Udzielamy pomocy Zapchany RAM

Dyskusja w 'Podstawowe ustawienia systemowe' rozpoczęta przez użytkownika Nero, 7 Styczeń 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    03:33
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
  2. Nero
    Offline

    Nero Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Też znalazłem dane o 8GB
     
  3. Wezyr
    Offline

    Wezyr Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    93
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    03:33
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    Kurde musze przetestować :D, żonie zabiore 16gb ramu :D do płatnika nie musi miec 32gb :p połowa jej starczy hehe
     
  5. Wezyr
    Offline

    Wezyr Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    93
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Pamiętaj, że musi to być DDR3L czyli na 1,35V ;)
     
  6. Nero
    Offline

    Nero Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Skoro już dyskusja poszła w tym kierunku to czy ramy muszą chodzić w Dual-u czy może to być np 2Gb + 8Gb ??

    Jak wygląda fabrycznie założony ram 2 GB ?? To jedna kość czy 1 + 1 ??

    Czy takie ramy podpasują do Qnapa ??

    Pamięć Kingston 8GB 1600MHz DDR3L CL11 DIMM 1.35V
     
  7. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    03:33
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    a to nie będą soDIMM jak to laptoka?
    --- Połączono posty, 11 Styczeń 2017, Data oryginalnego postu: 11 Styczeń 2017 ---
    Wyszukałem info że nie ofocjalnie te 16GB będzie działać ale procesor jakoś minimalnie zwalnia częstotliwość pamięci
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    • Lubię to! Lubię to! x 2
  9. mikhnal
    Offline

    mikhnal Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Czego?
     
  10. Nero
    Offline

    Nero Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  11. SushiMan
    Offline

    SushiMan Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    30
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    No bez żartów ;)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Ja swojego TS-853A kupiłem z 4GB RAM. Teraz świetnie śmiga z 16GB RAM => właśnie 2x8GB RAM w DualChannelu.
    Tylko należy pamiętać o napięciu 1,35V, a nie 1,5V bo będą problemy.
    Jak się używa multimediów oraz wirtualizacji to RAMu nigdy za dużo ;)
     
    • Piwo Piwo x 1
  12. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    03:33
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    laptopa :p
     
  13. Wezyr
    Offline

    Wezyr Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    93
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Fabrycznie jest 1+1. Możesz wstawić 8GB w jednym kawałku jako furtkę pod kolejne 8GB. Przy Dual Channel odrobinę wzrasta wydajność RAM.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  14. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    03:33
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    kurde ale najtańsza zabawa to nie jest :

    HX316LS9IBK2/8 – 256+vat

    KVR16LS11/8 – 213+vat
     
  15. SushiMan
    Offline

    SushiMan Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    30
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    No bez żartów ;)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Przy DualChannel trzeba pamiętać aby obie kości pamięci były takie same.

    @grzenio@grzenio ja u siebie mam właśnie Kingston HyperX HX316LS9IBK2/16.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  16. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Administrator

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    718
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    03:33
    Oceny:
    +43 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
  17. Nero
    Offline

    Nero Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    10 Listopad 2016
    Wiadomości:
    57
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +9 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  18. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    NIE! Dual wymaga dwóch IDENTYCZNYCH pamięci w obu slotach, inaczej NAS się nie właczy :D
     
    • Piwo Piwo x 1
  19. SushiMan
    Offline

    SushiMan Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2016
    Wiadomości:
    30
    Miejscowość:
    Warszawa
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +18 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    No bez żartów ;)
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Hmmm... @pigers@pigers jesteś pewien?
    Bo ja z doświadczenia wiem, że mogą być zainstalowane dwie różne pamięci, również o różnej wielkości, i będą wykrywane poprawnie i będą działały.
    Natomiast aby pamięci działały i wykorzystywały DualChannel to muszą być dwoma identycznymi kościami...
     
  20. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 333
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    05:33
    Oceny:
    +992 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ostatnie experymenty na to wskazują - nie wiem jak to jest z modelami z końcówki tego roku

    ja do Q wsadziłem dwa różne RAMy i się nie podniósł
     

Poleć tę stronę