Przy piwie temperatura procesora qnap ts-h973ax

dafca

Passing Basics
Beginner
28 Wrzesień 2021
16
1
3
55
QNAP
TS-x73A
Ethernet
10 GbE
cześć, mam qnap ts-h973ax, ostatnio zauważyłem, że procesor mimo, że się nudzi ma chyba dość wysoką temp. ok 60st (wentylator kreci wtedy w zakresie 1000-1200 obr) , wydaje mi się że to chyba troche za dużo. Wcześniej nie zwracałem uwagi na temp procesora w spoczynku, ale pamiętam że wentylator przeważnie ok 900 obr mial przez większość czasu. Może mi ktoś powiedzieć jaka powinna być temp w spoczynku procesora?

Załączniki

• Screenshot_20250523_113207_Qmanager.jpg
    Screenshot_20250523_113207_Qmanager.jpg
    636,9 KB · Wyświetleń: 15
A rozbierałeś? Sprawdzałeś jak w środku wygląda? Mowa o kurzu etc

A rozbierałeś? Sprawdzałeś jak w środku wygląda? Mowa o kurzu etc
tak, wydaje mi się, lecz nie mam pewności, że problem pojawił się po ostatniej aktualizacji, nas stał się głośniejszy, stąd zainteresowałem się tematem i wyszła mi ta temp. być może to zbieg okoliczności, dlatego chciałem się dowiedzieć ile powinna wynosić temp w spoczynku procesora w tym modelu.

Co znaczy mimo, że się nudzi?
Nagraj film jak działa htop i pokaż temperatury - odswiezaja sie co ok 60sek.
1747993776424.png

To przykładowy peak u mnie na Xeonie.
Nie widzę powodów do zmartwień.

Co znaczy mimo, że się nudzi?
Nagraj film jak działa htop i pokaż temperatury - odswiezaja sie co ok 60sek.
Pokaż załącznik 47122

To przykładowy peak u mnie na Xeonie.
Nie widzę powodów do zmartwień.
nudzi się, jak obciążenie skacze w zakresie kilku procent, 2-8% przez dłuższy czas, np 10 czy 20min. pokazałeś inny serwer z innym chłodzeniem i procesorem, nic to mi nie mówi.
Połączono posty:

@dafca ten sam cpu co w twoim nasie inny nas
Pokaż załącznik 47123
czyli podobnie, dziwnie że teraz nie spadają obroty wentylatora poniżej 1000, raczej jak zaglądam to częściej widzę 1100-1200, a wcześniej jestem pewien, że obroty większość czasu były ok 900. no nic, będę obserwował.

generalnie Ryzeny pracują cieplej niż Intele
temp <85 stopni jest uznana za bezpieczną pracy ciągłej

jaki Tobie za gorąco - wymień pastę na cpu na coś z domieszką srebra
potem zastanów się nad wymianą wentylatora - tutaj polecam pomyśleć o gwarancji

no na koniec strzał w ... - to jest nas biznesowy, nie jest projektowany pod cisze!

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz