Rozwiązany Upgrade Ram TS-251

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika psi2338, 12 Październik 2014.

Ładowanie...
  1. Fixxxer1
    Offline

    Fixxxer1 Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    22 Wrzesień 2015
    Wiadomości:
    47
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x51 10 Mbps
    Dopiszę do listy sprawdzoną kość RAM 4GB - Goodram DDR3 SO-DIMM 1600MHz CL11 1,35V.
     
  2. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Ja dopiszę sprawdzona Goodram 8GB SO-DIMM 1600 z CL11 na TS-251+. Instalacja trwała całe 10 minut. Śmiga wspaniale. Pozdrawiam
     
  3. slavko80
    Offline

    slavko80 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x51 802.11a
    Ja niestety nie miałem tyle szczęścia. Zakupiłem taką:

    GOODRAM SODIMM DDR3 8GB /1600 (GR1600S364L11/8G) - Pamięć RAM - Opinie i ceny na Ceneo.pl

    i niestety w TS-251 nie działa. Po włożeniu pamięci i wciśnięciu Power diody się na chwilę zapalają po czym gasną, a dioda status jest wygaszona. Sprzęt nie wydaje też żadnych dźwieków. Mryga sobie tylko dioda od LAN'u ale na HDMI nie ma sygnału.

    Przy oryginalnej pamięci sprzęt się normalnie uruchamia.

    Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo że coś jest nie tak z pamięcią - więc ją jutro zareklamuje.

    Zaktualizowałem także firmware do najnowszego - to niestety nie pomogło.

    Czy możliwe jest że pamięć ta działa w modelu TS-251+ a w TS-251 nie?
     
  4. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Bo pewnie płyty są inne i może ta Twoja nie przyjmuje tej pamięci. 251+ to bliźniaczy model do 253Pro z tym że jest trochę bardziej plasticzany, nie ma zamków na dyski i ma trochę inne porty USB (inna konfiguracja). Nie jest to więc model bliźniaczy do 251 więc może dlatego tej kości nie chce łyknąć.
     
  5. slavko80
    Offline

    slavko80 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x51 802.11a
    No to świetny początek mojej przygody z QNAP'em...

    Sprawdziłem przed chwilą RAM w laptopie i Winda normalnie wstaje.

    Zwrot do sklepu w ciągu 14 dni nie wchodzi w rachubę bo wziąłem serwer i pamięć na firmę a wtedy niestety to prawo nie przysługuje.

    Jeśli wymiana pamięci na inną nie pomoże (a pewnie tak będzie) to będę miał laptopa z 8 GB RAM'u :D (do tej pory miałem 4 GB)

    Pytanie - czy jest jakaś kość 8GB którą ktoś z Was ma w modelu TS-251?
    Ewentualnie jaki zestaw 2x4GB będzie odpowiedni
     
  6. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    No to jakiś zysk masz. Pamięci nigdy za mało ;) Natomiast prawda jest taka, że przynajmniej w moim przypadku, a mam dwa modele Qnap (TS-251+ i TS-253Pro) 8GB to must have. System po prostu zaczyna wymiatać o wiele lepiej. Przykładowo na 2 GB RAMu w trakcie skanowania plików video przez Plex'a po prostu system napisał, że ma brak pamięci i zabił proces. Spróbuj Kingstona (na pierwszej stronie tego wątku jest model) powinno zadziałać. Powodzenia
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  7. slavko80
    Offline

    slavko80 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x51 802.11a
    Tak zacząłem się wczytywać i porównywać pamięci i być może kupiłem zły typ pamięci:

    Kupiłem pamięć o oznaczeniu GR1600S364L11/8G

    a chyba powinienem kupić taką:
    GR1600S3V64L11/8G

    Różnica tkwi w literce V czyli w LowVoltage. Pewnie ta pamieć co mam pracuje na 1,5V i dlatego nie wstaje.

    Czy Ty możesz sprawdzić czy miałeś pamieć właśnie taką?
     
  8. unr3al2
    Online

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Dokładnie.
    Ona posiada napięcie 1.5, a ty potrzebujesz zapewne 1.35V.
     
