Witajcie, mam problem z dostępem zdalnym do serwera. Mianowicie na początku jak założyłem myqnapcloud dostałem link i wszystko było w porządku, działało. Dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że strona nie chce się wczytać z tego linku, okazało się, że link się zmienił i w momencie wchodzenia poprzez nowy link jest komunikat, że nie może znaleźć urządzenia. Chciałbym tylko wspomnieć, że jestem w tym zielony i nie mam stałego adresu IP w routerze.
Logujesz się do myQNAPcloud service
W moich urządzeniach musisz widzieć swojego NAS
Klikasz na strzałkę z prostokątem i logujesz się do panelu swojego NAS,
Logujesz się do myQNAPcloud service
![]()
![]()
Dopiero co założyłem tam konto i nie widać mojego urządzenia. Mam możliwość wyszukania go, ale wpisuje różne nazwy jakie mogą być i też nie potrafi znaleźć. Jak go połączyć?
Jest podłączony do sieci? Jeśli tak to czy ma odblokowany port 8080 lub 443 na Twoim routerze?
I jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Czy ty to robisz wewnątrz swojej sieci, czy zewnątrz?
I jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Czy ty to robisz wewnątrz swojej sieci, czy zewnątrz?
Jest podłączony do sieci? Jeśli tak to czy ma odblokowany port 8080 lub 443 na Twoim routerze?
![]()
Jak sprawdzić czy mam odblokowane te porty? Załączam dwa zdjęcia mojego stanu. I owszem robię to w wewnątrz sieci to znaczy jestem połączony przez WiFi.
Jeszcze jedna rzecz na którą chciałbym Ci zwrócić uwagę. Przy zakładaniu nowego zapytania w stopce wiadomości jest następująca sekwencja:
"Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
Model serwera: QNAP XX-XXX"
Ona jest po to, żeby łatwiej było udzielić odpowiedzi i nie zadawać dodatkowych pytań.
Port jest zmapowany i odblokowany. Wewnątrz sieci to się nie uda. Musisz to zrobić z zewnątrz. Wewnątrz twój serwer będzie miał miał IP które możesz podejrzeć:
Jeśli wpiszesz swój IP:8080 dla przykładu 192.168.100.60:8080 to powinien zameldować się Twój serwer. Z zewnątrz przy dynamicznym IP trzeba to robić przez myQNAPcloud. Jeśli miałbyś statyczne IP to podobnie jak wewnątrz tylko podajesz IP publiczne:8080.
Możesz to sprawdzić wykorzystując internet na komórce. (internet komórkowy, nie WiFi)
"Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
Model serwera: QNAP XX-XXX"
Ona jest po to, żeby łatwiej było udzielić odpowiedzi i nie zadawać dodatkowych pytań.
Port jest zmapowany i odblokowany. Wewnątrz sieci to się nie uda. Musisz to zrobić z zewnątrz. Wewnątrz twój serwer będzie miał miał IP które możesz podejrzeć:
Jeśli wpiszesz swój IP:8080 dla przykładu 192.168.100.60:8080 to powinien zameldować się Twój serwer. Z zewnątrz przy dynamicznym IP trzeba to robić przez myQNAPcloud. Jeśli miałbyś statyczne IP to podobnie jak wewnątrz tylko podajesz IP publiczne:8080.
Możesz to sprawdzić wykorzystując internet na komórce. (internet komórkowy, nie WiFi)
Załączniki
To zdanie nie jest do końca prawdziwe. Nie chodzi wszak o to czy adres jest statyczny/dynamiczny - musi on być po prostu osiągalny, czyli np. publiczny.Z zewnątrz przy dynamicznym IP trzeba to robić przez myQNAPcloud.
Zgadza się. Chodziło mi o to, że musi być to znany adres publiczny. Przy IP dynamicznym po przydzieleniu jest on znany, ale za chwilę może być inny.To zdanie nie jest do końca prawdziwe. Nie chodzi wszak o to czy adres jest statyczny/dynamiczny - musi on być po prostu osiągalny, czyli np. publiczny.Z zewnątrz przy dynamicznym IP trzeba to robić przez myQNAPcloud.