Download [Stable] QTS 4.4.2.1270 build 20200410 | ARM & x86

Artjablo

System Engineer
Q Specialist
Jan 5, 2012
176
22
18
Warszawa
QNAP
TVS-x71
Ethernet
1 GbE
Dokładnie o to mi chodziło.
Kilka lat temu jak pamiętam, ten temat na naszym forum był poruszany.
 

mavik

Passing Basics
Beginner
Apr 4, 2015
8
4
3
45
QNAP
TS-x53A
Ethernet
10 GbE
U mnie zdechlo, Nas odpala ale jest zainicjalizuj Smart install na ekranie, Qfinder widzi ale nazwa nasa jest inna niz przypisałem, po reset factory settings nadal nie staruje tylko chce reset factory settings lub inicializacje, wiec pewnie dane poszly sie **** :-( A mowili jak cos dziala nie aktualizuj, cos mozna z tym zrobic ?

mały update. Umówiony byłem na Teamviewer z Supportem. Wyłączyłem QNAP-a dzień prędzej na całą noc, rano odpalam przygotowuje wszystko do połączenia z supportem. A tu psikus QNAP odpala bez żadnych problemow, wszystko na miejscu, zero błędów poza aktualizacją kilku serwisów. Przypomnę iż wyłączyłem go poprzednio i nawet kilka restartów robiłem, cały czas zachowywał się jakby systemu nie było.
Zamówiłem dyski, kurier już jedzie, robię BACKUP wszystkiego, tak na wszelki wypadek.
 
  • Wow
Reactions: _Floyd

mavik

Passing Basics
Beginner
Apr 4, 2015
8
4
3
45
QNAP
TS-x53A
Ethernet
10 GbE
mavik dałem rozwiązanie na forum jak nie wstaje qnap. Bardzo łatwe.
How-To - Jak przywrócić do działania serwer, który nie uruchamia się z dyskami?
Tak czytałem.
Korzystałem z informacji tam zawartych ale wszystko było na miejscu, dyski były "pod mountowane" Po prostu po odpaleniu qnap zachowywal sie jak nowy z pudełka. zalogować się moglem na konsoli tylko bezposrednio z qnapa i podłączonej klawiatury plus monitora Qfinder nie chciał wejsc przez FAQ SSH. Nie jestem jakimś tam expertem, może coś mi umknęło ale człowiek się uczy całe życie, bynajmniej problem był, jakoś się rozwiązał teraz trzeba zanalizować co i jak, podjąć jakieś środki zapobiegawcze (może jakiś drugi NAS żeby backupował dane z tego pierwszego) nie wiem czytam właśnie na forum i szukam rozwiązania.

Dzieki za pomoc

Update: wykaszanił się jedynie rtorrent-Pro ale musi czekać na swoją kolej, najpierw zaległa praca

Pozdrwiam
 

Silas Mariusz

SysOp
Administrator
Apr 5, 2008
9,606
19
1,931
153
38
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
Update: wykaszanił się jedynie rtorrent-Pro ale musi czekać na swoją kolej, najpierw zaległa praca
Eeee. Powinien działać. Jak nie to reinstalka.
Rtorrent i tak zapisuje sesje oraz ustawienia interfejsów na dyskach także powinien działać o ile ma dostęp do Download lub Rdownload.
 

_Floyd

Master+ Architect
Q's Excellence
Feb 6, 2011
1,953
237
113
35
Warszawa/Żyrardów
www.wladcypolabitwy.pl
QNAP
TS-x53A
Ethernet
802.11ac
Zauważyłem ze w najnowszej aktualizacji rTorrent nie wylądował mi w tej lokalizacji a w Public:
upload_2020-4-15_13-34-4.png
 

Silas Mariusz

SysOp
Administrator
Apr 5, 2008
9,606
19
1,931
153
38
www.devspark.pl
QNAP
TS-x77
Ethernet
1 GbE
:lol::lol:ha
Rtorrent ani w jednym miejscu nie używa lokalizacji public.
A jednak może tak być ale dlaczego zignorowałeś warning?
IMG_20200415_140438.jpg


Nie masz Download ani Rdownload.
 

_Floyd

Master+ Architect
Q's Excellence
Feb 6, 2011
1,953
237
113
35
Warszawa/Żyrardów
www.wladcypolabitwy.pl
QNAP
TS-x53A
Ethernet
802.11ac
Rdownload
Spójrz na rysunek. mam Rdownload, ale odwołałem się do public bo tam miałem katalog rTorrent.

Najwidoczniej po nowej instalacji QTS nie było w standardzie katalogu pobierania i rTorrent wszedł w miejsce public, nastepnie utworzyłem rdownload zgodnie z "warningiem".
 

drQwerty

Passing Basics
Beginner
Nov 12, 2011
25
4
3
57
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
U mnie na szczęście wszystko przebiegło prawie idealnie.
Natomiast już chyba trzeci raz po updacie musze ponownie nadawać userom dostęp do Qsync i VPN, bo chociaż wszystko jest zaptaszkowane, to dostępu nie ma.
 

