Przy piwie TS-451+ strasznie wolny serwer

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
Ja mam również problem z konsolą, którego nie ogarnęła pomoc techniczna.
U mnie zużycie procka było podbijane przez konsolę, która uruchamiała proces ffmpeg (40-70% użycia procka), mimo że skanowanie folderów i robienie miniatur było już zakończone.

Jedynym skutecznym rozwiązaniem u mnie, jest właśnie wyłączenie konsoli. Dostęp do zdjęć i filmów mam nadal, poprzez Qfile.

Musiałem wyjść, jak wrócę postaram się ja unieszkodliwić, serwer mam dla zdjęcia więc trochę szkoda mi tracić dane już uzyskane :(

Jak się wkleja zdjęcia niestety nie wiem, nie dałem rady stąd te linki :(

Niechce porównywać złożoności rutera i serwera, nie to miałem na myśli, chodzi mi o podejście i pomoc uzyskana w Asus z której jestem bardzo zadowolony, a przez którą zyskali dizgonnego klienta na rutery.

Mogę prosić o podpowiedź jak wejść do bazy danych i ja podejrzec ? To ona zajmuje 90% obciążeni mysqel

A używasz do czegoś, tego Coitener station?
To jest jakaś lekka virtalna maszyna dla Linuxa. Jak nie używasz to też wyłącz.
To może potencjalnie używać jakiejś bazy danych i zużywać moc procesora.

Musiałem wyjść, jak wrócę postaram się ja unieszkodliwić, serwer mam dla zdjęcia więc trochę szkoda mi tracić dane już uzyskane :(

Jak się wkleja zdjęcia niestety nie wiem, nie dałem rady stąd te linki :(

Niechce porównywać złożoności rutera i serwera, nie to miałem na myśli, chodzi mi o podejście i pomoc uzyskana w Asus z której jestem bardzo zadowolony, a przez którą zyskali dizgonnego klienta na rutery.

Mogę prosić o podpowiedź jak wejść do bazy danych i ja podejrzec ? To ona zajmuje 90% obciążeni mysqel
Wyłączając konsolę, niczego nie tracisz. Zdjęcia są tam gdzie są i wchodzisz sobie normalnie w foldery ze zdjęciami, przez Qfile.
A na kompie możesz sobie zmapować dyski z NASa i wchodzić na nie tak jak na inne foldery w komputerze.

Jednak myślę że u Ciebie, to coś innego będzie, nie konsola multimedialna ale możesz na próbę ją wyłączyć i ten Coitener station.

[/QUOTE]Wyłączając konsolę, niczego nie tracisz. Zdjęcia są tam gdzie są i wchodzisz sobie normalnie w foldery ze zdjęciami, przez Qfile.
A na kompie możesz sobie zmapować dyski z NASa i wchodzić na nie tak jak na inne foldery w komputerze.

[/QUOTE]

Tak to prawda tylko po co w tym wszystkim serwer a nie dysk zewnętrzny, wystarczy kupić za ułamek wartości serwera ... ale co mi to daje, kupiłem QNAP który był droższy od S uznając że droższy znaczy lepszy, postawiłem "SERWER" żeby gromadzić swoją prace i ewentualnie udostępniać klientom a tu taka masakra...

Ewidentnie MySQLD pożera procka, tylko jak to wyeliminować :-(

upload_2021-8-6_13-24-15.png

Obciążenie trochę spadło, tylko że conter nic nie ma uruchomionego...

MYSQLD mimo uśpienia i tak działa

upload_2021-8-6_13-30-17.png

Załączniki

• upload_2021-8-6_13-10-4.png
    upload_2021-8-6_13-10-4.png
    173,7 KB · Wyświetleń: 71
No ale zrobiłeś, to o czym pisałem...
Na próbę:
Wyłączyć kontener, wyłączyć konsolę.

za chwile spróbuje, suport się zlitował, i może się zaloguje przez helpdesk

Po wyłączeniu tych apek spadło do 3-5% :) super !

tylko co z serwerem zdjęć, przeglądaniem , udostępnianiem ???

Czy ten model w ogóle nadaje się do przechowywania i katalogowania zdjęć ????

serwer jest w porządku - tylko aplikacje są gów...ne

mamy ludzi co zainstalowali sobie na qnapie - wirtualną maszynę od ********* i są zadowoleni.

Gówniany procesor i tyle w temacie. Procki o tej wydajonsci to sie montowalo w PC z niskiej półki w 2010 roku.
A ty oczekujesz ze zrobisz na nich server multimedialy i odpalalisz kontenery i VM.

xD Tyle w temacie.

serwer jest w porządku - tylko aplikacje są gów...ne

mamy ludzi co zainstalowali sobie na qnapie - wirtualną maszynę od ********* i są zadowoleni.

chętnie bym tak zrobił, teraz żałuje że nie kupiłem S.... ale z moja znajomością tematyki mogę co najwyżej sprzeda q.... i kupić coś porządnego :)

Gówniany procesor i tyle w temacie. Procki o tej wydajonsci to sie montowalo w PC z niskiej półki w 2010 roku.
A ty oczekujesz ze zrobisz na nich server multimedialy i odpalalisz kontenery i VM.

xD Tyle w temacie.

A da się zmienić procka ??? może to coś pomoże :)

No tak, bo ktoś by mógł sobie zrobić za dobrze...
Sa Qnapny gdzie da sie wymienic procka.
@Ice to robil z tego co pamietam ;)

długo szukałem, czytałem w opisach na stronie producenta ech, och, ach, a po odpaleniu, dobre dwa lata temu mam go od 2019r, do dziś pracuje prockiem prawie bez przerwy na 100, tłumaczyłem sobie musi poukładać, po porządkować, ale bez jaj, 2 lata ??? i dalej tworzy ......

Yeah. Zmieniłem CPU w TVS-672n. Czy kupisz Syno czy Qnapa z budżetówki, nie oczekuj cudów. S w wyższej półce nie ma czego zaoferować. Ja zmieniłem z i3 na i9 i zasuwa jak wściekły.

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
pisałem: gówn..ne aplikacje
dlatego też pisałem że nie warto z nich korzystać bo są
a) słabe funkcjonalnie
b) dziurawe !

• Lubię to
Reakcje: 1 osoba
a) słabe funkcjonalnie
b) dziurawe !
Czyli kupujesz nasa za kilka tysiecy ze nie moc na nim instalowac aplikacji od producenta bo sa gownianie i zajeżdzaja marny procesor. Brzmi jak material na kabaret.

Yeah. Zmieniłem CPU w TVS-672n. Czy kupisz Syno czy Qnapa z budżetówki, nie oczekuj cudów. S w wyższej półce nie ma czego zaoferować. Ja zmieniłem z i3 na i9 i zasuwa jak wściekły.

dałbyś rade zmienić w moim ? :)
a) słabe funkcjonalnie
b) dziurawe !

Ok, skąd wziąć dobre aplikacje do tego co potrzebuje czyli serwera zdjęć, z rozpoznawaniem twarzy, i katalogowaniem, segregacja, i możliwością udostępniania wybranych folderów zbiorów?

Twój jest nie do wymiany. Polecam (wiem, dziwnie brzmi) DIY - tak jak teraz @pigers lub kupno czegoś z średniej półki i doinwestowanie go na bogato.

Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. qmagie
  2. optware
  3. qnap muli
  4. MultimediaConsole
  5. akcelerator usb
  6. Qfile zdjecia
  7. consola
  8. lista procesów
  9. qsirch