Ok zobaczę ja też nie jest ekspertem a port nie czasem 8080 ? faktycznie już kilka razy przeinstalowywałem to ustrojstwo i lipa , zobaczę jeszcze razNie jestem ekspertem takim jak SiewcaRyżu, ale zrób dockera od zera, daj mu statyczne ip i podmontuj katalog z dysku na /unifi żeby docker gdzieś wrzucał dane. Jak ruszy to ip jakie wybrałeś:8443 i masz.
Właśnie kurde nie bez portu od razu lipa w którym miejscu mapujecie ten folder ? bo chyba za długo przy tym siedzę i już nie widzęJak dasz na statycznym IP to bez portu wchodzi - więc tylko IP.
Załączniki
Witam sory za brak feedback wczoraj dałem sobie spokój , więc tak nie mam zielonego pojęcia co jest grane co zrobiłem dzięki Waszym poradom
- zmiana portu
- mapowanie portu ( zmiana 8080 )
- mapowanie folderu żeby nie było zrobiłem zgodnie z waszymi zaleceniami plus posiłkowałem się filmem który dokładnie to opisuje :
Link: https://www.youtube.com/watch?v=c_rRSEZCv-k&ab_channel=PoseidwnTech
- usuwałem container plus folder tworzyłem od nowa
- wyłączyłem wszelkie zapory na routerze ( żeby nie było że coś mi blokuje ruch wew. )
- mam dostęp do kilkunastu qnap u klientów bez problemu przeszła mi instalacja na 2 ( bez zmian portów , mapowania folderów ) na strzała i tyle bez problemowo
Dlatego nie wiem co może być muszę na spokojnie pomyśleć może jakaś aktualizacja qnapa/containera to naprawi nie wiem jak dla mnie masakra na kompletnego amatora człowiek wychodzi przez złośliwość rzeczy martwych bo nie wiem już dlaczego nie działa .
No chyba że macie jeszcze jakiś pomysł ?
*poniżej screen po vpn bez problemu testowo wszystko śmiga
patrząc na film z yt:
1. skąd oni wiedzą że folder /unifi ma być wstawiony ??
2. nie przekazują informacji jakie porty są w użyciu ??
3. nie wiemy nic o ich adresacji sieci, czemu nie jest podany adres IP QNAPa , żeby zobaczyć różnicę w adresie dla Unifi ?
ad 2 : sam sobie znalazłem ... Docker Hub
ad 1 : Docker Hub
- tworzą 2 switche
- tworzą folder dla danych kontenera
- tworzą sam kontener, wskazując wcześniejszy folder jak miejsce zapisu danych
- zmieniają interfejs sieciowy dockera na bridge gdzie wskazują jeden z w/w switchy i podają ręcznie adres IP
1. skąd oni wiedzą że folder /unifi ma być wstawiony ??
2. nie przekazują informacji jakie porty są w użyciu ??
3. nie wiemy nic o ich adresacji sieci, czemu nie jest podany adres IP QNAPa , żeby zobaczyć różnicę w adresie dla Unifi ?
ad 2 : sam sobie znalazłem ... Docker Hub
ad 1 : Docker Hub
Niepotrzebnie, wystarczy wywalić stworzony kontener + ten ręcznie robiony folder- usuwałem container plus folder tworzyłem od nowa
raczej nie blokuje się ruchu wewnątrz LAN (no chyba że pracujesz w korpo albo masz takie fajne router/firewalle).- wyłączyłem wszelkie zapory na routerze ( żeby nie było że coś mi blokuje ruch wew. )
pytanie brzmi - czym ten NAS/sieć różni się od innych ?- mam dostęp do kilkunastu qnap u klientów bez problemu przeszła mi instalacja na 2 ( bez zmian portów , mapowania folderów ) na strzała i tyle bez problemowo
Tylko mi się wydaje, że kolega za bardzo nie wie nic o dockerach co i jak, a przede wszystkim nie wie o co chodzi z dodawaniem folderów z qnap do kontenera, bo montował /z gdzie nie doczytał co ma montować. Ważne, że działa. Na pewno sporo czytania przed nim, jeżeli chce dalej to robić. W każdym dockerze jest opis co i jak montować / mapować / dodawać.
