emmtemik

Passing Basics
Beginner
27 Czerwiec 2019
26
0
40
Odznaki
13
QNAP
HS-251
Ethernet
100 Mbps
Poz.
1

Hej!, od wczoraj jestem posiadaczem Qnapa 251 i prędkości jakie osiągam przy kopiowaniu plików to 11-12mb, gdzie w sieci piszą, że powinno to być ok 100mb.
Mam PC z kartą Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller połączony kablem z ruterem Cisco EPC3928AD (Vectra 100mbps) i znowu kabel do qnapa, więc można powiedzieć ze pliki lecą po kablu nie zahaczając nawet o internet :) W ustawieniach nic nie zmieniałem, da się to jakoś naprawić?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1.0978
Model serwera: QNAP TS-251

Zrobiłem tak jak pokazałeś, błąd zniknął, ale ja mam jakiś uszkodzony ten serwer co chwile cos sie z nim dzieje, nie mogę co chwilę wejść na stronę qnapa(tą gdzie mam podgląd) bo pisze "ta witryna jest nieosiągalna" a jak chce wejść w folder zmapowany to mam napis " Microsoft Windows Network: Nazwa lokalnego urządzenia jest już w użyciu.
To połączenie nie zostało przywrócone"
i tak od zakupu - ciągle coś nie tak.

Edit: błąd nie zniknął, po prostu rzadziej wyskakuje. i chyba to przez niego te disconnecty co chwile.

router przewala dane programowo, switch robi to o wiele szybciej ..

mój mikrotik też ma porty gigowe, ale różnica jest odczuwalna bez switcha

To chyba zależy jaki, mój stareński wndr3700v2 spokojnie wyciąga na wbudowanym switchu 1Gb :)
do niego mam podłaczony qnap, komp, amplituner i projektor.
Między kanapą a kompem zawsze mam ok 110MB/s, reszta ma mniej, ale one mają łacza 100Mb.
Oczywiście ja nie mam domowej sieci rozbudowanej na maksa, neta mam tylko 250Mb ( ale wiem, że mój router spokojnie pociągnie łącze np 650Mb :))
BTW sam kompilowałemostatnio dla niego openwrt 19 - chodzi jak burza ( on ma osobny chip dla switcha, może dlatego, nie wiem jak ma ten cisco z tematu.)

Reset routera pomógł na te błędy, przed chwila zamówiłem ten switch, czy coś powinienem jeszcze wiedzieć? czy podłącze kable i wszystko będzie działać z najwyższa prędkością?
Jeszcze mam jedno ostatnie pytanie, zmapowalem sobie 2 foldery z qnapa na laptopie i wszystko było ok, ale wczoraj w pracy pokazało ze nie ma dostępu do tych folderów, wróciłem z pracy i w domu znowu je mam, jak zrobić żeby te foldery były widoczne w lapku w każdym miejscu na ziemi?

Zrobiłem wszystko tak jak napisali w sieci przy webdav, na końcu w mapowaniu mam podać ścieżkę i próbowałem z
http://192.168.0.23:8080/Qnap251
http://192.168.0.23:8080/Qnap251/Multimedia
http://192.168.0.23:8080/Multimedia
I ciagle wyskakuje błąd: as.webp

edit: błąd już ominąłem, zmieniłem host, teraz pojawia się okienko logowania ale na jakie konto bym sie nie chciał zalogować to pojawia sie błąd j/w

w pc na karcie pokazuje 100mb może to tu jest problem?
a.webp

OK juz mam,
Pc mam podlaczony kablem do gniazdka w scianie i dopiero z gniazdka w 2 pokoju do switcha i jest 100mb,
Podłączyłem teraz bezpośrednio nowym kablem pc z switchem i mi sie pojawilo 1gb.
Czyli problem może leżec w 3 miejscach:
1. kable pc-gniazdko.
2. kabel idacy w scianach
3. kabel gniazdko - switch.
ok to podsumowanie dla potomnych ;)

1. Problemem okazał się kabel łączący pc z gniazdkiem.
2. Kable podłączone do routera bez switcha również pokazują 1Gbps wiec switch mogę oddać.

Dzieki wszystkim za pomoc

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. webdav
  2. Tenda