B

Bodas

Guest
Cześć

Przejrzałem kilka wątków na tym forum oraz w sieci i widzę podobieństwo do mojego przypadku, ale chciałbym się upewnić.
Qnap TS-653 Pro chodził przez kilka lat bez żadnych problemów, jedyną przypadłością była konieczność wyłączania, a nie restartowania przed updatem.
Jeśli się restartowało przed updatem, to się zawieszał (system booting), ale automatyczny restart po updacie przebiegał już bezproblemowo.
Dzisiaj niestety nieoczekiwanie zrobił 2 razy bip bip bip i „system booting”.
1. Wyłączenie i ponowny restart - bez zmian
(miga pomarańczowa dioda LAN; świeci się niebieska dioda USB - nic nie podłączone do USB (wcześniej był podłączony UPS przez USB); diody HDD świecą się na zielono)
2. Restart z wyciągniętymi dyskami - bez zmian
Monitor po HDMI - ciemność widzę, ciemność
Qfinder nie widzi NASa.

QNAP w raidzie 6, ostatni update w kwietniu.

Czy objawy wskazują na CPU/płyta główna?
Jeśli tak, czy można to jakoś sprawnie naprawić w okolicach Bydgoszczy, od przyszłego tygodnia będę na urlopie i oczywiście wszystko musi działać.

Dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam

Model serwera: QNAP TS-653 Pro

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, więc jeszcze dwa pytania:
1. mamy możliwość naprawy (wymiana CPU/rezystor) lub kupno nowej płyty głównej? - rozwiązanie tymczasowe kontra rozwiązanie prawdopodobnie nieekonomiczne
2. jak wygląda kwestia migracji danych z takiego „system booting na zawsze” na nowy NAS, czy dane mogły zostać uszkodzone podczas awarii?

1. rezystor ? góra 50 gr + założenie że potrafisz go przylutować
wymiana mobo ? nie opłaca się - lepiej kupić nowy nas

2. przekładasz dyski i odpalasz w nowym nasie (założenie jest takie że nowy NAS też jest na procesorze Intel) , zero strat -> Compatibility for NAS Migration - QNAP
i tutaj wtrącę: warto się zastanowić nad postawieniem tego od nowa , żeby wykorzystać nowe bajery jak migawki itp cuda

Jeśli otrzymałeś poprawną odpowiedź na swoje pytanie, oznacz ją jako prawidłowe rozwiązanie za pomocą ikony znajdującej się obok wiadomości.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. booting
  2. george2002
  3. miga niebieska dioda usb