Rozwiązany Upgrade Ram TS-251

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika psi2338, 12 Październik 2014.

Ładowanie...
  1. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    A co ty będziesz na tym uruchamiać ?? Ja ledwo dochodzę do 7GB z wykorzystaniem i to jest maxxxxxxyyy moich możliwości.
    Chyba że uruchomił bym z 4 wirtualki ale nie można
     
  2. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    nie można na oryginalnym firmware :).
     
  3. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Rozumiem że musisz użyć fixa ale chodzi mi że nie wierzę aby 451 uciągnął 4 maszyny Windows 7/8/8.1. Chyba że stawiasz same linuxy.
     
  4. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    To czekamy na info
     
    • Zła ortografia Zła ortografia x 1
  5. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jak ja sprawdzałem to było to coś koło 3 minut do pojawienia się obrazu na tv.
     
  6. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:41
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    RAM ma Wam przyspieszyc ladowanie systemu ... troche dziwne to, bo i tak musi z talezy odczytac to i owo, zanim do RAMu wladuje.
    Jak wspomniane wyzej duzo ramu sie przydaje do VS oraz do wielu uslug/indeksowania ... choc SSD tu jest nieporownywalny.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Muszę sprawdzić jak u mnie - ale czasy są makabryczne (mam porównanie z Asustorem którego wcześniej miałem i zmieniłem na qnap ze względu na VS)
     
  8. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tak z ciekawości, w ile startował Asustor?
     
  9. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie mam czasów pomierzonych ale różnica jest widoczna. Bardzo widoczna. Tak subiektywnie to Asustor był trzykrotnie szybszy jak nie więcej.
     
    • Piwo Piwo x 1
  10. numalek
    Offline

    numalek Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    20 Styczeń 2012
    Wiadomości:
    44
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Sprawdziłem raz jeszcze. Wyszło że te 3 minuty to jest do widoczności nasa w sieci. A do pojawienia się obrazu na tv potrzebuje kolejne 50 sek, czyli około 4 minut.
     
  11. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Wykonałem test czasu startu TS451, już z 16GB RAM. Czas ale do pełnej! gotowości wyszedł 2:53min.

    Duże znaczenie ma oczywiście jakie usługi się startuje - specjalnie do tego testu zaoralem system (jeszcze mogę :)), obecnie zawiera to co standard build 4.1.2 20141231 + HD Station, 1 szyfrowany volumen 6TB (elastyczny)

    Dla zainteresowanych opcją 16GB, system widzi ją poprawnie. Oczywistością jest też (ale napiszę) - komfort pracy nawet z samym interfejsem admin jest zupełnie inny. Na 1GB ciagle było coś na swap, teraz to po prostu mało prawdopodobne (do czasu):).
    Kod (Bash):
    1. [-] # free
    2.                      total          used             free    shared     buffers
    3. Mem:     16339100       688840     15650260            0         5776
    4. Swap:         530108               0         530108
    5. Total:     16869208       688840     16180368
    6. [-] # cat /proc/meminfo
    7. MemTotal:       16339100 kB
    8. MemFree:        15655352 kB
    9. Buffers:            5720 kB
    10. Cached:           496340 kB
    11. SwapCached:            0 kB
    12. Active:           183724 kB
    13. Inactive:         343612 kB
    14. Active(anon):      34680 kB
    15. Inactive(anon):     4060 kB
    16. Active(file):     149044 kB
    17. Inactive(file):   339552 kB
    18. Unevictable:        9156 kB
    19. Mlocked:            2276 kB
    20. SwapTotal:        530108 kB
    21. SwapFree:         530108 kB
    22. Dirty:                 0 kB
    23. Writeback:             0 kB
    24. AnonPages:         34432 kB
    25. Mapped:            16992 kB
    26. Shmem:              5100 kB
    27. Slab:              54168 kB
    28. SReclaimable:      34436 kB
    29. SUnreclaim:        19732 kB
    30. KernelStack:        1624 kB
    31. PageTables:         1972 kB
    32. NFS_Unstable:          0 kB
    33. Bounce:                0 kB
    34. WritebackTmp:          0 kB
    35. CommitLimit:     8699656 kB
    36. Committed_AS:     622984 kB
    37. VmallocTotal:     34359738367 kB
    38. VmallocUsed:              542780 kB
    39. VmallocChunk:    34359186784 kB
    40. HardwareCorrupted:     0 kB
    41. HugePages_Total:       0
    42. HugePages_Free:        0
    43. HugePages_Rsvd:        0
    44. HugePages_Surp:        0
    45. Hugepagesize:       2048 kB
    46. DirectMap4k:        9124 kB
    47. DirectMap2M:    16662528 kB
    [edit]
    Właśnie wykonałem też test na build 4.1.2 20150126, czas startu tutaj wyszedł 2:58min.
     
