Rozwiązany Upgrade Ram TS-251

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika psi2338, 12 Październik 2014.

Ładowanie...
  1. Czaro
    Offline

    Czaro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Z tego co wyczytałem tutaj na forum i na stronie Intela to procesor J1900 został wprowadzony na rynek w 4 kwartale 2013 roku, być może wtedy na potrzeby specyfikacji podawali, że wspiera 8GB (2x 4GB) dlatego, że nie było większych kości. Wczoraj kontaktowałem się ze sklepem QNAP Polska i otrzymałem następującą odpowiedź:
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  2. Mattley
    Offline

    Mattley Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    25 Listopad 2015
    Wiadomości:
    30
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +17 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    DS710+, DS214, DS214+
    Ethernet:
    null
    TS-x53 null
    Mam nadzieję, że podzielę się po południu radosną informacją, że GOODRAM'y które mam chodzą w konfiguracji 16GB. Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam
    --- Połączono posty, 14 Kwiecień 2016, Data oryginalnego postu: 14 Kwiecień 2016 ---
    Dobra informuję, że TS-251+ przyjął dziś bez bólu pamięci GOODRAM GR1600S3V64L11/8G - 2x8GB i wszystko pięknie śmiga.
    Pozdrawiam :)
     
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  3. Czaro
    Offline

    Czaro Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    13 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    12
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    no to rewelacja :)
    wklejam poniżej link do strony Intela jak ktoś będzie w przyszłości potrzebował specyfikacji procesora Intel Celeron J1900 instalowanego w TS-251+

    link

    widać również, że w momencie wprowadzania procesora na rynek Intel podawał, że procesor obsługuje pamięci DDR3L 1333, a sam QNAP instaluje DDR3L 1600 i w sprzedaży na stronie sklepu też oferują DDR3L 1600
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  4. l_j
    Offline

    l_j Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    8 Sierpień 2016
    Wiadomości:
    4
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS-109
    Ethernet:
    802.11n
    TS-x51 802.11n
    HyperX 8GB [1x8GB 1600MHz DDR3L CL9 SODIMM 1.35V Impact] odpalone na ts-251 (bez plusa)
     
  5. szczota6
    Offline

    szczota6 Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Marzec 2016
    Wiadomości:
    23
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    Juz pare tych serwerow kupilem i wszystkie pamieci jakie testowalem dzialaly.
    Warunek ze to sa DDR3L czyli low voltage.
    Corsair, A-daty Kingstony i inne dzialaly.
    Jedynie jak mieszalem 8GB +2GB to nie odpalal. Nie robilem tez roszad Corsair + A-data. Wszedzie dawalem identyczne i dziala 16GB
     
  6. Miras.tm
    Offline

    Miras.tm Q-lubowicz Noobie

    Dołączył:
    10 Listopad 2016
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 GbE
    TS-x51 100 GbE
    • Face Palm Face Palm x 2
  7. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    322
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +69 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Face Palm Face Palm x 1
  8. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja widzę w specyfikacji :
    DDR3L- 1.35V
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
    • Nie zgadzam się Nie zgadzam się x 1
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  10. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    322
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +69 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja widzę w opisie to:
    "..
    Compatible with notebooks with 2nd and 3rd generation Intel Core processors
    1.5 Volt Vengeance SODIMM kits are designed for notebooks with a 2nd or 3rd Generation Intel® Core™ i5 or Core i7 processor..."

    Luzik :)
    --- Połączono posty, 10 Listopad 2016, Data oryginalnego postu: 10 Listopad 2016 ---
    Dokładnie to tam pisze 1.35/1.5 a więc są to kości 1.5V bo chyba nie ma takich 1.35, które wytrzymują napięcie 1.5V :)

    Link: http://www.corsair.com/en/vengeance-8gb-high-performance-laptop-memory-upgrade-kit-cmsx8gx3m2b1600c9
    coś ten link nie działa jak chciałem :)
    Ok - piszą, że były testowane na 1.35 ale to chyba za mało dla qnapa - takie wynalazki to nie do tego hw - muszą być kości stricte 1.35V
     
  11. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Jest napisane...
     
  12. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    W błędzie jesteś.
    Jeśli ramy działają z napięciem 1.35/1.5 to są uniwersalne.
    DDR3 SDRAM - Wikipedia
     
  13. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    322
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +69 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ale koledze nie działają, tak ? Więc Qnap jest specyficzny.

    BTW:
    "Jesteś w błędzie" :)
     
  14. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ale głupoty piszesz o kościach i ludzi wprowadzasz w błąd.

    Oczywiście qnap jest specyficzny jak każdy sprzęt. Kupując kości do laptopa też może się okazać, że nie będą działać.
    Na miejscu @Miras.tm@Miras.tm sprawdziłbym ramy w laptopie.
    Może są uszkodzone. Inne pytanie czy wsadził tylko jedną kość czy dwie i w jakiej konfiguracji.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  15. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 554
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 169 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    z mojego doświadczenia z RAMami 1.35/1.5 V wynika ze nie działają w QNAPie.
    Muszą mieć dokładnie 1.35V
     
  16. killjoy
    Offline

    killjoy Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    9 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    322
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +69 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    To do unr3al2-a:


    Cóż, przeczytaj wpis pigers-a a potem przeproś ładnie :)


    Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
     
  17. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    @pigers@pigers zobacz działają :
    http://www.kingston.com/dataSheets/HX316LS9IBK2_8.pdf
    https://www.kingston.com/dataSheets/KVR16LS11_8.pdf

    Dawaj liczę na przeprosiny :D
     
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 554
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 169 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    @unr3al2@unr3al2 - przecież podałeś same pamieci LowPower
    @killjoy@killjoy - flaszka styknie ;)
     
  19. unr3al2
    Offline

    unr3al2 Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
  20. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 554
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:53
    Oceny:
    +1 169 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    upload_2016-11-10_15-47-48.

    raportowane napięcie a testowane to dwie różne sprawy ...
    poza tym trzeba takie pamięci ustawić w BIOSie (profil XMP) który może się nie pokazać na wyższym napięciu z powodu błedu sprzętowego.