Pomoc Co zamiast iCloud?

drago_o

Nowy użytkownik
Noobie
27 Wrzesień 2022
6
1
2
3
34
QNAP
TS-832PX
Ethernet
1 GbE
Witam,

Mam do dyspozycji serwer TS-832PXU z praktycznie nielimitowaną przestrzenią dyskową(jak na moje możliwości). iPhone jest moim jedynym urządzeniem od Apple więc większość plusów stojących za ideą iCloud znika. Nie korzystam z ekosystemu. W chwili obecnej jest to tylko sposób na archiwizację zdjęć i filmów. Czy jest jakaś alternatywa dla tego rozwiązania z użyciem swojego serwera? Oczywiście chodzi mi o w pełni automatyczne działanie w tle bo ręczne aktualizacje/łączenie się z VPN lub tylko lokalnie nie do końca jest dla mnie satysfakcjonujące.

Cześć
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, chcesz sobie archiwizować zdjęcia i filmiki na qnapie ?
Jak tak to możesz zautomatyzować sobie instalując chmurkę np. Nextcloud, albo bezpośrednio na qnapa wgrywać programikiem qfile tam jest automatyzacja zaraz po zrobieniu zdjęcia leci na qnapa...
Jest pewno jeszcze x sposobów na to...
1664358115923.png

pozdro

1. Na QNAP'ie utworzyłem udział sieciowy CloudSync.
  2. Moja Sylwia na iOS ma appke QuMagie i przesyla zdjecia do CloudSync/sylwia/Camera Uploads
  3. Ten sam folder CloudSync w ustawieniach Qsync Central na QNAP jest udostępniony:
    1664376367825.png
  4. Na PC i Mac podczas instalacji Qsync dodałem katalog CloudSync:
    1664376678208.png
    1664376749936.png

1664376804002.png
  5. Jak moja Sylwia zrobi fote iOS'em... odpala QuMagie, otwiera lapka... foty są na kompie via Qsync
  6. Na telefonach też mamy Qsync

Jakby można ustawić w aparacie inny folder do zapisywania zdjęć na ios i zsynchronizować go z qsync jako folder synchronizacji to byłoby też z automatu... O ile dobrze kminie :)

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. iphone
  2. https://forum.qnap.net.pl/threads/co-zamiast-icloud.39648/
  3. qsync
  4. icloud
  5. Nextcloud
  6. qumagie
  7. jak archiwizować
  8. Qfile
  9. backup alternatywa do icloud
  10. backup iCloud
  11. chmura