możesz mieć jak ja , pokazuje tylko % naładowania aku
Udzielamy pomocy - UPS APC Smart-UPS 1000 + TS-453A - podłączenie | Strona 2
No ok - ale czy poza brakiem tych informacji dodatkowych - będzie działał ? Poinformuje QNAP o przejściu w tryb zasilania bateryjnego ?możesz mieć jak ja , pokazuje tylko % naładowania aku
![]()
Ok dziękuję.tak - działa - przecież nas widzi ile jest baterii![]()
Kiedyś taka opcja była w Panelu Sterowania > Urządzenia. Ale znikła. I dobrze.
Znajdziesz kilka wątków "jak zrobić" żeby dyski przechodziły w standby ale finalnie i tak każdy dojdzie do wniosku że lepiej nie usypiać. Ja po swoim eksperymencie kilkumiesięcznym miałem wartości LCC większe na HDD w QNAP niż na lapku którego używam od kilku lat. Bądź mądrzejszy ode mnie i nie usypiaj dysków.
HybridBackup to jak rozumiem backup z NAS -> zewnętrzny zasób ?z QNAPowych aplikacji polecam
Cała reszta - jak dla mnie, jest niefuncjonalna.
- Container Station
- Virtualization Station
- HybridBackup
- HybridMount
Qsync ? Zastąpiony Syncovery - zresztą, mam na tapecie człowieka z forum , co się na QSyncu naciął i dane poszły się gwizdać.
Music Station/Video Station - dziurawe ! Docker a w nim Emby
Download Station - nędza, docker: qbitorrent + jdownloader2
Udostępnianie plików ? - Docker i Nextcloud (trudny przypadek)
Cała reszta aplikacji QNAP została albo odinstalowana bądź wyłączona i zablokowana.
Syncoverybackupu wybranych katalogów z kompa z windows
Nie mam linuxa, ale zakładam że na pewno coś się znajdzie ... a jak nie .. to można samemu napisać te 5 linijeklinux do NAS
Zdjęcia lecą do google photos , a stamtąd skrypt zaciąga mi na qnapa.- backupu zdjęć z telefonu z androidem do NAS ? (myślałem właśnie o Qsync na telefonie ?)
Dysk sieciowy ? Emby ?- oglądania zdjęć które są na NAS
Emby- oglądania filmów które są na NAS
Przerób je ma MP4/m4v i nie trzymaj tych dinozaurów.mam dużo filmów w formacie m2ts (pamiątki rodzinne)
Ważne i "małe dane - chmura. Wszytko zalezy jaką masz pojemność wykupioną.Można podpiąć dysk po USB - ale leżący obok NAS cały czas podpięty dysk to słabe - poza tym co to za backup jak dane z backupem leżą w tej samej szafce i jak szafka spłonieto backup też
Alternatywą jest chmura publiczna - ale żadna nie pomieści 1TB danych czy
więcej w sensownym planie. Jak sobie radzicie z backupem - o ile go robicie ?
Tak. Niech dyski działają ciągle.Dzięki za odp. Jest jednak taka opcja - domyślnie ustawiona na 30 minut. Przy czym zauważyłem że pomimo tego często po 30 minutach to się nie dzieje. Najlepiej wyłączyć tę opcję ?