Pomoc Co zamiast iCloud?

drago_o

Passing Basics
Beginner
27 Wrzesień 2022
6
1
2
3
35
QNAP
TS-832PX
Ethernet
1 GbE
Witam,

Mam do dyspozycji serwer TS-832PXU z praktycznie nielimitowaną przestrzenią dyskową(jak na moje możliwości). iPhone jest moim jedynym urządzeniem od Apple więc większość plusów stojących za ideą iCloud znika. Nie korzystam z ekosystemu. W chwili obecnej jest to tylko sposób na archiwizację zdjęć i filmów. Czy jest jakaś alternatywa dla tego rozwiązania z użyciem swojego serwera? Oczywiście chodzi mi o w pełni automatyczne działanie w tle bo ręczne aktualizacje/łączenie się z VPN lub tylko lokalnie nie do końca jest dla mnie satysfakcjonujące.

Cześć
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chcesz sobie archiwizować zdjęcia i filmiki na qnapie ?
Jak tak to możesz zautomatyzować sobie instalując chmurkę np. Nextcloud, albo bezpośrednio na qnapa wgrywać programikiem qfile tam jest automatyzacja zaraz po zrobieniu zdjęcia leci na qnapa...
Jest pewno jeszcze x sposobów na to...
1664358115923.png

pozdro

1. Na QNAP'ie utworzyłem udział sieciowy CloudSync.
  2. Moja Sylwia na iOS ma appke QuMagie i przesyla zdjecia do CloudSync/sylwia/Camera Uploads
  3. Ten sam folder CloudSync w ustawieniach Qsync Central na QNAP jest udostępniony:
    1664376367825.png
  4. Na PC i Mac podczas instalacji Qsync dodałem katalog CloudSync:
    1664376678208.png
    1664376749936.png

1664376804002.png
  5. Jak moja Sylwia zrobi fote iOS'em... odpala QuMagie, otwiera lapka... foty są na kompie via Qsync
  6. Na telefonach też mamy Qsync

Jakby można ustawić w aparacie inny folder do zapisywania zdjęć na ios i zsynchronizować go z qsync jako folder synchronizacji to byłoby też z automatu... O ile dobrze kminie :)

Nextcloud jako VM, QuMagie.
Witam,

Mam pytanko do was, zastanawiam się nad zmianą telefonu. Aktualnie mam Androida (Galaxy s21) i kusi mnie iphone pod kątem robienia zdjęć 16 lub 17.
Samsung podobno od 5 lat nic nie poprawiają w obiektywach ... :( i kolory zdjęć odcienie są takie chłodne.

Jednym z obaw jest synchronizacja zdjęć wykonanych na iphone.
Zapytałem Gemini i podaje dwie ścieki:

-----------------------------
1.
Aby automatycznie tworzyć backup zdjęć z iPhone'a na QNAP, zainstaluj aplikację
Ico_Bar_Green.png
Qfile Pro lub
Ico_Bar_Green.png
QuMagie Mobile z App Store. W ustawieniach aplikacji włącz „Automatyczne przesyłanie” (Camera Roll), aby zdjęcia były kopiowane w tle na serwer. Alternatywnie można użyć aplikacji Qphoto lub
Ico_Bar_Green.png
Qsync.
Najlepsze sposoby na backup zdjęć iPhone -> QNAP:
  • Qfile Pro (rekomendowane): Aplikacja służąca do zarządzania plikami, która automatycznie przesyła zdjęcia z rolki aparatu do wybranego folderu na QNAP.
  • QuMagie Mobile: Inteligentna aplikacja do zdjęć, która automatyzuje kopiowanie i porządkuje zdjęcia za pomocą AI.
  • Qphoto: Aplikacja do przeglądania i backupu zdjęć, pozwalająca zarządzać albumami.
Jak skonfigurować automatyczny backup (Qfile Pro):
  1. Pobierz Qfile Pro na iPhone'a.
  2. Zaloguj się na swój serwer QNAP.
  3. Przejdź do Ustawień > Automatyczne przesyłanie (Camera Roll).
  4. Skonfiguruj folder docelowy na NAS i włącz przesyłanie w tle (np. tylko przez Wi-Fi).
----------------------------------------------
2.
Najlepsze aplikacje do backupu
  • Qfile Pro: To najbardziej uniwersalne narzędzie. Umożliwia automatyczne przesyłanie zdjęć i filmów na serwer NAS zaraz po ich wykonaniu lub po podłączeniu do sieci Wi-Fi.
  • QuMagie Mobile: Idealna, jeśli chcesz mieć bibliotekę zdjęć przypominającą Zdjęcia Google. Aplikacja wykorzystuje AI do rozpoznawania twarzy i obiektów, oferując jednocześnie funkcję automatycznego backupu.
  • Qphoto: Starsza, ale wciąż dostępna aplikacja dedykowana wyłącznie do przeglądania i zabezpieczania multimediów. [1, 2, 3, 4, 5, 6]

Jak skonfigurować automatyczny backup (na przykładzie QuMagie)
  1. Zainstaluj aplikację QuMagie Mobile ze sklepu App Store.
  2. Zaloguj się do swojego serwera QNAP NAS.
  3. Przejdź do zakładki Menu i wybierz Ustawienia kopii zapasowej.
  4. Stuknij Włącz, a następnie Skonfiguruj teraz, aby wybrać folder docelowy na serwerze. [1]

Kluczowe wskazówki dla użytkowników iPhone'a
  • Oszczędność miejsca: Jeśli korzystasz z iCloud i masz włączoną opcję „Optymalizuj dysk iPhone'a”, aplikacje QNAP mogą mieć problem z pobraniem pełnej rozdzielczości zdjęć, które są tylko w chmurze. Upewnij się, że telefon ma dostęp do sieci, aby mógł je pobrać przed wysyłką na NAS.
  • Działanie w tle: System iOS ogranicza działanie aplikacji w tle. Aby backup przebiegał sprawnie, warto co jakiś czas otwierać aplikację (np. Qfile Pro) lub włączyć powiadomienia, które mogą wybudzić proces przesyłania.
  • Zdalny dostęp: Aby robić backup poza domem, skonfiguruj usługę myQNAPcloud, która pozwoli na bezpieczne połączenie z serwerem przez internet. [1, 2]
-----------------------------------------------

Czy ktoś to testował który wariant będzie lepszy i czy ta automatyka działa ?

Przy okazji zapytam z ciekawości który telefon byście wybrali iphone 17/ Galaxy 25 / Pixel 10pro ?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. iphone
  2. https://forum.qnap.net.pl/threads/co-zamiast-icloud.39648/
  3. icloud
  4. qsync
  5. Nextcloud
  6. jak archiwizować
  7. qumagie
  8. chmura iphone
  9. sync qnap and icloud
  10. Qfile
  11. backup alternatywa do icloud