Rozwiązany QNAP TS-670 Pro i pilot MCE

Dyskusja w 'HybridDesk Station (XBMC, ...) (HD_Station)' rozpoczęta przez użytkownika muppi_pl, 20 Styczeń 2014.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Po to, żeby sterować pilotem.

    j/w

    Ale w QNAP'ie doszli do wniosku, że nie ma sensu zmuszać użytkowników do zakupu ich pilotów, skoro Media Center steruje się pilotami MCE. Takie trudne?

    FYI: Seria x69 docelowo wymagała pilota QNAP który nie był kompatybilny z MCE. Nowe serie wymagają pilota MCE.
    Przeczytaj wyżej o co prosiłem @pawurb1978pawurb1978.
     
    • Piwo Piwo x 1
  2. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    OK, muszę się upewnić, czyli mogę wziąć dowolny pilot zgodny z MCE np. ten mój K300 Compro i bez wtykania w usb nadajnika od tego pilota powinienem móc sterować XBMC korzystając z wbudowanego IR, czy dobrze rozumiem?
     
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Już trzecią stronę o tym piszemy.
     
  4. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Może ja piszę niezrozumiale ale chciałbym jasnej odpowiedzi, czy qnap 670 pro i jego wbudowany IR będzie współpracował z dowolnym pilotem zgodnym z MCE bez wykorzystania nadajnika IR będącego w zestawie z pilotem, jeżeli znasz odpowiedź to po prostu napisz. Od tego zależy czy mam wydawać pieniądze na jakieś dodatki do serwera czy też nie.
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Odpowiedzi na to pytanie miałeś co najmniej cztery razy w tej dyskusji.
    Post 16 | Post 29 | Post 37
    ... do tego odpowiedz QNAP'a którą otrzymałeś osobisćie: Post 22
     
    • Ciasto Ciasto x 1
  6. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Ok, dziekuję, żeby niepotrzebnie cię nie męczyć, wypróbuję dzisiaj po pracy wszystkie piloty i napiszę co się udało
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Faktycznie masz rację Silas, w x70 nie ma już wyboru niędzy pilotem Qnap a MCE.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Witam ponownie
    Niestety sprawdziłem wszystkie moje piloty i totalna klęska. Ustawiłem wszystko od nowa tzn format dysków, ponowne wgranie firmware itd., uruchomienie HD station
    1. Podłączyłem pilota COMPRo K300, wetknąłem w gniazdo usb odbiornik IR z zestawu z pilota i działa z marszu czyli ta opcja działa.
    2. Próba sterowaniem pilota od mojego starego zestawu HTPC zgodnego z MCE nie działa tzn odbiornika wbudowany w serwer nie reaguje, możliwe że potrzebne jest jakieś oprogramowanie w qnapie do aktywacji tego odbiornika?
    3. Harmony działa tylko jak go nauczę rozkazów z pilota z opcji 1

    Podsumowując:
    Mam wrażenie że twórcy qnapa wbudowali we wszystkie nowe serie qnapa gdzie jest HD station odbiornik IR ale tylko w serii x69 ten odbiornik działa z pilotem qnapa RM-IR001 (zresztą dostępny w sklepie za 100 PLN), w serii x70 jest nieaktywny i możliwe że w następnym firmware będzie aktywowany i będzie działał z oryginalnym pilotem Qnapa. A jak będziemy chcieli używać innego pilota (zgodnego z MCE) to wyłączamy wbudowany odbiornik i wtykamy odbiornik z kupionego zestawu z pilotem i działa (tak jak jest w serii x69).
    Jeżeli moje rozumowanie jest błędne to proszę o poprawkę.
     
  9. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Może nie zupełnie błędne ale i nie do końca poprawne. Zgadzam sie z twierdzeniem, że prawdopodobnie x70 nie działa z pilotami QNAP. Natomiast odbiornik jest aktywny i działa z pilotami MCE. Obsługuje TS-470PRO pilotem MCE RC6 IR z Sony Vaio VGC-LM1E All In One. Działa zupełnie poprawnie.
    Dziś powinien dojść Harmony Touch. Powalczę i dam znac jakie efekty.
     
