jestem uparty, zdania nie zmienie (no chyba że dostane urządzenie na testy i flaszkę do tego)
chociaż uderzam ręką w stół i czekam na nożyce od @Pawliko !
IMO main router MT/UBIQUITI.
MT - Dobry, tani, ma tyle funkcje ze o ja pierdole. Ale jest brzydki, UI z 1980r. Stosunkowo skomplikowany.
UBI - Dobry, kurewsko dorgi, funkcji jest IMO mniej niz MT, ale wszystko co jest potrzebne jest. UI nowoczesne, konfiguracja duuuuzo latwiejsza, bardziej intuicyjny.
Czyli co? radzisz jednak vpn na routerze tak? czy ewentualnie podwójne zabezpieczenie, router i qnap? ale to chyba juz za dużo kombinacji.
Ale do vpna na routerze wybrałbyś mikrotika czy ubi?
VPN albo na routerze albo... gdziekolwiek indziej...
Ja mam 2 VPN, jeden na VM na serwerze, drugi mialem na RPI4. (obecnie wylaczony bo inny projekt na malince robie)
Generalnie to czekam naz mikrotik wprowadzi Wireguarda do wersji stable w mikrotiku (narazie jest w becie) i na 99% przeniose VPN na router.
Ale polecasz bardziej postawić sieć w domu na ubi czy na mikrotik? tak jak pisałem wcześniej zależy mi na częstych aktualizacjach i długim wspieraniu konkretnego urządzenia pod katem bezpieczeństwa.
Czy da się połączyć dwa routery w dwóch różnych lokalizacjach tak żeby obydwie sieci były jako jedna lokalna po vpn?
Jak masz kase to idz w ubiquity, ale wiedz ze to jest jak apple, jak wejdziesz w ich ekosystem to nie podlaczysz nic innego.(No moze i podlaczysz, ale wtedy cala idea jednego ekosystemu trafia szlag) Sprzet ubiquity dobrze gada tylko... z innym sprzetem ubiquity. No ale gada dobrze i sprawnie.
Tak 2 routery da sie tak spiąć VPN'em.
Trzeba przyznać, że tanio nie jest, ale lepiej niż w mikrotik? coś za coś? tzn płacimy więcej ale warto?
IMO lepiej, bo kontrolujesz cala siec z jednego miejsca, router gada ze switchem, switch z AP, wszystko sie widzi, wszystko mozesz monitorowac i kontrolowac.
A w mojej obecnie sieci kazdy sprzet innej firmy, nic ze soba nie gada, monitorowanie jest cholernie trudne... Ale wydajnosciowo jest tak samo albo i nawet lepiej, a kosztowalo mnie 1/20 tego co bym zaplacil za ekosystem ubiquity.
Z tym ze ja jestem "adminem" sieci domowej od dawien dawna, i za dawnych czasow nie przelewalo sie u mnie na tyle zeby isc w ubiq.
Jak bym teraz mial zaczac od nowa budowac cala infrastrukture sieciowa, to na 99% poszedlbym w ubiquity.