QNAP TS-x53A czy Kodi odtworzy filmy 4k w kodeku HEVC x265

Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika geminatores, 1 Czerwiec 2017.

Ładowanie...
  1. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Jak problem programowy :)sprzetowo ma HDMI 1.4b i nie wypusci nigdy nic ponad 4K @30Hz bo tyle maksymalnie obsluzy sprzętowo ta wersja HDMI na wyjściu.

    MiBox 4K radzi sobie znakomicie z odtwarzaniem HEVC i wspiera go bez najmniejszych problemów lacznie z odtwarzaniem w 4K w 60fps, takze nie wiem gdzie Ty takie informacje wyczytales o braku wsparcia dla HEVC'a.
    Malo tego obsluguje VP9 Profile 2 czyli odtwarzanie YouTube w 4K 60fps z HDR, nawet najlepszy na rynku box Androidowy Nvidia Shield TV nie wspiera sprzętowo Profilu 2. tylko 1, czyli nie odtworzy z kolei YouTube z HDR, a VP9 Profile 2 jest do tego niezbędny.

    Tutaj co wspiera MiBox
    • VP9 Profile-2 up to 4K x 2K @ 60fps
    • H.265 HEVC MP-10 at L5.1, up to 4K x 2K at 60fps
    • H.264 AVC HPat L5.1, up to 4K x 2K at 30fps
    • H.264 MVC, up to 1080P at 60fps
    • Supports HDR10/HLG HDR processing (software upgrade required)
    Jedynie z czym sobie nie radzi MiBox to 4K w 60fps w starym jeszcze kodeku H264, nie wyrabia sprzętowo, takze max to 4K 30fps, natomiast w HEVC smiga perfekt w 4K 60fps, testowalem osobiscie, no i nie dziala w nim rowniez auto przelaczanie do 24Hz jak w Qnapach.

    Z kolei Nvidia Shield TV obsluguje bez problemu 4K w 60fps w H264 jak i HEVC'u, bo mocowo jest nieporównywalnie wydajniejsza od Mi, dziala tez auto przelaczanie do 24Hz.

    Jesli chodzi o Qnapy z HDMI 1.4b to nie wypuszczą sygnalu w 60Hz i to jest najwiekszy ich problem jesli mowimy o pelnoprawnym odtwarzaczu do KODI, owszem wiekszosc filmów 4K jest w 24Hz, ale co np. z koncertami czy nagraniami z kamery, czy nawet filmami z YouTube gdzie teraz wiekszosc filmow wysokiej jakosci jest kręcona w 4K@60fps.
    Gemini Lake powinni juz montowac w Qnapach, wspierają w pelni kolor 10bit, wspierają natywnie HDMI 2.0, choc na te chwile ponoc bez HDR, ponoc takie info dostal Lon od Intela z kanalu Lon.TV na YouTube przy okazji polecam jego kanal.
    Osobiscie chcialem nawet kupic Qnapa na Intelu z HDMI, ale jesli taki TS-251A, 253 i podobne mają HDMI 1.4b to podziękuje, dlatego kupilem TS-231P i Nvidia Shield TV :)
     
  2. Hegemon
    Offline

    Hegemon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Gdzieś w sieci znalazłem takie info (i to nie w jednym miejscu), że H265 HEVC w MALI 450 nie jest wspierane sprzętowo. Być może ta informacja wzięła się z faktu, że Mali 450 jest produkowany od 2012, a pierwsza wersja HEVC pojawiła się prawie rok później po premierze tego GPU. W sieci jest cała masa nieścisłości, informacje są albo niepełne, albo skonstruowane czysto marketingowo.

