Upgrade Ram TS-251

Pomoc Upgrade Ram TS-251

psi2338

Passing Basics
Beginner
26 Listopad 2009
5
4
8
46
Warszawa
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Cześć,

Dzisiaj zmieniłem pamięć ram ze standardowej kości 1 GB na 4 GB Kingstona KVR16LS11/4 . Operacja wymiany jest banalnie prosta, wystarczy wyjąć dyski, wyjąć z gniazda pamięć przekręcić i wyjąć przez otwory. Montaż w kolejności odwrotnej. Montaż drugiej kości do drugiego gniazda według mnie też jest wykonywalny bez rozbudowy, ale na pewno będzie trudniejszy. Czas operacji 5 minut, koszt 146 pln.
Zmiany jakie zobaczyłem :
- można uruchomić Virtual station
- zmniejszyła się ilość zajętej pamięci z 64 % na 16% (przy uruchomieniu standardowych usług)
- po uruchomieniu szybciej włączają się usługi.

ja mam giętkie palce :) i upgrade zrobiłem...
To da się uruchomić więcej niż 1 maszynę wirtualną na raz czy nie, bo zastanawiam się czy jest sens inwestować w więcej niż 4GB ramu.
na 4 odpalilem 3x win7 starter :) ale nie smigalo za szybko...
To super dzięki za informację czyli jednak warto zainwestować, bo na stronie producenta jest napisane tylko 1 VM na raz.

Przeglądam ten wątek i tak się zastanawiam czy warto wchodzić w TS-251. Jako użytkownicy możecie go polecić z czystym sumieniem.
Widziałem taki na amazon w dobrej cenie i się zastanawiam.
Tak więc za i przeciw..

Zależy co komu potrzebne. Jeśli potrzebujesz wirtualizacji to myślę że ts-251 jest za słaby. Owszem, można uruchomić. Dzięki hdmi i HD station można nawet korzystać jak z normalnego PC. Ale to rozwiązanie demonem prędkości nie jest i jeśli miałbym korzystać codziennie to bym chyba nie dał rady ;) (mam 8gb ram).
Można również korzystać z Chrome w HD Station. W miarę przyzwoicie to działa, ale przy większej ilości otwartych kart (np. YouTube) zaczyna przycinać.
Jeśli chodzi o Photo Station to prędkość generowania miniatur rawów Nikona (NEFy) jest zadowalająca. Jedno co mnie zdziwiło to to, że dyski są przykręcane bezpośrednio do plastikowych sanek co przenosi drgania. W DS213J mocowanie odbywało się przy pomocy śrubek w gumowych amortyzatorkach i mam wrażenie że to rozwiązanie mniej przenosiło drgania.
Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie zużycie energii, około 17W w idle, około 21W przy odtwarzaniu filmu full hd.

Jak się pojawiło TS-251 od razu przesiadłem się z DS713+ . Moim zdaniem do użytku domowego jest najbardziej optymalny. Ma wszystko to czego mi brakowało w DS713+ tj wirtualizacja, xbmc oraz jest dużo cichszy i nie wpada w rezonans . Jedyna rzecz która średnio mi się podoba w stosunku DS713+ to photo station, tam według mnie było lepiej rozwiązane, aha qnap generuje dużo szybciej miniatury niż konkurencyjne S

• Lubię to
Reakcje: kaktus
TS-251 to fajny sprzęcik za rozsądne pieniążki. Na pewno ciekawszy, w szczególności jeśli chodzi o maszynę wirtualną VM, jest TS-x53 pro. Dopłata ok 1000zł brutto do procesora Quad to jednak lekka przesada. Oczywiście ktoś dopisze, że jest jeszcze różnica w obudowie, zamykaniu kieszeni itp. ale tak naprawdę kto w domu z tego korzysta (chyba, że przy dziecku i stojącym serwerze w zasięgu jego/ich rączek :)?
Jeśli chodzi o rozbudowę serwera o pamięć 2x4GB kupioną nie od Qnap to wg przedstawiciela jest to dozwolone a naklejka z tyłu obudowy to tylko taki "żart" - oto link.
Pamięci, które na pewno działają to: 2x Kingston 4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL11 SODIMM 1.35 V (cena ok. 150zł za szt. dostępne "od ręki" np. w popularnym sklepie internetowym na K...).

• Lubię to
Też mam TS-251. Jednym słowem polecam, ale trzeba być świadomym, że to wszechstronny NAS i cena jest adekwatna. Chodzi o to, że do prostego współdzielenia plików w sieci domowej, szczególnie po Wi-Fi, TS-251 nie jest nikomu potrzebny. Zyxel NSA325 spokojnie wystarczy.

Wracając do TS-251:
1. Dostaniesz narzędzie do wirtualizacji, która umożliwia uruchomienie np. kontrolera automatyki domowej pod Linuksem, kompa z Windowsem/Linuksem, do którego masz dostę z całego świata. [upgrade 4GB ram]
2. HDMI z XBMC - czyli HTPC w cenie NASA. (jest pilot na telefon albo tablet, ale też jest sprzętowy pilot podobny do tego z AppleTV)
3. Wsparcie dla LUN, iSCASI oraz różnych protokołów współdzielenia i synchronizacji. [ma to sens jedynie w sieci GbE]
4. iTunes, AFP, TimeMachine - jak masz coś od Appla, docenisz łatowść wspólpracy.
5. VPN - jeśli domowe łącze ma przyzwoity upload, to bezpiecznie możesz łączyć się z otwartych hotspotów w kawiarniach, hotelach na lotnisku itp. [ja mam net 80/8 mbps i spokojnie komóra i iPad łączą się przez openVPN]
6. Wszystko inne co NAS udostępnia (ftp, sahring, mirror, sync), przyzwoite photo/video/file station z dośc dobrymi aplikacjami na Androida i iOS.
7. Jak ktoś lubi to download station, torrenty, pyload itp. Ja sprawdzałem współpracę z serwisem nopremium.pl. - działa pięknie.
8. Antywirus.
9. Wszystko powyższe może działać w tym samym czasie, bez większego wpływu na wygodę użytkowania.
10. Niski pobór prądu.

• Lubię to
Wydaje mi się że nie. Możliwe że chipset na płycie obsługuje max 8GB (nie wgłębiałem się szczegółowo w specyfikację) i nawet nowa wersja biosu tego nie zmieni.
Ja mam teraz 4GB z opcją dokupienia następnej czwórki.
Napisz czy jakoś szybciej działa na tych 8GB. Czy też większych różnic nie widać.

Similar content Most view Zobacz więcej

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. GR1600S3V64L11
  2. https://forum.qnap.net.pl/threads/upgrade-ram-ts-251.5998/
  3. TS-251D
  4. GR1600S3V64L11/8G
  5. ts 251d
  6. kości pamięci
  7. RAM DDR3
  8. ts-251a
  9. pamięć do TS-251A
  10. 20230112