QNAP TS-351 czy TS-431p2

Twoja wypowiedź nie ma absolutnie sensu , jakie jest pytanie ?
Napisałeś parę postów wyżej co zyskuję stawiając system operacyjny na osobnym, pojedynczym dysku (jak padnie system, nie muszę nic z danymi robić). Ale w druga stronę - jak padnie dysk z systemem, to w takim przypadku (system poza macierzą raid) musze ten system stawiac od zera - co jest z kolei minusem - więc fajnie jakby system operacyjny tez był postawiony na macierzy raid ?

tak, jest tylko jedno tycie ale, nie wiem czy na TS-351 można system postawić na M2 SSD (1 gen) , bo wolisz mieć odseparowane dane od systemu.
Ok to ostatnie pytanie - jak to sprawdzić przed zakupem ? :) Raz to czy można postawić tam system, a dwa czy można te dwa potencjalne dyski M2 spiąć w Raid1 ?

a) zapytać kogoś kto ma tego nas
b) wysłać wsparcia QNAPa
PS: tak - można zainstalować OS na dyskach M2 w TS-351. (moje tajne kanały :p ).

Dziękuwa panowie :)
Ciekawe czy te 2 gniazda m2 mozna spiąc w raid1, ale to juz ma mniejszy priorytet.

Można raidowac na m2 w tym modelu ale moim zdaniem szkoda zasobów. O wiele ciekawiej można wykorzystać 5 dysków.

no wsadzasz dwa dyski i robisz z nich raid1 - jest to ładnie w pomocy QNAPa opisane.

Mialem na mysli to jak lepiej wykorzystac tych 5 dyskow w tym modelu. Kolega tak wyzej napisal

nie ma jednego przepisu - wszystko zależy od potrzeb - tak samo jest z wyposażeniem auta w opony - możesz wziąść o niższym profilu lepiej wpadasz w koleiny, możesz pójść w komfort na wysokim profilu

polecam kupić SSD pod m2, 3 HDD i pobawić się 2 tygodnie
jak stwierdzisz że wiesz co chcesz, formatujesz nasa, ustawiasz co potrzebujesz i wgrywasz dane.

Dzieki.
Chcialem jeszcze zapytac, bo wyczytalem na forum, ze dobrze podlaczyc nas do routera przez switch. Co to daje? Bo router przeciez ma wbudowany switch. Mam router Asus ac1200g+.
Drugie pytanie o ups, mozesz polecic jakis niedrogi model ktory daje rade z nas?

Co do switcha, zrozumialem to tak ze w wiekszosci tanszych routerow wbudowany switch jest po prostu slaby i nie daje rady. Ale jakos to do mnie slabo przemawia. Jesli jestes w stanie mi to wyjasnic dokkadniej to bylbym wdzieczny.

351 ci sieci nie przykuło bo z kolei to jest jego pięta achillesowa 1 port gigabitowy.
Ale ogólnie nie słyszałem teorii o wstawianiu switcha przed switcha. Nie zapominaj że żyjemy w dziwnych czasach i nie zdziwił bym się jakby to był artykuł sponsorowany przez dostawcę prądu.

srere pierdolele, tplink za 150zl daje rade bez zajakniecia.
Moj FUNBOX od orange daje sobie rade wiec to o czym mowisz ze router nie daje rade z pakietami to chyba z 10-15 lat temu.

Jeszcze jeden nas wpadl mi w oko, ts-451d2. To chyba jakas nowosc, wiec sporo drozszy niestety i nigdzie jeszcze za bardzo go kupic nie mozna. Ale moze poczekam na black friday cos da sie wyhaczyc. Co sadzicie o nim?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ts351
  2. qnap ts-431p2
  3. szybkość dysku
  4. standby
  5. hałas
  6. jdownloader2
  7. kopia plików systemowych