TS-420, 421, 469L czy 451

Tymo

Nowy użytkownik
Noobie
13 Wrzesień 2014
2
2
3
75
QNAP
TS-x69L
Ethernet
10 Mbps
Witam,
Mam obecnie podstawionego ubuntu, 4 dyski, ale lenistwo bierze górę...
Obecnie używam go do backpów (popisane skrypty na rsync'u), jako kopia zapasowa zdjęć i jako serwer plików (filmy).
Muzyka nie - bo to puszczam ze Spotify via airplay do amplitunera.
Zastanawiam sie dodatkowo nad zmiana media center... (xbmc? a moze smart tv?). AppleTV zostanie.
Jeśli TimeMachine sie sprawdzi to może zrezygnuje ze skryptów rsync'a na Maku. Na PC używam Cobian Backup, bo używa shadow copy.

Stąd rozglądam się za 4 dyskowym qnapem.

No i tu pytania do Was - nie co wybrać (bo to musze sam postanowić), ale jak to wygląda u Was?

1. Media center
Mam obecnie postawione na WMC.
Pytanie czy sie pakowac w qnapy z XBMC? Smart TV maja coraz wiecej funkcji i o jednego pilota mniej (znaaacznie lepszy WAF)
Jeśli zatem bez XBMC (czyli ts-420/421) to założenie, że TV musi wziac robote na siebie.
Używacie XBMC faktycznie czy i tak robicie odtwarzanie poza NAS ("NAS to NAS a nie media center")?

2. Procek i pamięć
420/421 - różnica tylko w pamięci i niewielka w CPU, 469L - atom, 451 - celeron
Czym dociążacie procki? Indeksowanie czy RAID to dość oczywiste, a pozostałe?
Zastanawiam się czy jest sens wchodzenia na mocniejsze, tylko po to żeby raz na czas cos sie krócej pomieli - no chyba, że to jest na tyle upierdliwe, że jednak warto.
No i jak z pamięcią? 512mb to mało, ale pewnie starczy na podstawowe funkcje, a Wy czym obciążacie pamięć?

3. Dyski zewn
Mam 4 dyski stad mysle o 4 dyskowym qnapie, ale moze 2 dyskowy i podleczenie pozostałych dwóch na USB czy eSATA.
Używa tak ktoś? Za - bo taniej, przeciw - RAID5 niemożliwy, więcej kabli na wierzchu.
No i 420/421 nie obsługuje NTFS zewn.

4. Transcoding
ts-451 robi ponoć real-time transcoding. Czy korzystacie z tej funkcji?

5. Shadow copy
No i pytanie ostatnie czy jest programik dedykowany do qnap'a który wykorzystuje shadow copy?

Ciągnie mnie do 469L, bo cena vs możliwości są "na oko" ok. Choć zmartwił mnie brak wsparcia Intela i stąd problemy z XBMC - ale jednak zakładam, że NAS ma robić NAS, a XBMC czy WMC wypchnę poza pudło - choć kusi jednak...
A, i może komuś się przyda zestawienie (na bazie qnap compare) tu link.

Tyle. Dajcie znać. Dzięki z góry za każdą radę.
T

Aby zobaczyć tę odpowiedź, musisz się zalogować lub zarejestrować.

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. TS-469L
  2. 469l