maks87

Network Architect
Q's Professional
20 Lipiec 2012
448
70
175
Odznaki
75
Warszawa
QNAP
TS-x73
Ethernet
1 GbE
Poz.
3

W QTS 5 pojawiło się wsparcie dla WireGuard VPN, a ponieważ na jednym z QNAPów mam już QTS 5 to chciałem to przetestować. Na co dzień używam OpenVPN i działa, ale transfery są niezadowalające. Przeglądając różne tematy na forum odniosłem wrażenie, że przesiadka na WireGuard powinna to nieco poprawić.
Niby wszystko konfiguruję tak jak w instrukcji Jak skonfigurować ustawienia klienta i serwera VPN WireGuard w usłudze QVPN Service 3 a także oglądałem filmik
Link: https://www.youtube.com/watch?v=LgzJU1vpPcc
ale w dalszym ciągu to nie działa.
Czy może ktoś z Was krok po kroku wyjaśnić jak to skonfigurować?

Używam prywatnie Qbelt. Rewelacja. W związku z tym jak Qbelt działa nawet nie odpalałem WireGuarda.
Czy testowałeś Qbelt?
Chciałem sobie zrobić qbelta ale jakoś mi nie działa.
przepuściłem UDP 443 na Fortinecie z zew. IP na wew. IP w kierunku Wan to Internal.
W tej aplikacji podałem wszystkie dane plus zew. IP i niby się łączy niby nie co chwilę łączy i traci.

1642548290294.png

O co chodzi z tym hasłem bo mnie zaraz poj**** :)
1642548836821.png

Wpisałem już wszystko co miałem i nic nie pasuje
xD
Wywaliłem firewall i na razie jest ok za dużo z nim problemów.
A qbelt też świruje, w przeglądarce mam neta miby piszę że się podłączył
1642552655224.webp

w logach jest syf ide spać bo mam jużdość
1642552724153.webp

pozdrawiam
SW

Wczoraj uruchomiłem WireGuard (bez QuFirewall), trochę zabawy z tym było, ale finalnie działa równie dobrze jak serwer postawiony na pc, który jakiś czas testowałem. Co do instrukcji: dla nowicjusza jest trochę nie jasna, zwłaszcza jak konfiguracja i instrukcja jest po polsku.

1645439947017.png

udało mi sie połaczyc
ale niestety nie mam internetu ;)
czyli mam vpn ale nie ma netu
dodatkowo nie moge przez vpn wejsc do qnapa
i nie widze nic szczegolnego - jakies to dzinwe jest

1645439896783.png

jak wyłaczyłem firewall na qnap nic sie nie poprawiło.
niby mam połaczenie vpn ale nie działa według mnie to tak jak myslałem.

Załączniki

• 1645439826546.webp
    1645439826546.webp
    8 KB · Wyświetleń: 146
Dodaj do firewalla pulę adresów z Wireguarda. Odnośnie braku internetu to jak wygląda konfiguracja po stronie klienta? Może trzeba dodać AllowedIPs?

dodałem w taki sposob do qfirewall
1645442344811.png

co masz na mysi Alloweedip - to w konfiguracji rozumiem klienta wireguard powinienem dodac
ale co mam dopisac - jaka adresacje.
i jak sie łacze z wireguard to nie moge nadal wejsc do qnapa
wyłaczony firewall tez nie daje efektu

dobra dodałem ip w konfiguracji klienta adres qnapa i działa.
Połączono posty:

ale neta brak ;)
Połączono posty:

tylko ja to wciaz robie wewnatrz sieci lokalnej.
jak zaimportowałem wo smartfona ustawienia mam bad adress ;)

teraz to bede miał ale zagwostke o co chodzi z tym bad adress ;)

Witam
Od jakiegoś czasu używam WireGuard i jest mega szybki ale mam jeden problem.
Jak połączę się np. z firmy do domu do qnapa to automatycznie wycina mi sieć firmową i nie mogę pracować ale mam dostęp do sieci domowej. W AllowedIPs ma 0.0.0.0/0 .
Jak prawidłowo ustawić żeby była dostępna i sieć firmowa i domowa?

Dzień dobry, mam problem z dostępem do Qnap z poziomu Wireguard'a.
Wireguard'em łączę się z androida i wygląda na to, że połączenie do nas jest ustanowione, dostęp do Internetu z telefonu jest, ale nie mogę połączyć się do panelu Qapa.
Pod jakim adresem łączyć się z Qnap'em?
Firewall jest wyłączony.

8a.png

Config Wireguarda:
[Interface] PrivateKey = G...................................................................= Address = 198.18.7.3/32 DNS = 8.8.8.8 [Peer] PublicKey = 5....................................................................= AllowedIPs = 0.0.0.0/0 Endpoint = WAN IP:51820

Pod takim jak lokalnie jest w sieci - przynajmniej tak miałem jak łączyłem się z windy. Może sprawdź czy mimo wyłączonego firewalla nie wpadło nic ciekawego w zbanowanych IP. Możesz też spróbować dla testu zmienić na andku konfigurację, żeby łączyć się przy pomocy 198.18.7.2.

Dziękuję Damian Damian za sugestie.
Na firewallu miałem odblokowany błędny zakres IP Wireguarda
Kod:
192.18.7.0/24
zamiast
Kod:
198.18 7.0/24
. Zmieniłem też DNS na adres routera i wygląda na to, że rusza pod lokalnym IP Qnapa. Dziwne tylko, że przy wyłączonym firewallu, też nie nawiązywało połączenia.

Trochę odkopuję: macie jakiś sprawdzony sposób na działanie Wireguard na zmiennym IP? Po zmianie ISP co tydzień się zmienia IP i Wireguard przestaje odpowiadać na próby połączenia. Awaryjnie ustawiłem codzienny restart usługi VPN w cron, ale nie jest to "eleganckie" rozwiązanie. QBelt testowałem i przy próbie łączenia z Azji notorycznie zrywało połączenie.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. wireguard
  2. ustawienia sieci
  3. qnap z wireguard
  4. qvpn nie widzę dysku
  5. memtest
  6. QVPN Wireguard