How-To Serwer SMSC - Powiadomienia o alertach (Bramki SMS/Gadu-Gadu)

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Silas Mariusz, 1 Sierpień 2013.

Ładowanie...
  1. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    ... albo wstawić na sztywno numer w linie 55.
    Czy prefix '+' załatwia sprawe? To zedytuje skrypt.
     
  2. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Pisalem o tym wczesniej , wtedy trzeba skasowac
    if ($_GET['number'] != "") {

    $number = $_GET['number'];
     
  3. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    albo nie podawać numeru w linku i wezmie sztywny :)
     
  4. qckm
    Offline

    qckm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    88
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Linia 67:
    PHP:
    Select All
    1.    $number = '+'.$_GET['number'];
     
  6. qckm
    Offline

    qckm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    88
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Nooooo o to mi chodziło :)
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Wniosłem poprawke na serwerze. Proszę sprawdzić.
     
  8. qckm
    Offline

    qckm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    88
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    -------------------------------------------------------------------------------
    login :
    password:
    number :
    message :

    -------------------------------------------------------------------------------
    [ERROR] Niepoprawny numer telefonu.-------------------------------------------------------------------------------


    Coś mi się wydaje, że nie zrozumieliście do końca problemu.

    Po tej modyfikacji do nr telefonu jest doklejany "+" co jest zbędne, jak widać nie działa i nie było przedmiotem sprawy.

    Problem cały czas leży po stronie qnap'a i jego przekazywaniu nr który składa się z kodu kraju oraz podanego nr telefonu.

    MBOX natomiast wysyła wiadomości na nr w formacie XXX XXX XXX a w formacie z prefixem XX XXX XXX XXX nie wysyła wiadomości.


    Pytanie brzmi jak zmusić qnapa, żeby nie dodawał kodu kraju do nr telefonu ?
    Lub co zmienić w skrypcie żeby pobierał 9 cyfr z prawej strony, takie rozwiązanie w zupełności by wystarczyło.
     
  9. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To nie jest problem QNAPa, tylko problem interpretacji numeru bramki!

    To co zaproponował rithien:
    https://forum.qnap.net.pl/threads/serwer-smsc-powiadomienia-o-alertach-bramki-sms.3684/#post-10200
     
  10. qckm
    Offline

    qckm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    88
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Kwestia podejścia do tematu, z drugiej strony opcji wysyłania jednocześnie na dwa nr z dwóch różnych krajów też nie jest możliwe ;)

    Rozwiązanie rithien'a pozostaje, zmontowałem, sprawdziłem, gada.
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    @rithienrithien czy znajdziesz chwilkę aby dopisać do tego skryptu debug, który będzie zapisywać wywołania wraz z podanymi parametrami do pliku? Moglibyśmy w ten moment sprawdzić jak podawany jest numer telefonu i znaleźć tutaj prawidłowe rozwiązanie umożliwiające wysyłanie powiadomień na numery zagraniczne.
     
  12. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Mam takowy zrobiony
    Qnap dostawia do numeru nie +48 tylko samo 48
    Wychodziłem z załozenia ze bramka powinna przyjac prefix z plusem
    --- Połączono posty, 10 Sierpień 2013, Data oryginalnego postu: 10 Sierpień 2013 ---
    Jeżeli ktoś chce zamiast powiadomień sms, otrzymywać powiadomienia na gg
    to:
    w ustawieniach "Serwer SMSC" wpisać w pole "Szablon tekstowy URL"
    Kod (Text):
    1. http://pool.qnapclub.pl/projects/tools/bot-im-gadugadu/bot.php?message=@@Text@@&number=@@PhoneNumber@@
    w Powiadomienia o alertach -> ustawienia powiadomień sms
    jako telefon komórkowy należy podać numer gadu-gadu
    Zaznaczyc ptaka przy SMS

    UWAGA! Aby bot mógł wysłać wiadomość do użytkownika, to użytkownik musi nawiązać kontakt i przynajmniej jeden raz napisać na numer gg:48280073
    (polityka antyspamowa gg)
     
    Last edited by a moderator: 24 Październik 2013
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  13. qckm
    Offline

    qckm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    88
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Szkoda tylko, że nie można doprecyzować rodzaju przekazywanych informacji z serwera.
     
  14. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    A na jakich informacjach ci zależy ?
     
    Last edited by a moderator: 10 Sierpień 2013
  15. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    FYI. Pracujemy nad tym. :Dumny:

    Będę chciał zrobić system przekazujący bieżącą aktywność serwera (w tym logi połączeń pozbawione duplikatów) ;) ...do api bota, którego zmajstrował maestro @rithienrithien. Wielkie brawa dla niego za tego wspaniałego bocika! :oklaski:

    Nie wspominając o ukrytej komendzie "test" 3:), którą powalił mnie na kolana ... ze śmiechu :lol:
     
  16. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Bot a wysyłanie logów to 2 rożne sprawy.
    Do bota komunikacja musi być w 2 strony czyli serwer www widoczny na zewnatrz.
    Czyli jak ktoś chce dostać status serwera czy sterować nasem to tak, fajna sprawa
    Jak ktoś ma ochotę podłubać to mogę udostępnić

    Do wysyłania logów wystarczy np ekg i prosty skrypt, lub zarejestrowanie bota i wykorzystywanie tylko części funkcjonalności

    @silas to co ci wysłałem to okrojona część rssfeedera, bez mysqla, userow, itp
     
  17. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak, ale czy w EKG będę mógł ustalić jakieś presety, np.: stworzyć komendę mute, która spowoduje wyciszenie powiadomień na 5min?
    Jeśli rozdłubie poprawnie logi połączeń, to będę mógł je nawet wyeksportować do XML'a RSS. Jednak wolałbym nasłuchiwać bazę z logami i przekazywać aktywność na bieżąco z opóźnieniem 10 sekundowym, w którym jeśli trafią kolejne linie, to aby pchał jako całóść. NVM głośno myśle :)
     
  18. rithien
    Offline

    rithien SysBob Noobie

    Dołączył:
    26 Grudzień 2010
    Wiadomości:
    158
    Miejscowość:
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +70 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    1 GbE
    null 1 GbE
    Ty mowisz o ciaglym wysylaniu logow ?
    Ja mowie o wysylaniu on demand z linii polecen
    Kod (Text):
    1. admin@qnapka:~# ekg msg 4009 "message"
    w ten sposob
     
  19. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 443
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    01:48
    Oceny:
    +1 450 / 30 / -6
    Followers:
    24
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Opis zaktualizowany - dodany gateway dla Gadu-Gadu.
     
  20. qckm
    Offline

    qckm Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    27 Marzec 2010
    Wiadomości:
    88
    Local Time:
    00:48
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-809 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-809 Pro 1 GbE
    Głównie błędne logowania do serwera, ale jak czytam Mariusz walczy z tematem ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. SMS 4009 co to jest

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.