos
    Offline

    taktlos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Listopad 2015
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Szkoda mi nerwów przy moim 3Mb/s uploadzie.

    Ja u siebie jeszcze nie konfigurowałem "myQNAPcloud", ale zauważyłem, że QNAP otworzył/przekierował sobie kilka portów przez uPnP bez mojej wiedzy.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    to się nazywa konfiguracja urządzenia ;)
     
  4. taktlos
    Offline

    taktlos Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    9 Listopad 2015
    Wiadomości:
    33
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie przeklikałem się jeszcze przez to:

    cloud.

    I chyba wyszedłem z błędnego załozenia, że mi tu QNAP na routerze żadnych portów sam otwierać nie będzie.
    Co prawda świadomym byłem, że jest aktywna opcja uPnP na QNAP'ie i na routerze.
     
  5. Grzyboll
    Offline

    Grzyboll Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    Witam wszystkich,
    czy ktoś może mi dokładnie wyjaśnić jak działa usługa CloudLink, mam na myśli aspekty techniczne, porty, protokoły przez które przechodzi komunikacja.

    Generalnie mam włączoną usługę Qsync i chcę synchronizować i udostępniać pliki z każdego miejsca bez bezpośredniego otwierania QNAPa na świat (tzn, port 443 zablokowany - więc usługa QNAP My DDNS wyłączona). Wyłączyłem również UPnP i forward wszystkich portów na routerze. Natomiast usługę CloudLink zostawiłem włączoną i synchronizacja nadal działa na Qsyncu przechodząc przez CloudLink.

    Wydaje mi się, że ze względu na zablokowanie bezpośredniego ruchu z Internetu QNAP jest bardziej bezpieczny, natomiast na ile bezpieczna jest usługa CloudLink?
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Na tyle ile zabezpiecza ją QNAP :)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  7. Grzyboll
    Offline

    Grzyboll Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    14 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-212 1 GbE
    No tak, ale znacie szczegóły jak to działa? albo macie może dostęp do jakiś dokumentów - lubię wiedzieć jak coś czym się zajmuję działa. Szukałem i bardzo ciężko cokolwiek znaleźć w necie prócz marketingowego bełkotu. A wy generalnie otwieracie 443 ze świata do QNAPa np. do Qsynca? lub bezpośredniego dostępu do GUI?
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Pisz do QNAPa ale wątpię żeby Ci udostępnili takie informacje.

    Każdy otwiera co potrzebuje :p
     
  9. pol92
    Offline

    pol92 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witajcie,
    od kilku dni walcze z dostaniem sie do QNAPa przez aplikacje mobilna (QfILE, VMOBILE, itp).
    W aplikacji wybierajac rodzaj polaczenia przez CloudLink mogę sie łaczyć (QFILE, QMANAGER), a przez myQNAPcloud nie działa (VMOBILE - nie obsluguje Cloudlink).

    Na routerze porty przekierowane zarowno przez UPnP jak i dodatkowo recznie.

    Czy zeby laczyc sie przez myQNAPCloud w aplikacji mobilnej trzeba miec publiczne IP ? Ktos na forum napisal ze bez publicznego IP udaje mu sie po myQNAPcloud.
    Jeśli nie trzeba miec publicznego ITP to co jeszcze moge sprawdzic?
    Ponizej kilka screenow z konfiguracji QNAPa i Routera. Co robie źle?

    cloudlink porty.PNG qnap podsumowanie.PNG qnap podsumowanie2.PNG router1.PNG router2.PNG

    Bardzo prosze o pomoc bo od kilku dni do 3-4 w nocy siedze i kombinuje.

    Pozdrawiam,
    Pol
     
  10. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Aby się połączyć z Managerem czy Qfile nie trzeba posiadać publicznego IP, nie trzeba również przekierowywać portów. Leci to tajwańskim tunelem z zawrotnymi prędkościami.
    Co do Vmobile to już sprawa wygląda inaczej. Ponieważ danych jest sporo nie puszczają tego do siebie, więc bez dostępu z adresem nieblokowanym nic nie zdziałasz.
    --- Połączono posty, 31 Styczeń 2016, Data oryginalnego postu: 31 Styczeń 2016 ---
    Ten adres co tam pokazałeś to pula Polkomtela. Masz u nich możliwość dokupić APN m2m lub pro.
     