    • Piwo Piwo x 1
  12. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    174
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    • Lizak Lizak x 1
  13. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    17:41
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Ramu nigdy nie za duzo ;), wczesniej ktos pisal, ze dziala to dziala, ja z wlasnego doswiadczenia wiem, ze czesto sa podawane specyfikacje a mijaja sie z prawda. Moj laptop mial max obslugiwac 8GB a smiga na 16 .. powod nie bylo kosci 8GB kiedy byl produkowany :p
    Poza tym tu masz plyte gl z takim samym procesorem idziala z 16GB:
    ASRock D1800B-ITX J1800 + Mini-ITX MB for Intel[2D (end 6/30/2016 3:15:00 PM)
     
  14. spietrza
    Offline

    spietrza Download Station Q's Professional

    Dołączył:
    20 Marzec 2013
    Wiadomości:
    590
    Miejscowość:
    Poznań
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +92 / 5 / -1
    Followers:
    2
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    Xpenology na DIY NAS Server
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
    Działa z tym procesorem bezbłędnie. Zawsze piszą w specyfikacji do dzisiejszych standardów. Nawet serwery że obsługują tylko 4TB dyski a jak wyjdzie 6TB też będzie działać. Dalej nie widzę sensu ładowania dodatkowej 8GB na tą chwilę chyba że włączamy kilka wirtualek. W inny sposób nie jesteś w stanie wykorzystać nawet 4GB. Więcej ramu także nie daje efektu szybkości po prostu masz więcej i tyle ale na pewno odczuwalne jest posiadanie 4GB niż 1GB.
     
  15. dilbercik
    Offline

    dilbercik System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    18 Wrzesień 2011
    Wiadomości:
    174
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +13 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to jest co innego :) okreslenie 3 czy 4 TB dysk
    niz to do jakiej wielkosci prawidłowo adresuje procesor...
    na synology byl juz taki przypadek atom z ds713 przy 4GB robil czasem problemy a przy 2gb dzialal idealnie... a starsza wersja ds712 z innym atomem na 4GB smiga jak trzeba...
     
  16. Synek
    Offline

    Synek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Kwiecień 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +0 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    null
    TS-x51 null
    Super przydatny temat. Troche juz uplynelo od jego zakonczenia ale mam maly dylemat. Moge kupic pamiec Kingstone HX316LS9IB/4 troche taniej ale nie jestem pewien czy bedzie dzialala z TS-251. Porownujac do pamieci uzytej w tym temacie (KVR16LS11/4) nie wiele sie rozni. Ale moze ktos z Was ma wieksza wiedze/doswiadczenie i moze pomoc?
     
    • Dramatyzujesz Dramatyzujesz x 1
  17. jaroj
    Offline

    jaroj Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    26 Czerwiec 2014
    Wiadomości:
    21
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +6 / 0 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Z pamięciami tak to jest że do puki nie zamontujesz ich to nie będziesz wiedział czy ci zadziałają czy nie :) (oczywiście piszę o pamięciach spoza listy referencyjnej).
    Nikt nie da ci gwarancji że ruszą. Z drugiej strony te co chcesz kupić to pamięci z lepszej puli Kingstoma (HyperX) więc na pewno lepszej jakości niż te: KVR16LS11/4
    Ja też ryzykowałem - zakupiłem polskie Goodramy i ruszyły.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  18. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    U mnie minęło ponad 5 miesięcy od czasu wpakowania 16GB w TS-451. Do tej pory nie stało się absolutnie nic, urządzenie chodzi 24h/7. Usługi to przede wszystkim TimeMachine dla kilku laptopów, stacja wirtualna Windows, dyski zdalne.

    Co do samego procesora to wgryzając się w specyfikację - polecam rozdział 10.6.2 System Memory Technology Support. Dokonując przeliczeń danych w tabelkach - mi wyszło, że procek łyknie 2x8GB o ile kości oparte są na modułach wielkości 512MB (tak jak właśnie KVR16LS11/8). Wygląda na niedopatrzenie producenta albo właśnie nieuwzględnienie takich typów kości (może w danej chwili niedostępnych).
     
    • Wygrany! Wygrany! x 2
  19. kordusson
    Offline

    kordusson Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    10 Grudzień 2012
    Wiadomości:
    18
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dla TS-251C - ram będzie ten sam ? - KINGSTON SODIMM DDR3 KVR16LS11/4 1,35V ?
     
  20. Kuba
    Offline

    Kuba Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    15 Kwiecień 2011
    Wiadomości:
    27
    Local Time:
    18:41
    Oceny:
    +11 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    TS-251C nie ma możliwości rozszerzenia pamięci - w/g dokumentacji 1GB (not-exp.), wg google :) - pamięć jest na stałe wlutowana na płycie.
    Możesz ewentualnie otworzyć obudowę i sprawdzić czy jest gniazdo.