    Kolejną ciekawostkę znalazłem przy opisie Celerona J3455 (używanego w TS-653B):
    • Video decode hardware acceleration including support for HEVC (H.265), H.264, MVC, VP8, VP9, MPEG2, VC-1, WMV9, JPEG/MJPEG
    • Video encode hardware acceleration including support for HEVC (H.265), H.264, MVC, VP8, VP9, JPEG/MJPEG
    A w praniu co wychodzi? Trąbka... :) TS-653B dekodowania H265 hardware'owo nie wspiera, a przynajmniej QNAP tego nie robi. Więc albo jest babol w informacji, albo coś nie teges w sofcie.
    Do tego - brak 60Hz w 4k to bolączka specyfikacji HDMI 1.4b, a nie samego J3455, bo po DP 4096x2160@60 Hz wygenerować potrafi (ponoć)... Zakładając, że to prawda, przypuszczam, że weszły tu w grę tematy licencyjne HDMI, nie faktyczne ograniczenia sprzętowe.
    Niemniej... chyba od najbliższego czwartku MiBox 4k będzie w sprzedaży w sieci z logo z robalem w kropki! :D:DZ ciekawości zakupię toto, bo jak samemu się nie sprawdzi, to nie będzie się wiedziało.
     
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 184
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +1 135 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
  4. Hegemon
    Offline

    Hegemon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Zachęcony przez Szanownych Kolegów

    Zrobiłem porównanie - MiBox 3 (4k) "pozyskanego" w Stonce i Qnap'a 653B. Na obydwu urządzeniach Kodi ze skórą Confluence. oczywiście, nastawy (Kodi), które dało się regulować - identyczne. TiVi, może nie najnowszy, ale chyba całkiem przyzwoity LG 55UF860V. Niestety, nie HDR, ale 4k@60Hz YCbCr 4:4:4 z ColorPrime.
    Urządzonka testowałem na identycznych nastawach dla dwóch HDMI i dla identycznego sygnału wyściowego 3840x2160 30Hz. Odczucia subiektywne... obraz z Qnapa MOIM ZDANIEM, był lepszy, zdecydowanie lepsza czerń przy takich samych intensywnościach elementów jasnych. Przy przestawieniu MiBox w 60Hz - bez zmian, jedynie TiVi sygnalizował, że dostaje obraz z ramką 60Hz.
    Materiał 4k@30Hz H.264 z P3Pro - Qnap - bez problemu. MiBox - żabił jak poryty.
    Materiał H.265 HEVC (filmidło 4k w dwóch wielkościach kompresji -30 i 55GB,@24Hz) - na QNAP tragedia, na MiBox - lepiej, czasami szło dobrze, czasami rwało, dźwięk się rozjeżdżał.
    FHD zrobione kodekiem MałymMiękkim VC1 - Qnap - miodzio, MiBox - hmmm... nie wiem, jak to określić Wyglądało, jakby szło 12kl/s, chociaż TV wypisywał, że jest 24... Konsekwentnie... Ale dźwięk szedł płynnie i prawidłowo.
    Dla 4k w MiBox bez względu na prędkość odświeżania tylko 8bit YCbCr 4:2:2 - rewelacji nie ma. W FHD dostępne 10bit YCbCr 4:4:4. Połączenie przez WiFi na 5GHz AC tylko 433Mbps, (inne moje urządzenia potrafiące korzystać z AC łączą się na ponad 700Mbps). Tak, że na tą chwilę wynalazek od Xiaomi dla Qnap'a jako playera multimedialnego do "własnych" zasobów konkurencją nie będzie. Niemniej - urządzonko całkiem fajne i ma trochę zalet, ale to już inny temat i nie na tym forum. Niemniej - jakby ktoś chciał się o MiBox czegoś ode mnie dowiedzieć, to do innej formy kontaktu zapraszam.
     
  5. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Hegemon - mialem MiBoxa 4K na testy i pliki 4K 30fps w H.264 jak po maśle, dopiero 4K w 60fps w starym H.264 sie nie wyrabiają i tnie, ale to norma i o tym jest w specyfikacji Mi, zobacz na pudelku.
    • H.264 AVC HPat L5.1, up to 4K x 2K at 30fps
    Polecam sample 4K w H.264 - Big Buck Bunny 3D - Download

    I dokladnie tak jest jak podaje producent, na samplu Big Buck Bunny w 4K H.264, plik w 30fps idzie idealnie, ten w 60fps juz sie nie wyrabia.

