TS-251 pierwsze wrażenia i porównianie z DS112+

Dyskusja w 'Kącik użytkownika: Opinie i komentarze' rozpoczęta przez użytkownika Wo1tylla, 17 Listopad 2014.

Ładowanie...
  1. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,
    Nie ukrywam, że temat powstał z nadzieją na pomoc w rozwiązaniu kilku problemów.

    Przez kilka lat używałem produktów Synology. Przez ostatni rok był to DS112+.
    DS112+ - nie jest zbyt wydajnym urządzeniem, zdarzały się zadyszki i wykorzystanie zarówno procesora jak i pamięci w 100% ( np. podczas skanowania antywirusem, aktualizacji biblioteki multimediów...). Jednak do codziennego, nieprofesjonalnego zastosowania (Download Station, VPN, kilku użytkowników FTP, 1 kamera, i praca w sieci w domu...) całkiem przyzwoicie sobie radził - co ważne bardzo stabilnie.

    Nadszedł czas na zmiany - kupiłem TS-251. Powody: RAID 1, wydajność, wyjście HDMI + XBMC (to przeważyło nad wyborem DS214 play - tam nie ma XBMC)
    Po kilku dniach mam już pierwsze przemyślenia. W mojej ocenie: sprzętowo plus dla Qnap, jeśli chodzi o software wybieram Synology.
    Oczywiście moja ocena jest mocno subiektywna i zapewne wynika z braku wiedzy. Porównywanie sprzętowe DS112+ i TS-251 też nie jest najszczęśliwsze (z produktów Synology można znaleźć wydajniejsze rozwiązania).

    Sama instalacja przebiegła wzorowo, kopia danych z Synology z pewnymi problemami, ale zakończona sukcesem.
    Qnap spięty został z routerem 2 portami w trybie balance-alb. Testowałem różne podłączenia: 1 portem, tworząc dwie niezależne sieci lan, dwoma portami z ustawieniem ruchu na qnapie np. ftp - 1 port, cała reszta na 2 porcie itp. Generalnie w moim przypadku, przy zupełnie minimalnym obciążeniu urządzenia nie ma większego znaczenia jak wepnę TS-251 do sieci. Moje testy skupiały się na kopiowaniu dużych plików z i do NAS poprzez protokoły SMB i AFP. Może to złudzenie, ale chyba delikatnie wydajniej jest przez AFP. Kopiowanie z NASa to prędkości 95-110 MB/s, zapis na NAS to ok 80-90 MB/s. Oczywiście po WIFI sprawa ma się trochę inaczej - 25-30 MB/s.

    Pierwsze moje wrażenia z QTS wersja 4.1.1 bardzo pozytywne. System działa bardzo szybko, szata graficzna i interfejs jak dla mnie ok.
    Całość jest niezwykle podobna do synology DSM 5.1. Niestety w moim przypadku czym dalej tym gorzej:
    1) Problemy z AFP - po jakimś czasie nie mogłem połączyć się z zasobami po protokole AFP. W sumie nie wiem co się stało, kilka restartów, włączania i wyłączania AFP i teraz chwilowo działa. Chociaż w jednym z folderów współdzielonych mam katalog, który jest widoczny w sieci (lekko "przygaszony") i nie mogę do niego wejść - po SMB wszystko ok.
    2) Time Machine - oczywiście jak AFP nie działało - kopie nie były wykonywane. Tutaj zarzut mam do tego, że nie mogę w prosty sposób zobaczyć katalogu z moimi kopiami. Nie rozumiem dlaczego to jest ukryte....a gdybym chciał sobie te dane skopiować ? Wrzucić tam inne kopie ?
    Prosiłem już o pomoc w tym temacie i zatrzymałem się na instalacji Optware ipkg przy próbie uruchomienia następuje otwarcie nowej strony i błąd, że strona nie istnieje.
    3) Download Station - działa ok, chyba nawet szybciej niż na synology. Ściąganie z pełnym wykorzystaniem mojego łącza (10-11 MB/s). Pytanie dlaczego nie można ustawić dowolnego miejsca pobierania plików - w moim przypadku jest to istotne - nie może to być główny folder współdzielony. Pewnym rozwiązaniem byłoby ustawienie różnych lokalizacji dla obecnie ściąganych plików i już ukończonych - niestety u mnie funkcja ta nie działa - wszystkie pliki zostają w katalogu tymczasowym i nie są przenoszone do folderu "ukończonych"
    Szukałem rozwiązania w innych aplikacjach.
    Rtorrent - przy próbie uruchomienia wersji advanced - w 99 % zawiesza się przeglądarka (safari), gdy już się odpali nie działa wyszukiwanie (być może to kwestia ustawień portów, ale nie udaje mi się tego rozwiązać)
    Transmission - po instalacji podobnie jak w przypadku Optware ipk - otrzymuję informację, że strona nie istnieje (podobnie z aplikacją happyget 2)
    4) Surrveillance Station - wszystko niby działa, ale porównując z interfejsem Synology wygląda to słabo. Ustawienia nagrywania, podgląd obrazu wszystko jest dużo bardziej toporne (w mojej ocenie)
    5) XBMC - wstępnie działa - muszę zrobić jeszcze kilka testów - póki co odnoszę wrażenie, że przy próbach odtwarzania materiałów 1080p występuje delikatne "klatkowanie", ale nie sprawdzałem przy odtwarzaniu obciążenia procesora/pamięci. Potestuję...
    5) W tygodniu sprawdzę jeszcze photo, video i music station


