How-To Natywny Debian Squeeze (równoległy Debian z odrębnym SSH i rtorrent) dla platformy ARM

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 20 Lipiec 2013.

Ładowanie...
  1. AdamK
    Offline

    AdamK Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Sierpień 2013
    Wiadomości:
    10
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-412
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-412 1 GbE
    Mam taki problem. QNAP komunikuje mi że mam brudny system plików. Wyłączyłem debiana, odłączyłem wszystko co się łączyło po NFSie, lescz ciągle mam komunikat że nie można było odmontować partycji.

    df -h:
    Kod (Text):
    1. # df -h
    2. Filesystem                Size      Used Available Use% Mounted on
    3. /dev/ram0                32.9M     15.2M     17.7M  46% /
    4. tmpfs                    32.0M    392.0k     31.6M   1% /tmp
    5. /dev/sda4               364.2M    301.0M     63.2M  83% /mnt/ext
    6. /dev/md9                509.5M    144.2M    365.2M  28% /mnt/HDA_ROOT
    7. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /share/MD0_DATA
    8. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb
    9. /dev/ram0                32.9M     15.2M     17.7M  46% /deb/squeeze/dev
    10. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/share/Download
    11. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/share/Download
    12. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/share/Multimedia
    13. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/share/Public
    14. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/share/Usb
    15. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/var/www
    16. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/tmp
    17. tmpfs                    32.0M         0     32.0M   0% /.eaccelerator.tmp
    18. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb
    19. /dev/ram0                32.9M     15.2M     17.7M  46% /deb/squeeze/dev
    20. /dev/md9                509.5M    144.2M    365.2M  28% /deb/squeeze/mnt/HDA_ROOT
    21. /dev/sda4               364.2M    301.0M     63.2M  83% /deb/squeeze/mnt/ext
    22. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/share/Public
    23. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/share/Web
    24. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/share/Multimedia
    25. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/share/Download
    26. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/mnt/nas
    27. /dev/md0                  7.2T      3.4T      3.8T  48% /deb/squeeze/wheezy/mnt/nas
     
    Last edited by a moderator: 3 Październik 2013
  2. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Pozostają uruchomione procesy. To akurat normalne. Trzeba liczyć się z tym, że wykonywanie jakichkolwiek operacji na raidzie nie będzie współgrać z uruchomionym Debianem ponieważ uniemożliwia systemowi odłączenie tych mountów.
     
  3. ogrodnik
    Offline

    ogrodnik Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    29 Kwiecień 2012
    Wiadomości:
    9
    Miejscowość:
    Kobyłka
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-219P+ 10 Mbps
    dobra zainstalowane, ale przy starcie Debiana komendą:

    Kod (Bash):
    1. /etc/init.d/debian6.sh start
    dostaję:

    Kod (Text):
    1. [~] # /etc/init.d/debian6.sh start
    2. - debian6.sh -- # QPKG Enable check
    3. - debian6.sh -- # QPKG Running check
    4. - debian6.sh -- # mount_deb
    5. /bin/cp: cannot create regular file `/deb/squeeze/etc': No such file or directory
    6. /bin/cp: cannot create regular file `/deb/squeeze/etc': No such file or directory
    7. /bin/cp: cannot create regular file `/deb/squeeze/etc': No such file or directory
    8. /bin/cp: cannot create regular file `/deb/squeeze/etc': No such file or directory
    9. mount: mount point /deb/squeeze/dev does not exist
    10. mount: mount point /deb/squeeze/dev/pts does not exist
    11. mount: mount point /deb/squeeze/sys does not exist
    12. mount: mount point /deb/squeeze/proc does not exist
    13. mount: mount point /deb/squeeze/mnt/HDA_ROOT does not exist
    14. mount: mount point /deb/squeeze/mnt/ext does not exist
    15. mount: mount point /deb/squeeze/share/Public does not exist
    16. mount: mount point /deb/squeeze/share/Web does not exist
    17. mount: mount point /deb/squeeze/share/Multimedia does not exist
    18. mount: mount point /deb/squeeze/share/Download does not exist
    19. - debian6.sh -- # start_services
    20. chroot: cannot change root directory to /deb/squeeze: No such file or directory
    i nie mogę się zalogować przez SSH (port 2202) bo wywala komunikat:
    nie wiem co dalej
     
    Last edited by a moderator: 3 Październik 2013
  4. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Na PM wyślij mi dostęp do konta admin i SSH qnap'a...
    (PS. Logi wklejaj w znaczniki quote, a kod w code)
    --- Połączono posty, 4 Październik 2013, Data oryginalnego postu: 3 Październik 2013 ---
    ...
    mistrzu... ale Ty stworzyłeś udział sieciowy 'debpool' kierując go na wolumin MD0_DATA
    a miałeś utworzyć udział sieciowy debpool wewnątrz tego woluminu!
    prosze usunąć udział sieciowy debpool i stworzyć nowy bez wprowadzania żadnych zmian podczas tworzenia
     
