Udzielamy pomocy Qlocker - atak na Qnapy

Discussion in 'Hydepark i związane z forum' started by Dyba, Apr 21, 2021.

Loading...
  1. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    wyłączyć komputer i zostać analogowym nomadem ..
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,833
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +213 / 6 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Czy to prawda że Qnap znał problem od 6 miesięcy?
     
  3. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
  4. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Panowie mała ciekawostka...
    tyle ze ten nas 26.04 stal wyłączony... z typową awaria celerona... a to pojawiło sie dziś w logach z datą wsteczną :)
     

    Attached Files:

  5. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Pisz do HD z prośbą o wyjaśnienie -> jest to na pewno ciekawe.
     
  6. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 29, 2013
    Messages:
    44
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +8 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
  7. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    I jedno i drugie. Nas nic nie przekona, że białe jest białe;)
     
  8. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    @kadwa2@kadwa2 - i jedno i drugie
    winni są nie reagowania na takie sprawy szybko, gdy zgłasza to white-hat
    bronie - to jako nieliczni z branży nie porzucają sprzętu po 2 latach (średnio 6lat wsparcia na sprzęt Q) i jak się podpali im ogon to reagują

    patrząc na jakość ich kodu, czasami chwytam się za głowe (i nie tylko ja)
     
  9. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Synology tez.. mam ds712+ ma juz 9 lat i nadal wspierany
     
  10. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    koło ch.ja mi lata co Synology robi xD
     
  11. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    to lata niedużo kilka cm..
    napisałeś " bronie - to jako nieliczni z branży nie porzucają sprzętu po 2 latach (średnio 6lat wsparcia na sprzęt Q)" to uświadamiam Cie ze inni dłużej :)
     
  12. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    możliwe - nie interesuje się, a co z innymi seriami ?
     
  13. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    658
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +170 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    216j teściów -> nadal ma wsparcie. Jest na armie, low cost. Nie wiem czy dostanie DSM 7.0
     
  14. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    110j czyli slabeusz :)z 2009 roku byl spierany do 2017
    --- Połączono posty, May 3, 2021, Data oryginalnego postu: May 3, 2021 ---
    nawet jak nie dostanie 7 to wsparce do starych wersji i poprawki dluuugo wychodzą
     
  15. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    chyba nie złapaliscie aluzji "nie interesuje się"
     
  16. dilbercik
    Offline

    dilbercik Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    91
    Location:
    Warszawa
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +19 / 1 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    ale potem zadales pytanie co z innymi seriami :)
     
  17. pigers
    Online

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,621
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    zboczenie zawodowe :D
     
  18. kadwa2
    Offline

    kadwa2 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Oct 29, 2013
    Messages:
    44
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +8 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-219P 100 Mbps
  19. Damian
    Offline

    Damian Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jan 22, 2016
    Messages:
    267
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +32 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    802.11ad
    TVS-x71 802.11ad
  20. cavek
    Offline

    cavek Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jun 30, 2020
    Messages:
    5
    Local Time:
    11:48 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53B
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53B 1 GbE
    Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Mianowicie w celu dodatkowego zabezpieczenia się przed tym całym atakiem, 28.04 jak się pojawiła się aktualizacja to zaktualizowałem system jak i aplikacje, dodatkowy wyłączyłem aplikację i usługi z których nie korzystam czyli Qlink i Qcloud jak i DDNS qnapa. Po aktualizacji pojawił sie problem z wysyłaniem powiadomień przez QNAPa (screen). Próbowałem zmieniać, ustawiać ręcznie DNSa na karcie sieciowej i dalej nic, w sieci lokalnej wszystko działa jak powinno, problem pojawia się tylko z NASem. Przy okazji zaczynają mi zgłaszać ludzie że mają problem z dostaniem się do NASa zdalnie (wszystko odbywa się poprzez Qbelta, z stałym adresem IP i przekierowanymi portami na ruterze). Ktoś ma pojęcie co jest nie tak?

    Teraz zauważyłem że NAS ma problem z połączeniem się w ogóle do bazy QNAP np. w celu aktualizacji czy helpdesku - też wywala ten błąd.
     

    Attached Files: