Upgrade do SSD i przeniesienie systemu

oficjalnie:
zaorać i postawić od nowa

nieoficjalnie:
tłuczemy od dawna, system postawić na osobnym dysku - wtedy nie ma problemów podczas migracji!
po prostu wysuń dyski z danymi i zainstaluj system na nowym
@Ice - jakieś jeszcze hinty dla kolegi ?

No tak zrobię, ale jak pozbyć się systemu ze starych dysków? Założyć nowy wolumin i przerzucić dane? I przy okazji zapytam o jeszcze jedno: czy wolumin dynamiczny (thin) przy kasowaniu danych "kurczy się", czy pozostaje jego ostani, maksymalny rozmiar? Kombinuję jak najłatwiej załatwić przrzut danych

Dzięki za pomoc!

Więc tak - ode mnie. Odłącz bezpiecznie wszystkie dyski / które możesz. Wyłącz NAS. Wyjmij wszystkie dyski które masz. W NOWYM NASIE zainicjuj system bez żadnych dysków - po prostu zainicjuj. Następnie wyłącz NAS, włóż dyski (teoretycznie kolejność nie ma znaczenia - ale ja wymieniałem po kolei) i po kolei dołącz każdy z dysków. Wszystko ruszy. Ja wg tej procedury migrowałem z 672N na 675 potem inicjowałem Hero i przenosiłem dane na 672N.

Podczas inicjacji systemu na innym nasie może być potrzebny jakiś tymczasowy dysk, więc wrzuć w razie czego. Potem go usuń i przełóż dyski. Ta procedura ma 100% skuteczności powodzenia, pod warunkiem że się do niej stosujesz.

Jak @SiewcaRyżu wspomina, system jak jest taka możliwość oddziela się od danych. W najgorszym wypadku szlag trafi system, a tak masz problem z danymi.

czy wolumin dynamiczny (thin) przy kasowaniu danych "kurczy się"
nie - wiesz jakie problemy byłyby przy odzyskiwaniu danych ?!?

Kombinuję jak najłatwiej załatwić przrzut danych
kopia na dysk USB ...
w takich momentach płaci się walutą zwaną "czas", za nie rozdzielenie systemu od danych.

Dzięki za pomoc, wiem już zatem jak działać. Trudno, zapłacę walutą "czas" za poprzednie błędy Przynajmniej w przyszłości czegoś takiego nie zrobię :)

Pozdrawiam!

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. przenieść system na ssd
  2. QDA-A2MAR qts
  3. przeniesienie systemu qm2
  4. zainicjuj nas
  5. przenoszenie systemu
  6. przeniesienie systemu ssd
  7. kopia systemu nas
  8. instalacja dysków
  9. przeniesienie na kontenerów na ssd
  10. zapas alokacji
  11. https://forum.qnap.net.pl/threads/upgrade-do-ssd-i-przeniesienie-systemu.26623/