Jakiego kupić Qnapa. Na dysku będze muzyka (sqeezbox server) . Zdjęcia rodzinne, trochę różnych plików. Bez video, ftp, pobierania plików z sieci. Dostęp będą miały 3 komputery i 3 telefony. Co polecacie, mam około 1000zł a dyski już kupiłem. Acha muszą być 2 zatoki koniecznie, raid 1. Czy tani T-212E wystarczy ? Czy lepiej 212P lub 221. No kusi też HS-210. Priorytet to sqeezbox server i trochę plików bez backupu.
po prostu więcej ramu , zawsze bedzie mogl odpalic cos extra bez przymułki , chociażby debiana z rtorrentem i pare innych rzeczy 
oj żebys sie nie zdziwił jak wymagania rosną ...
512M jest rozsądnym minimum na te czasy
Mnie zawsze uczono, nigdy za duzo RAMuoj żebys sie nie zdziwił jak wymagania rosną ...
Ja nie lubię czekać na swoje dane .. im wolniejszy procesor, mniej ramu (i cała masa innych czynników) tym dłużej czekasz. A masz 1k PLN to odżałuj ten 100 zł i kup lepszy model. Utrata frustracji gwarantowana !
PS: Polecam przerobienie sieci na gigabitową, przerzucanie danych będzie przyjemnością, a koszta wymiany często gęsto sprowadza się do kupienia switcha gigabitowego za śmieszne pieniądze
(zakładam że masz kable ethernet klasy 5e).
PS: Polecam przerobienie sieci na gigabitową, przerzucanie danych będzie przyjemnością, a koszta wymiany często gęsto sprowadza się do kupienia switcha gigabitowego za śmieszne pieniądze
Słuchaj nie jestem forumowym mądralą. Pytam się bo naprawdę nie wiem. Dzwoniłem nawet do przedstawicieli Qnap na PL i też nie udzielili mi satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Wszystkim się podoba ale nikt nie poleca. Dlaczego. Co jest nie tak z urządzeniem które nie ma wentylatora, zużywa mniej energii, nie szumi. Tylko proszę nie odpisuj że jak tak bardzo chcę to powinienem kupić i przekonać się lub coś w tym stylu. Jeżeli nie wiesz nie odpowiadaj a jezeli wiesz to bardzo proszę udziel pomocy niedoświadczonemu koledze. Przeprasza za ostrzejszy ton wypowiedzi.
Coś w tym musi być, bo sam widzisz jak wszyscy starannie omijają ten model (ze mną włącznie).Wszystkim się podoba ale nikt nie poleca.
Tak dla statystyki - modele HS to ledwie 2% pośród tego co osobiście sprzedałem/montowałem.
Ludzie wolą coś, co przypomina komputer i ma wentylatorek. Sprawdzone i niezawodne.Jeżeli nie wiesz nie odpowiadaj a jezeli wiesz to bardzo proszę udziel pomocy niedoświadczonemu koledze.
Tzn do kogo ? Jestem ciekaw.Dzwoniłem nawet do przedstawicieli Qnap na PL i też nie udzielili mi satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Kuba1961 Bierz jak najmocnieszą kofigurację. Nie wiem jaka ilosc plikow bedziesz mial w bazie dla SB Jeżeli masz duza plytoteke to bedziesz rozczarowany szybkoscia Marwella i wynikajacą z tego koniecznoscia dlugiego czekania (godzina ,dwie) na koniec indeksacji przez LMS po dodaniu kazdej nowej "goracej" płyty. Tak wiec musisz to uwzglednic przed zakupem by nie byc pozniej rozczarowanym. U mnie na TS569L przy ok 4000 albumow indeksacja trwa ok. 30 min. Dla mnie glowna zaletą Qnapa jest bezproblemowy zdalny dostep do zasobow, ale ta potrzeba wynika ze specyfiki pracy i koczowniczo hotelowego trybu zycia.