  5. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Mówiąc prościej wyklikaj nowy zasób z panela administracyjnego. ;)
     
  6. sono
    Offline

    sono Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Ustka
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-210
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-210 10 Mbps
    Kod (Text):
    1. wget http://pool.qnapclub.pl/projects/packages/debian/native/armel/debiansqueezenwheezy.tar.gz
    wpisuje i mam odpowiedz: unable to resolver host addres :-(
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Musisz poczekać aż łaskawe home.pl dopisze domene do serwera...
     
  8. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    chymmm u mnie jakoś działa - wpisałem w przeglądarkę -> http://pool.qnapclub.pl
    możesz też użyć 188.128.181.228 = pool.qnapclub.pl ;)
     
    Last edited by a moderator: 24 Październik 2013
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Już działa...
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  10. dragmar
    Offline

    dragmar Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Listopad 2012
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Witam.
    podczas rozpakowania wyskakuje:
    gzip: unexpected end of file
    tar: Unexpected EOF in archive
    tar: Unexpected EOF in archive
    tar: Error is not recoverable: exiting now

    suma kontrolna z Directory listing of / potwierdza że plik jest ok.

    Można to sprawdzic

    Kod (Text):
    1. Skoro suma kontrolna jest dobra, to archiwum jest dobre.
    dając polecenie tar zxvf debiansqueezenwheezy.tar.gz archiwum się rozpakowuje i na koniec wyrzuca bład.
    Możesz to sprawdzic?
     
    Last edited: 14 Grudzień 2013
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Skoro suma kontrolna jest dobra, to archiwum jest dobre.
     
  12. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    a nie brakło Ci przypadkiem wolnej przestrzeni dyskowej?
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  13. dragmar
    Offline

    dragmar Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Listopad 2012
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    500GB to chyba spory zapas
     
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A gdzie rozpakowujesz?
     
  15. dragmar
    Offline

    dragmar Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Listopad 2012
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    zgodnie z instrukcją w katalogu /share/Public/debby

    Przegrywam jeszce dane i jest spory zapas :)
    [/] # df -h /share/Public
    Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
    /dev/sda3 2.7T 2.4T 313.1G 89% /share/HDA_DATA

    Zainstalowałem Debiana, ale błąd archiwum nadal się powtarza i zapewne jakiś plików brakuje :-(

    Mam pytanie czy można wyłączyć serwer WWW apache w Qnapie i wszystko podlinkować pod LIGHTPD?
     
    Last edited: 14 Grudzień 2013
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To zobacz ile tam miejsca...
    Kod (Bash):
    1. df -h .
     
  17. dragmar
    Offline

    dragmar Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    27 Listopad 2012
    Wiadomości:
    12
    Miejscowość:
    Bytom
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x19P II
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x19P II 1 GbE
    Che jednak przeprosić wszystkich, ale jestem człowiekiem i jak każdy popełniam błąd.

    Opisze może od początku skąd problemy:
    Pobierając plik
    Kod (Text):
    1. wget http://pool.qnapclub.pl/projects/packages/debian/native/armel/debiansqueezenwheezy.tar.gz
    2. wyskakuje bład wget: Segmentation fault
    Więc pobieram go przez stronę bezpośrednio na dysk (Windows 7) oraz plik md5. Sprawdzam sumę TC i jest wszystko ok.
    Plik przegrywam po Filezilla wspomniane miejsce /share/Public/debby i tam go rozpakowuje.
    Ale sprawdziłem sumę kontrolną bezpośrednio pod qnapem i się nie zgadza :/

    Dlaczego jak zgrywam plik po ftp na qnapa to dochodzi do błędu?
    działa, używam i korzystam z parametru -c przy takich błędach

    no tak same dobre wiadomośći
     
    Last edited: 14 Grudzień 2013
  18. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A działa Ci w ogóle wget?
    Kod (Bash):
    1. wget --help
     
  19. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    20:05
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Wirus w kompie, kopiowanie tekstowe, pada nośnik ...
     
  20. mil3k
    Offline

    mil3k Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    37
    Local Time:
    18:05
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-419P+
    Ethernet:
    null
    TS-419P+ null
    Zainstalowałem Debiana jak w pierwszym poście i chciałem połączyć się zdalnie za pomocą zdalnego pulpitu Windowsa. Niestety miałem jakiś problem z instalacją xrdp. Więc spróbowałem reinstal xrpd. Poproszę o podpowiedź jak to ruszyć ;)
    Kod (Text):
    1. aptitude reinstall xrdp