    Jednak pliki w 4K i H.264 to rzadkość, HEVC 4K 60fps bez problemów na MiBoxie, a testowalem tego duzo, z zadnym plikiem nie bylo zadnego problemu, nawet z tymi najbardziej wymagającymi gdzie jest juz bardzo wysoki bitrate w HEVC'u.
    Polecam sample z tej strony - 4KSamples - Free Downloadable 4K Sample Content

    Czernie lepsze na Qnap :), a co do tego ma player ?, moze nie ustawiłes poprawnie zakresu tonalnego czerni 0-255 :), musi sie zgadzać dla ustawienia TV/odtwrzacza, co innego Qnap co innego AndroidTV, czyli albo zakres Pełny albo Ograniczony.
    Nie ma mozliwosci aby czern byla zalezna od odtwarzacza.

    Pliki 4K @24Hz i jeszcze problemy co Ty za pliki testowales bez zartów ? chyba jakieś poza specyfikacją, przeciez to nawet byle player Androidowy chinol noname na S905 uciaga, ustawiles Mi w tryb 24Hz ? bo on tak samo jak Qnap nie przelacza sie automatycznie, dopiero Nvidia Shield TV to potrafi, choć nawet bez przelaczenia TV/odtwarzacza w tryb 24p jest wszystko poprawnie, nie ma mowy o jakims rozjezdzaniu sie obrazu i dzwieku.

    Qnap jako player odpada w przebiegach, podstawowa sprawa nie wypluje 4K @60Hz na wyjściu za sprawą HDMI 1.4, ani z tego co czytalem nie wypluje HD Audio, a MiBox bez problemu bo ma HDMI 2.0a, i dziala przesylanie formatów HD-Audio w KODI.
    Takze to Qnap nie moze być konkurencją na MiBoxa a nie odwrotnie :)
    Jeszcze zobacz aplikacje YouTube, w Qnap masz mozliwość wyboru 60fps :) no wlaśnie, w Mi 4K 60fps da sie wybrać, do tego wspiera VP9 Profile 2 takze i HDR na YouTube.
    Do tego MiBox ma NetFlixa i jego certyfikacje gdzie równiez otwarza 4K Ultra HD.
    Teraz same piloty urządzeń, w Qnap na IR gdzie trzeba celować w serwer, w MiBoxie pilot marzenie na Bluetooth, nawet tak dobrego nie mam w Nvidia Shield TV.

    Co do 10-bitowej palety barw YCbCr 4:4:4 dla 4K nie ma takiej mozliwości, ograniczenie HDMI 2.0a/b, zresztą nie ma takiej potrzeby, zadne pliki wideo nie są kodowane w 4:4:4.
    Zeby wlaczyc 10bit 4:2:2 dla 4K to trzeba wlaczyc dla Amlogiców tryb Deep Color w ustawieniach.

    Co do WiFi to niestety nie powiem, bo jak mialem Mi to jeszcze mialem sieć w N300 i testowalem z USB, natomiast na pewno 433Mbps to nie jest maks, bo widzialem jak inni pisali ze maja polaczenie na 470Mbps itd, takze blizej routera na pewno uzyska podobnie jak Shield TV.
    Dla przykladu mój Shield TV łaczy sie na 702-866Mbps przez sciane od routera :) i to z FunBoxa 3.0
    To teraz porównaj Nvidia Shield TV z Qnapem i jeszcze powiedz ze Shield nie jest konkurencją ;)
     
  6. Hegemon
    Offline

    Hegemon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    PeterMac

    Napisałeś - "miałem". I w tym może być cały problem. W chwili, gdy kupiłem MiBoxa, był w nim jakiś Andek, zaktualizował się i jakoś to działało. Po kilu dniach ponownie się zaktualizował i odniosłem wrażenie, że działa gorzej. Chociażby mniej stabilnie działa WiFi. U mnie MiBox leży w odległości 30cm :) od AP. Moja sieć WiFi działa na urządzeniach ustawionych w tryb AccessPoint, router to osobne, dość wydajne urządzenie ze sprzętowym serwerem VPN...

