daj IP/login/hasło - to ci dane ktoś wywali
obsranie szefa gwarantowane
obsranie szefa gwarantowane
My z
SiewcaRyżu i @Pawliko jutro się widzimy, więc pomysłów będzie milion, co tam zrobić.
ah - no i uprzejmie informuje że publikujace te informacje, umywamy ręce od odpowiedzialności prawnej
Nie wiem dlaczego utrudniasz tak sobie życie, wyjmij dysk/dyski na których jest najważniejsza baza firmy 3Spece jest ktoś z próbkami i wie jak jak w to wchodzi? Muszę to przetestować i zobaczyć jak to szyfruje oraz uświadomić szefa, że to nie jest backup to, co on robi![]()
Spece jest ktoś z próbkami i wie jak jak w to wchodzi? Muszę to przetestować i zobaczyć jak to szyfruje oraz uświadomić szefa, że to nie jest backup to, co on robi![]()
To sam nie możesz zaszyfrować jakiegoś specjalnego folderu z szefa tabelkami albo "świerszczykami" i cudownie rozszyfruj po 2 dniach? Obsrać się obsra, Ty powiesz ze przerwałeś atak jak zauważyłeś, a środki na backup się znajdą
U mnie zadziałała sama informacją nt. ataku, szef sobie podzwonił, dowiedział się że inne firmy z naszej branży zostały zaatakowane i backup jest, wszystkie ułatwiające systemy typu qnapcloud są powyłączane a ludzie się nauczyli jak łączyć się z VPN.
Po dzisiejszym upgradzie firmware cos mnie tknęło zeby sprawdzic czy napewno wszystko powyłączane. A tu widze myqnapcloud ENABLED. Co jest grane, na 100% miałem to wyłączone.
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
W każdym razie to raczej nie atak, to raczej aktualizacja.
Cześć, niestety jestem kolejną osobą, która ucierpiała w tym ataku. W związku z tym, że od 2 tygodni nie udało mi się uzyskać wsparcia ze strony qnapa pozwolę sobie prosić Was o pomoc.
Qnap nie informował należycie o dziurach i ataku, więc o tym, że jestem zagrożony dowiedziałem się z niebezpiecznika. Natychmiast zalogowałem się do serwera i zgodnie z informacją w powiadomieniu, zrobiłem restart serwera. Po restarcie sprawdziłem i okazało się, że mam zaszyfrowane pliki, a wszystkie cudowne komunikaty na stronie qnapa informują żeby nie restartować serwera :/
Szczęście w nieszczęściu, że dużą część danych mam zapisaną na zewnętrznym dysku przy użyciu HBS.
Wierzyłem, że sprzęt qnapa jest bezpieczny i korzystałem z domyślnej konfiguracji systemu. Wyjąłem serwer z pudełka, włączyłem, robiłem aktualizację raz na 2 tygodnia i korzystałem. Osoby techniczne pewnie teraz łapią się za głowę, ale cóż, tak robią przeciętni użytkownicy jak ja, którzy uwierzyli w marketing qnapa. Teraz chcę być lepiej przygotowany na kolejny atak.
Co powinienem teraz zrobić?
Reinicjalizacja serwera i restore backupu przy użyciu HBS to dobry pomysł?
Często pada w komentarzach informacja o wyłączeniu myqnapcloud, zmianie portów oraz wyłączeniu ddns i upnp. Jak wyłączając to wszystko korzystać z automatycznego wrzucania zdjęć ze smartfona? Czy da się mieć bezpiecznego qnapa i korzystać z niego wygodnie?
Z góry dzięki za każdą pomoc i wybaczcie laikowi głupie pytania
Qnap nie informował należycie o dziurach i ataku, więc o tym, że jestem zagrożony dowiedziałem się z niebezpiecznika. Natychmiast zalogowałem się do serwera i zgodnie z informacją w powiadomieniu, zrobiłem restart serwera. Po restarcie sprawdziłem i okazało się, że mam zaszyfrowane pliki, a wszystkie cudowne komunikaty na stronie qnapa informują żeby nie restartować serwera :/
Szczęście w nieszczęściu, że dużą część danych mam zapisaną na zewnętrznym dysku przy użyciu HBS.
Wierzyłem, że sprzęt qnapa jest bezpieczny i korzystałem z domyślnej konfiguracji systemu. Wyjąłem serwer z pudełka, włączyłem, robiłem aktualizację raz na 2 tygodnia i korzystałem. Osoby techniczne pewnie teraz łapią się za głowę, ale cóż, tak robią przeciętni użytkownicy jak ja, którzy uwierzyli w marketing qnapa. Teraz chcę być lepiej przygotowany na kolejny atak.
Co powinienem teraz zrobić?
Reinicjalizacja serwera i restore backupu przy użyciu HBS to dobry pomysł?
Często pada w komentarzach informacja o wyłączeniu myqnapcloud, zmianie portów oraz wyłączeniu ddns i upnp. Jak wyłączając to wszystko korzystać z automatycznego wrzucania zdjęć ze smartfona? Czy da się mieć bezpiecznego qnapa i korzystać z niego wygodnie?
Z góry dzięki za każdą pomoc i wybaczcie laikowi głupie pytania
Po dzisiejszym upgradzie firmware cos mnie tknęło zeby sprawdzic czy napewno wszystko powyłączane. A tu widze myqnapcloud ENABLED. Co jest grane, na 100% miałem to wyłączone.
potwierdzam, u mnie też włączone, a na 100 było wyłączone
Co do zabezpieczenia jest sporo wpisów co zrobić, min Recenzja - O bezpieczeństwie raz jeszcze....
Dzięki wielkieTak. Odpowiednia konfiguracja QuFirewall.
M
Mało_ważny_l00ser
Guest
potwierdzam, u mnie też włączone, a na 100 było wyłączone
U mnie to samo