Witam serdecznie
Jestem nowym posiadaczem Qnap TS-251A nie wiem czy pisze pod dobrym postem ale tez mam problem z DLNA
Po aktualizacji firmware ( do 4.3.3.0154 Build 20170413) w TV "samsung" nie widzi żadnych katalogów z serwera serviio (sprawdzilem na innym modelu samsunga) i jest Ok
Serwer jest widoczny w TV ale nie pokazuje żadnych plików pomimo tego ze są w serviio udostępnione
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
Jestem nowym posiadaczem Qnap TS-251A nie wiem czy pisze pod dobrym postem ale tez mam problem z DLNA
Po aktualizacji firmware ( do 4.3.3.0154 Build 20170413) w TV "samsung" nie widzi żadnych katalogów z serwera serviio (sprawdzilem na innym modelu samsunga) i jest Ok
Serwer jest widoczny w TV ale nie pokazuje żadnych plików pomimo tego ze są w serviio udostępnione
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Dzięki za odpowiedz ale klikając na dodaj nie widzę dysku zewnętrznego który mógłbym dodać
Jak to zrobić aby był widoczny
Po kliknięciu do dodaj pojawi się tylko zawartość folderu multimediów i nie mam możliwości wskazania dysku zewnetrznego
Po kliknięciu do dodaj pojawi się tylko zawartość folderu multimediów i nie mam możliwości wskazania dysku zewnetrznego
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Mój trop to był strzał, najwidoczniej nie celny. Może ktoś bardziej obeznany udzieli Ci pomocy.
Spróbuj zresetować DLNA, zobaczcie jak ja mam:Dzięki za odpowiedz ale klikając na dodaj nie widzę dysku zewnętrznego który mógłbym dodać
Link: https://youtu.be/mAgTl681qas
Napisałem na Hepla , czekam na odpowiedz . Dopiero po zresetowaniu zaczyna działać DLNA
helpdesk odpisał że znalazłem prawdopodobnie błąd, prosili dosłać logi systemu które prześlą do programistów. Czekamy..
...qrcze tak się porobiło że w App Center nie ma już ani Serviio ani Twonky - dostępny jest jedynie natywny, qnapowski Media Streaming add-on - czyli... ~średnio!
Ciekawe czy Serviio usunięto z pobudek merytorycznych (np. brak kompatybilności z nowym jajkiem w QTS 4.3 obecnym) - czy innych powodów (np.: $$$).
- jakkolwiek jest to poważne ograniczenie funkcjonalności QNAP'ów.
Na szczęście dostępny jest 64b JRE - a Serviio 64b dla QNAP'a można pobrać ze strony producenta. Zobaczymy czy zainstalowane z ręki - spoza App Center - będzie działał???
Ciekawe czy Serviio usunięto z pobudek merytorycznych (np. brak kompatybilności z nowym jajkiem w QTS 4.3 obecnym) - czy innych powodów (np.: $$$).
- jakkolwiek jest to poważne ograniczenie funkcjonalności QNAP'ów.
Na szczęście dostępny jest 64b JRE - a Serviio 64b dla QNAP'a można pobrać ze strony producenta. Zobaczymy czy zainstalowane z ręki - spoza App Center - będzie działał???
w formie QPKG ? tylko jesli go naprawde ręcznie zainstalujeszZobaczymy czy zainstalowane z ręki - spoza App Center - będzie działał???
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Może ktoś kiedyś utworzy taką paczkę do instalacji dla laika.
...hmmm generalnie działa
Serviio 64b.w paczce qpkg pobrane ze strony producenta + JRE 8.101 qnap'owskie
Więc jak ktoś ma problem z DLNA w QTS 4.3.x - to polecam taką ścieżkę.
- otwartą kwestią jest czy będzie to stabilnie działać - bo jednak z jakiś powodów Serviio zostało z App Store usunięte... zobaczymy...
W ogólności qnap to jedna zawsze tylko linux - od paru lat działa na u nas stabilnie na qnapie Kaspersky Update Utility - aplikacja do robienia lokalnego repozytorium aktualizacji do antywira.
