Ja trochę stanę w obronie Qnapa, bo nie ma co wieszać teraz psów, że system jest do d... Na start i na jakiś czas nie można używać MusicStation - bo tutaj jest dziura. Jak załatają to będzie można ponownie zainstalować.
Trzeba też sobie zdać sprawę, że Qnap jest bardziej dla Pro niż Home userów - czytaj na servery mass storage, itp. Jednak chcą za wszelką cenę mieć też segment Home z ich apkami typu MusicStation, VideStation. Jednak to nie jest core ich działalności. Gdyby była dziura w którejś z podstawowych aplikacji to dawno była by załatana - a takto trzeba czekać bo znając realia pewnie jest zespół 5 dev'ów którzy mają to ogarnąć.
Inna sprawa to arogancja adminów forum, która wychodzi przy tym wątku(niestety). My jako użytkownicy jak najbardziej możemy narzekać na dziury w apkach i zamienianie naszych maszyn do Bóg wie czego przez Malware (kopanie bitcoinów? Botnet?), a forum (wsparcia technicznego) jest idealnym miejscem aby pokazać przewagę Qnapa nad np. S właśnie w profesjonalnym...no właśnie czym? Może wsparciem? Zanim przeszedłem do IT kupę lat siedziałem w sprzedaży, jeśli potrzebujecie pomocy z komunikacji to chętnie pomogę
Bo pisanie tego co zostało napisane np. skarg użytkownikó jest mało...profesjonalne.
Pzdr
G.
Edit::: Inna rzecz, żę nie wiemy jakie są konsekwencje odinstalowania Malware? Może okazać się że po wyczyszczeniu system jest nie do użytku albo dane są zaszyfrowane. Ewidentnie ktoś przyłożył się do kodu a my mamy najmniej info. Problem może być o wiele bardziej głęboki niż wydaje się na pierwszy rzut oka.
Osobiście radzę:
1. Odpiąć Qnapa od dostępu do internetu (na niektórych ruterach jest opcja blokowania urządzeń),
2. Odinstalować Music Station.
3. Cierpliwie czekać na info od Qnapa.