    • Piwo Piwo x 1
  10. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jeśli jest to pilot MCE to nie musisz podłączać odbiornika.
    Natomiast jeśli bez odbiornika tym pilotem nie możesz sterować QNAP'em, to nie jest on MCE, a jedynie chińską imitacją emulującą klawiaturę.

    Nie.

    Bo nie dodałeś poprawnego urządzenia MCE z listy.


    Tak, pisaliśmy o tym wyżej.
    Seria x69 wymagała pilota QNAP ale mogła pracować z dowolnym MCE.
    Seria x70 działa wyłącznie z pilotami MCE.

    Nie będzie.
     
    • Piwo Piwo x 1
  11. pawurb1978
    Offline

    pawurb1978 Virtualization Q's Architect

    Dołączył:
    16 Marzec 2012
    Wiadomości:
    672
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +197 / 2 / -2
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Synology:
    DS 213
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Z szybkiego testu wynika, że harmony daje świetnie radę jako pilot MCE i działa bardzo dobrze x70. W ustawieniach wybrałem po prostu rodzaj pilota z soniacza, o którym pisałem wcześniej. W bazie jest pilot QNAP do x69 i faktycznie nie działa.
    Myślę że to w zasadzie wyczerpuje temat :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  12. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Ja dodam od siebie ze po postawieniu calej konfiguracji od nowa i aktualizacji firmware do wersji 4.0.5 zaczął działać także ten pilot k300 compro który poprzednio niedzialal takze jest super. Jeszcze raz wszystkim cierpliwym dziękuję
     
  13. zombrek
    Offline

    zombrek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    18:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam pilot Logitech Harmony One oraz Qnap ts-251. Wszystko działa super dzięki Muppi_pl. Mianowicie podałem w konfiguracji pilota logitech nazwę Compro K300 i wszystko zaskoczyło super. Do tego dodałem telewizor oraz amplituner i wszystko pięknie działa. Jeszcze raz dzięki
    --- Połączono posty, 10 Sierpień 2014, Data oryginalnego postu: 10 Sierpień 2014 ---
    Próbowałem kupić oryginalny pilot do qnap ts-251, ale chyba jest tak jak mówisz jest niedostępny (cena około 25 USD, tylko brak w sklepach). Skonfigurowałem mój logitech harmony i działa wszystko
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jakie znowu Compro K300?! To marny, plastikowy szajs, klon pilota MCE.
    Off-line: Post #14
    On-line:
    upload_2014-8-10_11-32-18.
    Pilot ma być: Microsoft Windows Media Center SE !!!
     
  15. zombrek
    Offline

    zombrek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    18:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niestety probowalem z microsofy media center nie dialal. Ponadto co to za roznica jakiego producenta wprowadze do logitech harmony pilota compro dziala dokladnie jak microsoft mediacenter. Wg twojej porady nie dzialal u mnie i tyle. po co te emocje
     
  16. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Taaaak. Na pewno.
    I wiesz co jest fenomenalne? Że ja mam serie TS-x51 i u mnie jakoś działa.

    A taka, że pilot MCE ma pełną listę kodów.

    Sprawdź dobrze na przyszły raz.
     
  17. zombrek
    Offline

    zombrek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    18:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ok sprawdze jeszcze raz. Jesli tak twierdzisz iz sa jakies roznice to dzieki za sprostowanie. czuwaj
     
  18. muppi_pl
    Offline

    muppi_pl System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    12 Listopad 2009
    Wiadomości:
    136
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    19:08
    Oceny:
    +18 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x70 Pro 100 Mbps
    Witam
    Fajnie że ci zadziało, muszę sie przyznać że ja też miałem kłopoty z Microsoft Media Center i po próbach z info od Pawurb1978 ustawiłem pilota od Sony
    logitech.JPG
     
  19. zombrek
    Offline

    zombrek Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    4 Grudzień 2011
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    18:08
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Zrobiłem jeszcze jedną próbe i zadziałało z microsoft windows media center. Aczkolwiek jakiejś dużej różnicy nie widzę. Obie konfigurację działały poprawnie