Serviio 64b.w paczce qpkg pobrane ze strony producenta + JRE 8.101 qnap'owskie
Więc jak ktoś ma problem z DLNA w QTS 4.3.x - to polecam taką ścieżkę.
- otwartą kwestią jest czy będzie to stabilnie działać - bo jednak z jakiś powodów Serviio zostało z App Store usunięte... zobaczymy...
W ogólności qnap to jedna zawsze tylko linux - od paru lat działa na u nas stabilnie na qnapie Kaspersky Update Utility - aplikacja do robienia lokalnego repozytorium aktualizacji do antywira.
Używam serviio już jakiś czas i z moim tv samsunga działa zdecydowanie lepiej od twonky, polecam.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Mam ten sam problem na najnowszym, majowym FW 4.33.0174 i standardowym serwerze DLNA (QNAP TS-412), ktoś wie, czy serviio zadziała na Marvellu 1,2 GHz, i którą wersję trzeba zainstalować ze strony produventa?
Serviio działa w Javie - o ile masz środowisko JRE funkcjonujące w 4.3 - to paczki dla x86 i ARM'ów są na serviio.org.
W mojej subiektywnej ocenie, Serviio zjada natywny DLNA Qnapa - więc zdecydowanie warto spróbować.
- cały czas otwartym pytaniem jest jednak dlaczego qnap posunął się do usunięcia Serviio z App Store - gdyż pobrana paczka z serviio, na Intelu 64b. u mnie działa poprawnie i stabilnie.....?!?
W mojej subiektywnej ocenie, Serviio zjada natywny DLNA Qnapa - więc zdecydowanie warto spróbować.
- cały czas otwartym pytaniem jest jednak dlaczego qnap posunął się do usunięcia Serviio z App Store - gdyż pobrana paczka z serviio, na Intelu 64b. u mnie działa poprawnie i stabilnie.....?!?
jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o pieniądze - chociaz oficjalną wykładnią jest fakt że "DLNA QNAPowe jest już bardzo dobre" ..- cały czas otwartym pytaniem jest jednak dlaczego qnap posunął się do usunięcia Serviio z App Store - gdyż pobrana paczka z serviio, na Intelu 64b. u mnie działa poprawnie i stabilnie.....?!?
...qrna chciałbym jednak wierzyć że tak nie jest :/
DLNA jest dla użytkownika domowego jednym z podstawowych ficzerów - jego wycięcie (bo natywny DLNA był kiepski po prostu) czyli pogorszenie funkcjonalności urządzenia - świadczyłoby że qnap staje się bardzo pewny swojej pozycji na rynq.
Gdyby chodziło jednak o merytorykę - czyli np. bezpieczeństwo danych na qnap'ie przechowywanych związanych np z JRE środowiskiem?
heh! Stanowczo powinni rzec słowo co jest grane!
DLNA jest dla użytkownika domowego jednym z podstawowych ficzerów - jego wycięcie (bo natywny DLNA był kiepski po prostu) czyli pogorszenie funkcjonalności urządzenia - świadczyłoby że qnap staje się bardzo pewny swojej pozycji na rynq.
Gdyby chodziło jednak o merytorykę - czyli np. bezpieczeństwo danych na qnap'ie przechowywanych związanych np z JRE środowiskiem?
heh! Stanowczo powinni rzec słowo co jest grane!
DLNA nie jest standardem !DLNA jest dla użytkownika domowego jednym z podstawowych ficzerów
Pisz żale do wsparcia QNAPa - może coś mądrego odpiszą.jego wycięcie (bo natywny DLNA był kiepski po prostu) czyli pogorszenie funkcjonalności urządzenia - świadczyłoby że qnap staje się bardzo pewny swojej pozycji na rynq.
Pierwsze słysze.Gdyby chodziło jednak o merytorykę - czyli np. bezpieczeństwo danych na qnap'ie przechowywanych związanych np z JRE środowiskiem?
Czytaj changelog'a przed updatem firmware'u.heh! Stanowczo powinni rzec słowo co jest grane!