  11. pol92
    Offline

    pol92 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Bardzo dziekuje za odpowiedz, zmyliło mnie to, że ktos na forum w watku na temat Vmobile napisał ze nie ma publicznego IP a łączy sie przez QNAPCloud w Vmobile. Wiec uznalem ze aplikacja Vmobile nie potrzebuja publicznego IP tak jak Qget czy Qfile , ale Vmobile laczy sie za pomoca QNAPCloud a pozostale maja opcje przez QNAPLink czyli tunelem o ktorym pisales, zgadza sie? :)
     
  12. Matyjas
    Offline

    Matyjas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Luty 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-101/TS-201
    Ethernet:
    802.11n
    TS-101/TS-201 802.11n
    Jestem kompletnym laikiem w temacie. Jednak nie potrzebuję nie wiadomo jak zaawansowanych funkcji QNAPa, głównie dostęp zdalny jako magazyn zdjęć i filmów itp.

    Wcześniej przy logowaniu na myqnapcloud.com widziałem jako admin wszystkie foldery i pliki, ale po kliknięciu w moje urządzenie -> QTS Desktop wyskakiwał mi komunikat coś w stylu "brak wybranej usługi". Odpaliłem opcję UPnP w routerze, oraz zaznaczyłem w opcjach QTSa aktywną opcję DDNS.

    Po tej czynności wyżej, teraz, gdy próbuję logować się z innego miejsca przez internet, już nie wyskakuje mi ten komunikat o braku usługi, tylko próbuje się połączyć i wyskakuje komunikat "nie udało się nawiązać połączenia z urządzeniem". Dodam, że w myqnapcloud przez www loguję się normalnie jako admin i widzę zdalnie katalogi i pliki, ale nie uruchamia się ten QTS ze wszystkimi usługami typu galeria, download station i inne.

    Mam zmienne IP w domu, zwykły net z Multimedia Polska.

    Usługi NAS w opcjach myqnapcloud mam wszystkie ustawione jako prywatne, żadna nie ma zaznaczone "publikowane" - czy to może być przyczyna?
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Przełącz - sprawdź i przetestuj. Nie zadziała ? Cofnij zmiane.
     
  14. Matyjas
    Offline

    Matyjas Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    3 Luty 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-101/TS-201
    Ethernet:
    802.11n
    TS-101/TS-201 802.11n
    Niestety... Zaznaczyłem wszystko - zarówno prywatny jak i publikowanie, generalnie wszystkie możliwe "ptaszki". Niżej zescrollowałem, było tam puste pole "Ustaw QNAPCloud acces code" to coś tam sobie wymyśliłem i wpisałem, niżej było okno z userami, to dodałem siebie (admin), poniżej tego obszaru był na czerwono komunikat, że nie skonfigurowano VPNa i tam odnośnik "kliknij tutaj", po kliknięciu pasek postępu, progress do końca, czerwony komunikat o VPNie zniknął. Zapisałem zmiany, wylogowałem. Laptop w rękę, przeglądarka, logowanie - to samo. Foldery widzę, ale jak klikam "QTS desktop" to kręci kółeczko loadingowe i po chwili komunikat, że nie udało się połączyć.
    Tam w tych opcjach w zakładce "Cloud Portal" został jeszcze na dole czerwony komunikat o nieskonfigurowanym SMTP, ale to dotyczy skrzynki pocztowej, kompletnie nie potrzebne mi to jest, więc nie ruszałem, chciałbym jedynie móc uzyskać dostęp zdalny przez przeglądarkę do Photo Station, Download Station i Music Station, ale nie mam pojęcia, jak to zrobić :/
     
  15. Marcino24
    Offline

    Marcino24 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    7 Marzec 2016
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam zamiar kupic qnapa ts-251 i mam do was pytanie. Czy jeżeli mam wewnętrzne IP to czy za pomocą my qnap cloud będę się mógł połączyć z moim qnapem zdalnie?
     
  16. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W podstawowej funkcjonalności tak. Czyli zarządzanie oraz udostępnianie plików będzie działało.
    Oczywiście dużo wolniej niż w przypadku połączenia bezpośredniego po publicnzym IP.
     
  17. wiocha
    Offline

    wiocha Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Luty 2016
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    A jak będzie wyglądała funkcjonalność NAS-a w sytuacji jak mam przypisany adres wewnętrzny sieci do zewnętrznego. (NAT 1:1)
     
  18. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Co to jest "NAT 1:1"?
     
  19. kurasiek
    Offline

    kurasiek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    10 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    5
    Local Time:
    18:57
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-212
    Ethernet:
    56 GbE
    TS-212 56 GbE
    mam problem na routerku nie moge odblokowac portu 80 pisze conflict
    jak mam go odblokowac

    dziekuje za pomoc
     
  20. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Zmień port zarządzania routera

    Mapowanie zewnętrznego ip pod konkretny wewnętrzny IP.

    mobilnie
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. myqnapcloud jako admin