  9. kazmirz
    Offline

    kazmirz Dotykam i psuje... Q's Expert

    Dołączył:
    17 Lipiec 2009
    Wiadomości:
    237
    Miejscowość:
    leszno
    Local Time:
    00:52
    Oceny:
    +33 / 1 / -1
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    pamieci musza byc 1.35 V i nie wazne jakiej firmy..i bedzie dzialac.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  10. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Potwierdzam co napisali poprzednicy: 1.35V musi być. Niech Ci wymienią w tej

    Potwierdzam: 1.35V. Niestety musiałbym otwierać "puszkę" żeby spisać dokładny symbol pamięci. Na pudełku mam GOOD RAM DDR3 8GB 1600MHz CL11 SODIMM 1.35V.
    Niech Ci w tej firmie wymienią na pamięć o niższym napięciu. Nie rozumiem dlaczego nie mogą tego zrobić. Ja byłem najpierw w Komputroniku i nie dość, że Kingston 1.35 kosztował 209 zł (Proline 169 zł!!!!) to jeszcze niemiły Pan powiedział mi, że nie będę mógł zwrócić jak nie będzie pasowała. 4 alejki dalej w Galerii Silesia w Katowicach w firmie SFERIS miły Pan za 169 zł sprzedał mi tego GODRAM'a (stwierdził że to bliźniacza pamięć do Kingstona) i powiedział, że jak sprawdzę i nie zadziała w NAS to mogę ją zwrócić. Da się? Da się. Wesołych Świąt dla Pana w SFERIS - pamięć pasuje :)
    ps. Wesołych Świąt dla wszystkich oczywiście też.
     
  11. szumek
    Offline

    szumek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Sprawdzona - Kingston HyperX DDR3 2x4GB 1600 CL9 - HX316LS9IBK2/8 na TS-251 działa bardzo dobrze.
     
  12. slavko80
    Offline

    slavko80 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x51 802.11a
    Oddałem pamięć przed świętami, tzn. złożyłem reklamacje z prośbą o zwrot kasy lub wymianę pamięci na wersję niskonapięciową. Niestety muszę trochę poczekać na decyzję, bo pamięć musi wrócić do centrali i dopiero tam zapadnie decyzja o uwzględnieniu reklamacji.

    A czy jest jakakolwiek różnica pomiędzy pamięciami CL9 vs CL11 w naszym serwerku i czy w ogóle da się zmierzyć różnice w wydajności?
     
  13. szumek
    Offline

    szumek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    2
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Nie wiem czy jest jakakolwiek różnica .... po zakupie miałem standardowe 1Mb na której HybrydDeskStation strasznie muliło. Oglądanie filmu nie było możliwe. Pamięci które kupiłem były "od ręki" w sklepie dlatego akurat takie zainstalowałem. Myślałem że po zainstalowaniu serwer będzie chodził płynnie lecz pomimo tak dużej ilości pamięci nadal widoczne jest zacinanie się np PhotoSation .
     
  14. slavko80
    Offline

    slavko80 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    20 Grudzień 2015
    Wiadomości:
    22
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x51 802.11a
    Potwierdzam działanie pamięci GoodRam oznaczeniu GR1600S3V64L11/8G na serwerku TS-251
     
  15. Cristobaal
    Offline

    Cristobaal Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    32
    Local Time:
    01:52
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Jesli komus pomoze to ta pamiec tez dziala:
    Crucial CT51264BF160B 4 GB DDR3 PC3-12800 Unbuffered NON-ECC 1.35V
     
  16. arius
    Offline

    arius Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    16 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    48
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    Potwierdzam działanie 2 x KVR16LS11/8 1.35V = 16 GB w TS-251 (x-kom.pl najtaniej). Na pewno się przyda jak korzystacie z Virtualization Station...

    Pozdrawiam
    Arek
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  17. Czaro
    Offline

    Czaro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Również dorzucę od siebie moje doświadczenia z TS-251+ :)

    potwierdzam działanie 2x 8GB HX316LS9IB/8
    (Kingston HyperX 8GB 1600MHz DDR3L CL9 SODIMM 1.35V Impact)
     
  18. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Rozumiem, że w tym modelu masz 2 "banki" pamięci? Ja się zastanawiam czy do modelu TS-251+ będę mógł wsadzić 2x8GB - na razie mam 1X8GB... Ktoś wie lub sprawdzał?
     
  19. Czaro
    Offline

    Czaro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE

    ja wczoraj zainstalowałem w TS-251+ 2 kości po 8GB i wszystko śmiga bezbłędnie
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  20. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    02:52
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    No i o to mi chodziło :) Ciekawe tylko czemu producent pisze że maks. 8GB rozszerzenie? Dzięki za info. Pozdrawiam
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. nas qnap zły ram

    ,
  2. qnap t-251 jaki ram

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.