    Co do ustawień czerni - o ile w QNAP na Kodi jest możliwość ograniczenia zakreru barw, o tyle w Kodi na MiBox praktycznie nie da się ustawić niczego poza liczbą buforów. Mało tego - nawet zmiana rozdzielczości czy odświeżania KODI z poziomu jego setup'a jest niedostępna. Tylko mi nie pisz o poziomie ustawień expert... :)
    Do plików 24Hz ustawiłem taki tryb w Mi... Zawsze testy robiłem przy wcześniejszym ustawieniu ramki na taką, z jaką był zrobiony materiał. Telewizor potwierdzał mi ustawienia zarówno rozdzielczości, jak i ramki.

    Odnośnie plików, które testowałem - FZiJJZ :) (Fantastyczne Zwierzęta...) - dwie kopie różnej długości. Miałem też inny film, mocno skompresowany (ok 13GB) z nim chyba działało najlepiej. Dźwięk - to się działo tam - załóżmy, że wystartowało i dźwięk i obraz jest OK. Przycinka i dźwięk już żyje własnym życiem...

    Co do pilota - całkowicie się zgadzam. Pilot MiBox działa naprawdę świetnie. Może QNAP wpadnie kiedyś na zamianie swoiego IR na BT.

    Z YT nie ma problemów w 4k@60Hz, ale materiały na YT (oglądałem przede wszystkim filmy z dronów P3P, P4P) po dokładnym przyglądnięciu się temu, co widać na ekranie nie mają żadnego porównania do tego, co mam zrzucone z mojego P3P. Sprawdź na Shield np "Meterora, Grece, My P3Pro"... Na każdym z materiałów, bez względu na drona, czy autora co jakiś czas (sekundę, półtorej, na część sekundy) następuje płynne "rozostrzenie" obrazu, co na pewno zmniejsza niezbędną do przesłania ilość danych. Dlatego wygląda to świetnie i pewnie działa bez zacięć. Ale popatrz z bliska. Jestem przekonany, że YT psuje jakość właśnie po to, żeby "każdemu było dobrze".

    Jak będę w domu, sprawdzę jeszcze ten materiał bezpośrednio z TiVi. Sprawdzę także filmy, które testowałem - mój TV radzi sobie z 4k@60Hz w HEVC - tak przynajmniej piszą w specyfikacji.

    Co do dźwięku - nie ma żadnego problemu DTS HD, czy TrueHD Audio - ani QNAP ani Mi nie miał z tym problemu (używam AT Denon AVR-X4200W, "żre" wszystko, co wymyślono w dźwięku i faktycznie to działa - różnica w jakości dźwięku pomiędzy zwykłym DTS a DTS HD jest kolosalna). Tu mój TiVi okazał się mieć problem - jeżeli urządzenia podłączam bezpośredni do TiVi, to on nie przepuszcza tych "lepszych" standardów audio (poza zwrotnym HDMI TV ma wyjście Toslink i można mu przekierować dźwięk). Na TDS i DigitalDolby się kończy. Ale poprzez AT, zarówno QNAP jak i Mi problemów nie ma. Acha - do testów wyłączyłem w Denonie wszelką ingerencję w sygnał video.

    Zrobię jeszcze taką próbę - przekonwertuję film z drona do H.265 HEVC i wtedy zobaczę.
    Odnośnie Wifi - Moje urządzenia (chociażby lapki "Latitudki" obydwa wyposażone w wifi 5MHz AC) łączą się na 700-800MHz także przez ścianę i to bloczku. Ja mam dość niezłe pokrycie sygnałem, pracują u mnie trzy AP z AC, więc to 433Mbps to raczej wszystko, co na MiBox z aktualnym systemem się wyciśnie.

    Proponuję zapuścić sobie Aida 64 - to dopiero robi się ciekawie. Pomijając fakt, że bez względu na ustawioną rozdzielczość procesor Mali450 pokazuje 1920x1080 60Hz, do tego całość pamięci Flash to 5,336GB (a powinno być 8GB, procesor 64 bitowy chodzi w trybie 32bit, do tego wszystkie rdzenie walą na full. W poprzednim FW MiBoxa, Aida, jak się nic nie robiło pokazywała jedne rdzeń na 100MHz, a reszta spała. Dopiero, jak coś się działo - to reszta się budziła. Może Aida64 działa niezbyt wiarygodnie, ale zastanawia mnie ta różnica w jej wskazaniach pomiędzy wersjami Andka TV.