WitamTylko mi się wydaje, że kolega za bardzo nie wie nic o dockerach co i jak, a przede wszystkim nie wie o co chodzi z dodawaniem folderów z qnap do kontenera, bo montował /z gdzie nie doczytał co ma montować. Ważne, że działa. Na pewno sporo czytania przed nim, jeżeli chce dalej to robić. W każdym dockerze jest opis co i jak montować / mapować / dodawać.
faktycznie przygodę z dokerami zaczynam tak naprawdę to zabawa/nauka z tym akurat dockerem dziwi mnie tylko fakt że u mnie nie działa na start w innej lokalizacji na strzała , co do rutera ten jest akurat u nie w domu bez szaleństw ( vpn , kilka przekierowań itp ) sam qnap to samo mój na archiwum media stream ale skoro ma tą funkcję to fanjnie żeby działała ta funkcja używam w domu ap unifi .
Kilkanaście innych qnap mam w firmach oraz w swojej chwalę je sobie za stabilność obsługę itp , puki co nie miałem problemów ten to taki mały w zasadzie bez większego znaczenia .
Mam za to inny temat który zacząłem mianowicie hyper data protector i maszynami wirtualnymi a to już akurat większy problem .....
Kontroler unifi pracuje na https://IP:8443. Na pewno 8443 bo sam takowy mam i wszystko działa.
Ja stawiałem na domyślnych ustawieniach, sieć "bridge", static IP i voaila.
Ja stawiałem na domyślnych ustawieniach, sieć "bridge", static IP i voaila.
baza danych nie wstała - zabij tego kontenera , skasuj go , wywal pliki konfiguracyjne, zrób na nowo
Odświeżę temat, bo mam podobnie problem z Unifi:
i brak url:
![]()
Konfiguracja domyślna z zmapowanym katalogiem
![]()
![]()
A w logach tak:
![]()
A po wejściu na stronę tak:
![]()
i pomysłów brak, tym bardziej, że na drugim analogicznie tak samo i działa.
No, właśnie nie mogę znaleźć problemu, czemu nie wstaje, bo już kilka razy ten kontener tworzyłem na nowo, nawet Container Station usuwałem i instalowałem na nowo i zawsze jest to samobaza danych nie wstała - zabij tego kontenera , skasuj go , wywal pliki konfiguracyjne, zrób na nowo
- 9 Październik 2019
- 753
- 410
- 195
- Odznaki
- 123
- QNAP
- TS-x73A
- Ethernet
- 1 GbE
Sprawdź obraz Docker Hub
używam od dawna, upgrade bez problemów idzie za każdym razem.
docker-compose.yml
docker-compose.yml
Kod:
version: "3.8"
services:
unifi-controller:
container_name: unifi-controller
dns:
- 10.11.12.60
- 10.11.12.51
environment:
- PUID=0
- PGID=0
- MEM_LIMIT=1024M
hostname: unifi
image: linuxserver/unifi-controller:latest
networks:
qnet-static:
ipv4_address: 10.11.12.59
ports:
- 10001:10001/udp
- 1900:1900/udp
- 3478:3478/udp
- 5514:5514/udp
- 6789:6789/tcp
- 8080:8080/tcp
- 8443:8443/tcp
- 8843:8843/tcp
- 8880:8880/tcp
restart: always
volumes:
- /share/Container/unifi-controller/_data:/config
networks:
qnet-static:
external: true
Hmm tu niestety mam:Sprawdź obraz Docker Hub
This Unifi-Controller image does not support 32 bit ARM due to lack of available OS packages
2-rdzeniowy procesor AnnapurnaLabs (spółka należąca do Amazon) Alpine AL212 1,7 GHz
Architektura procesora32-bitowy ARM
Architektura procesora32-bitowy ARM
To du.. mokra raczej. Tamte obrazy chyba nie wspierają 32bit
Możesz spróbować jeszcze ten obraz Docker Hub
No, tak właśnie ten jacobalberty jest wspierany i powinien działać, ale z jakiegoś powodu nie startuje bazaTo du.. mokra raczej. Tamte obrazy chyba nie wspierają 32bit