Rozwiązany QNAP TS-670 Pro i pilot MCE

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika muppi_pl, 20 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, mam Harmony One. :)
     
  2. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    No niestety chyba nie ma nadajnika:
     
    Last edited by a moderator: 23 Styczeń 2014
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Zapytałeś o pilota (Remote), a nie o odbiornik (Receiver).
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Nie widzisz całości konwersacji, zapytałem czy 670 czy współpracuje z pilotem który jest do kupienia w Qnapie i który występuje osobno bez nadajnika wpinanego w qnapa. Najpierw odpisał mi że działa i że mogę kupić a potem szybko dostałem drugą odpowiedz że jednak nie działa ale dzaiła z każdym innym pilotem MCE. Stąd wniosek że 670 nie ma wbudowanego IR inaczej ich własny pilot bez problemów współpracowałby z qnapem.
    I dlatego mam teraz taki kłopot, prawdopobonei mogę użyć do harmony nadajnika od mojego poprzedniego zestawu K300 ale chciałem go sprzedać...
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    W opisie produktu wyraźnie pisze, że odbiornik jest built-in.
     
  6. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    to może spróbujmy inaczej, serwer mam w domu, jeżeli jest faktycznie wbudowany to jak mam go zlokalizować tzn uruchomić? Chodzi mi o połączenie Harmony z tym wbudowanym odbiornikiem. Chyba jest tak że musi być jakieś ustawienie żeby te dwa urządzenia mogły się nawzajem zobaczyć?
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Przykład konfiguracji urządzenia MCE w Harmony pokazuje w zdjęciach powyżej.
     
  8. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    OKI, wrócę do domu i powalczę, oby działało:)
     
  9. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Mam 470Pro. Odbiornik podczerwieni jest wbudowany. Korzystam z MCE RC6 ze starego sony vaio i sprawuje się bezproblemowo.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    no i miałem nie słuszne podejrzenia co do standardu NEC ..

    Mogę zaproponować zapoznanie się z projektem Lirc i sterowaniem transmisją IR z komputera PC (nie tylko Linux).
     
  11. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Witam szybko ponownie
    Trochę się pogubiłem, masz 470pro z wbudowanym odbiornikiem a ja mam 670 pro, zapytałem znowu qnap poprzez ich stronę i zobaczcie jaką odpowiedz dostałem:
     
    Last edited by a moderator: 23 Styczeń 2014
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    A jakie zadałeś pytanie? Czy ma wbudowany nadajnik czy Harmony będzie kompatybilny?
     
  13. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Pytanie jest tam poniżej:
     
    Last edited by a moderator: 23 Styczeń 2014
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    No to bardzo dobrze Ci odpowiedzieli. Skąd mogą wiedzieć co to jest Harmony 700 i czy jest kompatybilne? QNAP jest kompatybilny z pilotami MCE.
    Wobec tego pytanie powinieneś kierować do Logitecha czy Harmony jest kompatybilne z MCE.
     
  15. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Wszystko się wyjaniło a ja zadawałem niewłasciwe pytania
    Załączam odpowiedz:
    Dzieki wszystkim za pomoc.
    --- Połączono posty, 24 Styczeń 2014, Data oryginalnego postu: 23 Styczeń 2014 ---
    Witam
    Jeszcze mam jedno drobne pytanie, czy ten wbudowany nadajnik IR należy w jakiś sposób aktywować? Tzn czy po ustawieniu harmony w opcję pilota MCE bez żadnych dodatkowych czynności w qnapie będzie można sterować?

    Tak poza tematem to muszę przyznać że ten harmony to najlepszy zakup jeżeli chodzi o sterowanie urządzeniami w domu, bez problemów znalałzem wszystkie moje urządzenia tzn tv Sony, wzmaniacz Denon i upc mediabox. Wszystko można ustawić oddzielnie tzn z którego wejścia korzystamy na danym urządzeniu, wybrać gdzie sterujemy głośnością, super. Polecam zakup, jeden rządzi wszystkimi:D
     
    Last edited by a moderator: 23 Styczeń 2014
    • Lizak Lizak x 1
    • Ciasto Ciasto x 1
  16. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To jeszcze nie testowałeś?
     
  17. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wbudowany odbiornik jest stale włączony ale ustawiony na pilot qnap. Na TV w konfiguracji HD Station trzeba wybrać pilot MCE.

    He:) Natchneliście mnie tym harmony bo od jakiegoś czasu myślałem o czym uniwersalnym. Ilość pilotów stała się koszmarna. Pomyśleć ze kiedyś nieliczni mieli co najwyżej cegłę do sterowania TV. Zainwestowałem w Harmony Touch. Jak przyjdzie dam znać co udało mi się z niego wyciągnąć pod kątem qnapa.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Ciasto Ciasto x 1
  18. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 559
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +1 463 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    @pawurb1978pawurb1978 masz jeszcze swojego poprzednika z serii x69? Seria ta wymagała wyłącznie pilota QNAP'a - ale mogę się mylić. Czy wybór pilota QNAP i MCE jest dostępny dla obu serii?
     
  19. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Wiesz co x69 nie mam poszła tydzień temu :) Napewno tam było przełanczanie pomiedzy Qnap a MCE. Standardowo włączone było sterowanie QNAP. Potem zrobiłem przekładkę dysków i nie sprawdzałem bo od razu zadziałało. Jak wrócę do domu to sprawdzę i dam znac jak to jest na x70.
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  20. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    15:00
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Nie rozumiem jednej rzeczy, w serii x69L jest wbudowany IR i można dokupić działający z nim pilot QNAP RM-IR001. I to działa. serii x70 pro jest wbudowany IR ale wg pana Denzina z Qnapa nie działa z ich oryginalnym pilotem. To w takim razie w jakim celu wbudowali IR w serwer? Teoretycznie wystarczyłoby żebym dokupił pilot qnapa i powinno działać.
    Wiadomo że qnap będzie działał z każdym pilotem zgodnym z MCE ale jak kupujemy pilota to zawsze w zestawie jest jego własny IR który wytkamy w usb qnapa i działa. Tylko znowu wraca moje pytania, po jakie licho wbudowany IR?

    Właśnie wczoraj testowałem harmony, ustawiłem go jako Media Center i pilota speedlinka z bazy logitecha ale nie było komunikacji, możliwe że muszę coś jeszcze zrobić dlatego męczę forum:)