    Ogólnie początek z TS-251 to walka z problemami - być może część z nich wynika z braku umiejętności, ale w przypadku synology nie było takich sytuacji.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    To Synology wzoruje sie na Qnap'ie :) stad to podobienstwo :)
    Probowales FireFox/Chrome ?
     
  3. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Udało się uruchomić na chrome. Niestety nie mam teraz dostępu do macbooka, może na Safari też działa - nie uśmiecha mi się zmiana przeglądarki:)
     
  4. fan11
    Offline

    fan11 System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    4 Sierpień 2014
    Wiadomości:
    114
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +39 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Ja na 451 odtwarzałem film BlueRay w 3D oczywiście, film nie był spakowany czysty obraz płyty więc całość ma około 45GB poszedł bez najmniejszego zająknięcia ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  5. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Zainwestuj w SWITCH 4/5 albo 8 portowy, ktory obsluguje Port Trucking - a poczujesz moc ;) ... - Router jako "switch" to nie jest najlepsze rozwiazanie.
    Zarzuc schemat sieci, moze Ci podpowiemy co z czym polaczyc i przez co.
     
  6. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tutaj muszę jeszcze potestować - być może wszystko jest ok.
    --- Połączono posty, 17 Listopad 2014, Data oryginalnego postu: 17 Listopad 2014 ---
    Czytałem właśnie, że router to nie najlepsze rozwiązanie jako switch. W moim przypadku testy prędkości były czysto hobbistyczne, moja łączność z QNAP odbywa się głównie po WIFI. Z drugiej strony czemu nie kupić "hobbistycznie" switcha :) Myślę, że 5 portowy wystarczy. Jakieś propozycje ?

    Sam schemat sieci jest bardzo prosty: Router podłączony do "świata" (zewnętrzne IP), do routera wpięty: TS-251 (dwoma portami), TV, apple TV. Po wifi komunikacja z dwoma notebookami, ipad, 2 telefony. Kilku użytkowników z zewnątrz łączy się poprzez ftp.
     
  7. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Pozwolicie, że na chwilę wrócę do głównego wątku:
    1) Póki co problemy z AFP rozwiązałem i wszystko działa
    2) Time Machine - dzięki lekturze forum i pomocy użytkowników udało mi się dotrzeć do odpowiedniego folderu poprzez SSH. Jednak dalej nie rozumiem idei ukrywania tego folderu
    3 Rtorrent uruchomiony - pod safari uruchomienie chwilę trwa, ale działa - niestety póki co pobiera wolniej niż download station (pisałem w innym wątku)

    Jeszcze daleko do pełni szczęścia, ale idzie ku dobremu.
    Udało się nawet odpalić pobieranie napisów z napiprojektu. (wprawdzie na synology możliwe to było poprzez WWW, na QNAP póki co przez SSH).
     
  8. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    819
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:51
    Oceny:
    +245 / 3 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Znalezlem rozwiazanie dla Ciebie:

    gdybys mial problem - blad:

    to sprobuj tego:
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. Wo1tylla
    Offline

    Wo1tylla Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    29 Lipiec 2014
    Wiadomości:
    42
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzięki - spróbuję. Obecnie w delegacji bez Maca, ale po powrocie spróbuje.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. opinie qnap ts-251

    ,
  2. qnap ts-251 problemy ze stabilnoscia