    I wisienka na torcie odnośnie niemocy Mi - jeżeli materiał masz w nietypowej rozdzielczości np 900x720, albo FHD H264, ale z ramką 5Hz (skonwertowane do H264 np z CCTV) to zapomnij, że go MiBox odtworzy.

    Shielda, niestety, nie przetestuję, bo go nie mam. Nie mam też w zwyczaju pisać o czymś, czego nie mam w ręce.

    Jeszcze jedna ciekawostka - jak oddalę Mi od AP na odległość 3m, to jakość sygnału nadal jest doskonała, ale jego prędkość spada do 170-230Mbps. Myślałem, że coś nie teges jest z moim Mi, ale pożyczyłem z zaprzyjaźnionej firmy dwa inne Mi. Było dokładnie to samo. I to nie była kwestia zakłóceń. Na 5GHz nawet w mieście jest spokój, a moja druga lokalizacja to wiocha :D - tak samo siadało. Zresztą - na innych forach też żalą się na WiFi z MiBox'a...
     
  7. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Tak sie nie testuje, testujesz na plikach ktore są poprawnie skompresowane i trzymają specyfikację a nie jakies egzotyki czy samoróbki które mogą chodzić jak chcą niezaleznie od mocy urządzenia, i nie jest to niemoc Mi tylko tak to akurat dziala w polaczeniu Mi z KODI.
    Mozna jeszcze sprawdzić na VLC, ale mówię to nie są miarodajne testy sprzętu.

    Pobierz pliki 4K 60fps w HEVC nawet te najbardziej wymagajace z tej strony
    4 4K (UltraHD)
    Samples - Official Kodi Wiki
    polecam np. ten
    HEVC 10-bit 59.940fps

    albo z tąd
    http://4kmedia.org/
    i wtedy testuj mozliwości sprzętu i pisz jak dany sprzęt chodzi :), ewentualnie pliki bezposrednio z jakiegos aparatu/kamery, ja np. mam pare sampli bezposrednich z Samsugna Galaxy S9 który nagrywa juz w 4K w 60fps.
    Tu masz dobre tez pliki na których sprawdza sie mozliwości sprzętu jesli chodzi o max bitrate z jakim sobie radzi.
    Jellyfish Bitrate Test Files

    Co do WiFi to nie jest to wszystko co Mi wyscisnie, tak jak mówię, widzialem jak ktoś pisal ze miał połączenie na 470Mbps.
    U siebie pamietam mialem maks zasięg przez sciane, siła sygnału Doskonała, natomiast wtedy jeszcze nie sprawdziłem w AIDA64 jaka byla predkość tego polaczenia w Mbps, i mialem wtedy jeszcze router N300 (Netgear DGND3700)

    Co do Shield TV to jest to najmocniejsza i najlepsza przystawka do KODI nie mająca zadnej konkurencji na rynku, mocowy potwór i król wszystkich playerów:)
     
  8. Hegemon
    Offline

    Hegemon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    PeterMac

    Wiesz, dla mnie (i chyba dla 99% użytkowników) istotne jest to, co urządzenie zapewnia dla różnych źródeł plików, a nie tylko dla testowych. A nawet - powiedziałbym - z punktu widzenia użytkownika zdecydowanie ważniejsze jest, żeby odtwarzanie działało z większością tego, co jest dostępne, a nie na dedykowanych pod określone GPU pliczkach.
    To mniej więcej tak, jak z tą aferą z niemieckimi autami - na stacjach diagnostycznych pomiary zanieczyszczeń były super-hiper, a w rzeczywistości - było, jak było.

    Piszesz: "widziałem, jak ktoś pisał.." Sporo ludzi do dzisiaj widzi Elvisa ;). Ja widzę, co mam na połączeniu, a nie coś, co ktoś napisał na jakimś forum. Widzisz, mój główny AP to Cisco Air-Cap1702I, nie mam wątpliwości co do jego wydajności, jak wspomniałem, łączę się z nim z innych urządzeń pod 800Mbps. Pozostałe AP też nie są złe - wszystkie z AC. Na czas testów wyłączyłem pozostałe, a Mi położyłem obok Cap'a :) I było tyle, ile pisałem i nie chciało być więcej. Na innych moich AP - identycznie.