HellsAngels

Passing Basics
Beginner
Feb 18, 2020
16
3
3
QNAP
TS-x53B
Ethernet
100 Mbps
Denerwuje mnie jeszcze to, że czasem NAS wpada w jakieś lekkie wibracje (mało sztywna obudowa) i jest wtedy głośniej. Ja dokleiłem nóżki z miękkiej gumy i na wierzchu położyłem talerz od hantla 5kg. Jak na razie jest OK. I jeszcze temperatury jakie są prawie cały czas czy nie są zbyt wysokie? Qnap ma dopiero ze dwa miesiące nie wiem czy jest sens zaglądać do środka i sprawdzać termopasty itp.
Adnotacja 2020-04-16 163825.jpg
 

_Toem

Entry Technician
Q Associate
Dec 7, 2010
91
10
8
QNAP
TS-410
Ethernet
1 GbE
Zrób manualnie, a nie przez live update.
i dodatkowo przyszło pocztą
"..
We are writing to inform you of an issue potentially affecting QTS 4.4.2.1262, which currently runs on your QNAP NAS. You may not be able to complete the update or restart the NAS if you choose to update QTS from 4.4.2.1262 via Live Update. We have fixed this issue in the latest firmware release. To ensure a successful update, we recommend manually updating QTS to the latest version..."
 
  • Like
Reactions: Silas Mariusz

_Toem

Entry Technician
Q Associate
Dec 7, 2010
91
10
8
QNAP
TS-410
Ethernet
1 GbE
Wielkie dzięki za wskazówki- tak znam tą metodę- może nie wyjaśniłem dokładnie jaki był cel więc może teraz.
Dostałem od support Qnap - info że w poprzedniej - /co ciekawe nie zgłaszałem nic do wersji/ czyli 1262 jest problem ze wskazaniem żeby robić aktualizację ręcznie- Wiem śledząc forum ze z wersją 1270 też były problem - stąd pytanie czy udało się rozwiązać - bo jedynie co oferują to właśnie ostatnia 1270.
 

langolier

Passing Basics
Beginner
Jan 8, 2020
8
1
1
QNAP
TS-x31
Ethernet
100 Mbps
Przy aktualizacji do poprzedniej wersji 4.4.2.1262 miałem problem - zdeaktywowała się licencja na exFAT (próby odnowienia bez rezultatu). Wysłałem problem do Helpdesk, dostałem nową licencję, która zadziałała.
Teraz zrobiłem update do 4.4.2.1270 i problem jest znów - licencja na exFAT jest "invalid". Znów zgłosiłem do Helpdesk i czekam....

Jeśli chodzi o problemy przy instalacji - jak robiłem ją "ręcznie" ale przed uruchomieniem dostałem ostrzeżenie, żeby lepiej przed aktualizacją zrobić restart QNAP - tak zrobiłem i u mnie aktualizacja przebiegła bezproblemowo.
 

nelik1987

System Engineer
Q Specialist
Mar 18, 2017
115
17
18
31
QNAP
TS-x53Be
Ethernet
1 GbE
U mnie też NAS przestał się odzywać po aktualizacji. Odłączyłem zasilanie podłączyłem i ruszył a aktualizacja była zainstalowana prawidłowo. Zdążyłem już napisać zgłoszenie do supportu
aktualnie mam wersję 4.4.2 1270
 

Szymonk78

Passing Basics
Beginner
Apr 27, 2020
7
2
3
44
QNAP
null
Ethernet
null
witam wszystkich,
jestem zupełnie nowy na forum i po raz pierwszy używam nas, mam qnap 231P

Niestety nie jestem w stanie przeprowadzić aktualizacji. Próba automatyczna się nie udała ale już wiem, że należy ją przeprowadzić ręcznie. Pobrałem firmware ze strony qnap (otrzymałem link mailem od ich supportu). Pobrałem tę wersję: TS-131P_231P_431P_X31+_X31K_20200413-4.4.2.1273 - wskazaną automatycznie przez stronę po wyborze mojego modelu.

Niestety po ręcznym uruchomieniu tej aktualizacji efekt jest dokładnie taki sam jak był podczas
qnap.jpg
aktualizacji automatycznej czyli paczka się wgrywa i rozpoczyna proces aktualizacji, który zatrzymuje się na 30% (jak na screenie). I dalej nic. Zostawiłem serwer sam sobie na całą noc - ale nic się nie zmieniło. Po zalogowaniu to samo - 30% aktualizacji i nic dalej.
Zanim zrestartuję go "z palca" to czy macie jakieś podpowiedzi / porady?

Dodam, że po poprzedniej próbie aktualizacji (automatycznej) też zatrzymało się dokładnie na 30% i dalej cisza więc zrestartowałem z palca. Potem qnap mówił, że musi sprawdzić integralność wolumenów i ta czynność z kolej nigdy nie szła dalej niż 8,7% - to trwało kilka dni, ani 0,1% dalej nie ruszyło. W taki stanie uruchomiłem aktualizację ręczną. Dalej już wiecie:)

Będę wdzięczny za pomoc.