jacpar

Passing Basics
Beginner
24 Styczeń 2018
9
2
25
Odznaki
10
QNAP
TS-x51
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Poz.
1

Witam wszystkich!
Od kilku tygodni zaczął mi się "odzywać" wentylator mojego qnapa TS-451A. Doszedłem do wniosku, że chyba czas go wymienić.
Kupiłem nowy, porządny, łożyskowany marki NOCTUA po przeanalizowaniu parametrów wentylatora, aby dobrać właściwy. Wymieniłem i tu....ZOONK!!!
Wentylator się nie włącza!!!! Spróbowałem w 2 komputerach...wszystko jest OK! Pracuje!!
Co jest tego przyczyną? Ktoś wie? Z pomiarów wychodzi, że coś nie tak ze sterowaniem. Brak kompatybilności?
Spróbować innej marki? Jak tak to jakiej? Ktoś coś podpowie?
Czy ktoś podpowie?
pozdrawiam

• Sad
Reakcje: 1 osoba
całkiem niedawno ... zrobiłem sobie takie kuku na TS-453PRO i podpięłem ten kabel do niewłaściwego złącza - sprawdź czy to nie jest takie proste
dwa - tam są 4 PINy , wpinasz się do tego kablem z 4 PINami ? (kolejność to +,-,PWM, temperatura)

Noctua ma typową 4 pinową wtyczkę, którą można wpiąć tylko w jeden sposób. Nic nie zmieniałem. Dla pewności sprawdziłem kolory kabelków w starym wentylatorze.
Są zgodne.
Acha! Po uruchomieniu systemu wyświetla błąd wentylatora.....system go nie widzi!

Napięcia na pinach są, jak w opisie. Już zamówiłem tej samej firmy tylko mocniejszy. Zobaczę co wyjdzie. Jak nie to będę szukał oryginału :'(

Znalazłem zdjęcie z opisem pinów w wentylatorach Noctua.
Zobacz czy kolory się zgadzają z twoją wtyczka wentylatora?
noctua_pin_configuration_12v_fans.webp
Zobacz

i jak się skończyło ... ?
poproszę info dla potomnych ...
dostałęm pierwszy błąd wentylatorów - dziwne bo stały wszystskie 3, a po kilkunastu minutach się kręcą ... same - cud :) ?

pewnie zaraz padnie któryś, jaki kupić - aby czekał w pogotowiu ... ?

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. Noctua
  2. Wymiana wentylatora
  3. noctua 7cm
  4. ts-451a
  5. Wentylator
  6. wentylator noctua