    Jak będę miał chwilę, jak wspomniałem, skonwertuję plik 4k z drona do HEVC. Wprawdzie tylko 30kl/s (podobnie, jak z mojego ogryzka 7) i zobaczę.

    A tak na koniec - wczoraj zapiąłem Mi do starszego telewizora FHD. Ten materiał 4k przy wyświetlaczu FHD szedł bez najmniejszych problemów. Przecież żeby zrobić downn, i tak Mi musiał przyjąć cały strumień w HEVC i go przetworzyć... Nic nie żabiło, nic się nie rozjeżdżało.

    Coś mnie kusisz z tym Shield'em... zobaczę, może jakąś używkę gdzieś znajdę. Chociaż wolałby, aby QNAP sobie z takimi filmikami radził...
     
  9. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Nikt nie optymalizuje dzialania takiego KODI dla plików które nie spelniają standardów i nie trzymaja sie specyfikacji. Takze nie licz ze ktorekolwiek urządzenie bedzie je odtwarzać poprawnie.

    Przeciez dron zapisuje te pliki do jakiegs ustalonego standardu, takze co Ty tam jeszcze kombinujesz :) ?
    Odpal to co zapisal dron a nie kombinujesz po swojemu z konwersją.
    Jak chcesz to wrzuć gdzies pliczek to sprawdze u siebie na Shield TV.
    Shield TV polecam w 101% :), mam uzywam od 2 lat, posiadam 3 sztuki :) (2 sztuki tez kupowalem uzywane na gwar.), niesamowita maszyna, super wydajna, uciagnie wszystko bez zająkniencia, nie istnieje lepszy player na rynku niz Shield TV pod KODI i nie tylko.

    Co do Mi i WiFi to dziwne ze tylko laczy sie Tobie na 433Mbps, ale tak jak piszesz tylko czytalem jak ktos pisal ze laczy sie na 470Mbps takze tutaj nic pewnego taka informacja. Natomiast Shield TV jednego mam kilka metrow od routera ten laczy mi sie na pelne 866Mbps, ten drugi sciane za routerem na ~702Mbps i w górę, w zaleznosci jaki sobie router wybierze kanal czestotliwość ~5300-5500MHz, trzeci najdalej od routera ~500Mbps.
    Na kazdym z nich dziala mi bez buforowania zadnego castoswanie np. z telefonu 4K 60fps i to te najmocniejsze pliki z tej strony 4K Media | Free Ultra-HD / HDR / HLG / Dolby Vision 4K Video Demos
    Uzywam i polecam do tego aplikacje VLC na telefonie.
    Oczywiście z plikami 4K nagranymi bezposrednio w telefonie w 30fps to juz nawet nie ma o czym mowic :), co wazne to VLC wysyla i castuje te pliki w niezmienionej jakosci 1:1 oryginal, bo takie aplikacje jak Google Zdjęcia to juz robią w locie downscal jakosci bitrate'u i to od razu widać.
     
  10. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Masz na sprzedaz? :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  11. PeterMac
    Offline

    PeterMac Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    13 Czerwiec 2018
    Wiadomości:
    60
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +4 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x31 1 GbE
    Nie nie, mam podpietego pod kazdy z TV ;)

    Co do Qnapa to powinni juz robic modele na nowych CPU Intela Gemini Lake, tam juz bedzie HDMI 2.0 w standardzie i lepszy uklad GPU ktory powinien sobie ladnie radzic z odtwarzaniem wszystkiego, choć pewnie nadal nie bedzie dzialac auto-przelaczanie odswiezania i ponoc nadal HDR nie jest wspierany (tak mówil Lon z kanalu Lon.TV na YouTube) :)
    Zapewne dopiero za rok zaprezentują takie modele z Gemini Lake, bo na Computexie teraz nędza w tym temacie byla. Pytalem Grzegorza Bielawskiego to napisal ze TS-251B ma być na Gemini pierwszym modelem a sie okazalo ze guzik prawda.
     
  12. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 635
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +1 478 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Generalnie Kodi już oficjalnie nigdy nie będzie wspierane przez QNAP. Przynajmniej to dotyczy wszystkich modeli powyżej seri x6?.
     
  13. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 092
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +93 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    A przecież ich player to nic innego jak Kodi pod skinem Qnapowym.

    Przyszłościowo sam bym postawił NAS-a i obok jakiegoś TV Boxa jak beda większe wymogi "czytaj 4K Ultra..."
     
  14. Hegemon
    Offline

    Hegemon Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    2 Wrzesień 2016
    Wiadomości:
    15
    Miejscowość:
    Katowice/Kalisz/Pabianice
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE

    Owszem, ale jakoś nie ma problemu z innymi, przeróżnymi plikami. System (sprzęt), żeby dobrze funkcjonował musi sobie radzić z różnymi paściami.a nie jedynie wybranym materiałem demo

    Te pliki są domyślnie "robione" w H264 i QNAP radzi sobie z nimi świetnie. A MiBox - żabi. Ciekaw jestem, czy sytuacja się odwróci, jak przekonwertuję je do HEVC. Tylko taki cel ma ta konwersja. Generalnie to chciałbym, żeby i na Mi i na QNAP odtwarzały się dobrze.

    W weekend będę w domu, w takich przypadkach korzystam z MEGA.nz Tylko muszę zobaczyć, czy mogę tam wpakować taki duży pliczek. Jak się uda, dam Ci znać.

    Niewątpliwie mnie tym zainteresowałeś. Poszukam może jakiejś używki... :D

    Jak pisałem - wszystkie inne moje urządzenia z AC łączą z moimi AP powyżej 700Mbps. Nie wiem, czy mam takie miejsce w mieszkaniu, żeby mi spadło poniżej 600Mbps. Może w powinienem spróbować w wannie hmmmMożliwe też jest, że to 433Mbps to taki urok tego Mi. W sumie - to bez większego znaczenia, ponieważ taka prędkość ze 150% zapasem wystarczy do 4k. Istnieje też możliwość, że AIDA64 pokazuje jakieś bzdury (patrz - rozdzielczość - co bym nie ustawił, AIDA pokazuje 1920x1080@60Hz) Ale na WiFi w MiBox3 żalą się różni użytkownicy. Niby jakość sygnału doskonała, ale nawet przy -38dB potrafi zrywać (też to zauważyłem). U mnie, jak leży przy AP - nie zrywa, mam sygnał na poziomie -16dB (AIDA...).
     
  15. geminatores
    Offline

    geminatores Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    31 Październik 2013
    Wiadomości:
    25
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Rok minął a widać QNAP nadal nie zrobił niczego co może zastąpić "android box'y". A ma ktoś Asustora? Taki AS6302T ma HDMI 2.0 i chwalą się pełnym odtwarzaniem h.265 ciekawe czy poradzi sobie z 10bit
     
  16. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 092
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +93 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Akurat w moim wypadku zastępuję. Muszę tylko uważać na aktualizację.
     
  17. yasiek
    Offline

    yasiek Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    15 Luty 2010
    Wiadomości:
    3
    Local Time:
    06:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-119/219
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-119/219 1 GbE
    możesz rozwinąć?
     
  18. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 092
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    07:15
    Oceny:
    +93 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Pewnie. W moim przypadku Qnap zastępuje MiBoxa, mam podłączony Qnapa po HDMI, mam Kodi 17.5 i mam na nim wszystko co potrzebuje. Nie mam niestety 4K, ale i mój Qnap nie dałby sobie z nim rady. W tym wypadku wybrał bym 718 od Synology. Natomiast do FHD jak najbardziej wystarcza.

    Na aktualizację muszę uważać bo każdy HDStation wnosi coś, co mi psuje obraz. Ostatni aktualizacja sprawiła ze obraz nie nadążał, nie pamiętam jak to się fachowo nazywa. HelpDesk nie umiał mi pomóc, jak się okazało błąd pojawił się gdy udostępniamy dostęp do HD Station z zewnątrz.

    Co do produktów co się chwalą 4k to wystarczy przeczytać dokumentację procesora czy da rade z 10 bit.