Zgadzam się, wyjdzie najtaniej. Qnap ma służyć jako serwer plików, nie jako odtwarzacz. Poza tym do takiej jakości najlepiej kupić Qnapa na min i3, albo Ryzenie.A tak w ogóle to lepiej chyba będzie kupić dedykowany sprzęt do odtwarzania takich materiałów a dane ciągnąć z NAS.
Zgadzam się z "przedpiścami" Dodatkowo za różnicę w kasie pomiędzy Qnap'em "żrącym" HEVC x265 a takimi, które żabią, ale radzą sobie z H264, można kupić np wspomniany Xiaomi Mi Box 4K i jeszcze zostanie kaska na dwa dość solidne HDD
. Po ponad roku użytkowania Mi Box'a 4K (a właściwie dwóch) właśnie jako odtwarzaczy plików trzymanych na Qnap'ach, uważam, że to najbardziej optymalne rozwiązanie. Warunek jest jeden - trzeba mieć solidną sieć LAN w domku, oczywiście, z AC. I wskazane byłoby, żeby Mi Box był w pobliżu urządzenia WiFi. Ale żeby z Mi nie było za różowo - mam jakiś film kodowany VC-1 od Billa G. O ile moje QNAPy żrą ten format aż miło, to Mi Box na tym formacie się tnie jak oszalały. I to na "tylko" FHD.
Tak, u mnie działa, ale 1:1 bez transkodowania.
Prawdopodobnie dla was laickie pytanie ale nie moglem sie nigdzie doszukac sensownej odpowiedzi. Mam NAS od WD jest to prosty dysk sieciowy starej generacji. (Mam go ponad 5 lat) posiada usb i złącze ethernet, wiadomo po co. Ale nie mogę zrozumieć dlaczego aktualne NASy maja po dwa złącza Ethernet?
Proponuję poczytać FAQ - Port TrunkingPrawdopodobnie dla was laickie pytanie ale nie moglem sie nigdzie doszukac sensownej odpowiedzi. Mam NAS od WD jest to prosty dysk sieciowy starej generacji. (Mam go ponad 5 lat) posiada usb i złącze ethernet, wiadomo po co. Ale nie mogę zrozumieć dlaczego aktualne NASy maja po dwa złącza Ethernet?
Dyski są coraz bardziej wydajne i ethernet staje się wąskim gardłem, dlatego montuje się dwie i więcej sieciówek.
Kolejną sprawą jest możliwość tworzenia odizolowanych sieci Lan.
Penerros dzieki za szybką odpowiedź. Czyli dobrze poszukałem informacji. Ja szedłem w stronę "Link aggregation" ale widze ze to jest to samo o czym Ty piszesz.
A moze wiecie czy takie złącze hdmi 2.0 ktore potrafi przeslac 4k@60 gdy podlacze do amplitunera będzie przesyłało dzwiek bez żadnych strat. Teraz do tego używam nVidia shield. Mam podłączonego shield'a do onkyo, w kodi używam pass through i jezeli plik posiada lepsze ścieżki dzwiekowe mogę się cieszyc w domu nawet atmos'em
A moze wiecie czy takie złącze hdmi 2.0 ktore potrafi przeslac 4k@60 gdy podlacze do amplitunera będzie przesyłało dzwiek bez żadnych strat. Teraz do tego używam nVidia shield. Mam podłączonego shield'a do onkyo, w kodi używam pass through i jezeli plik posiada lepsze ścieżki dzwiekowe mogę się cieszyc w domu nawet atmos'em
W drodze są najnowsze x53D z J4125 na pokładzie. Asustor z J4005 chwali się, że dekoduje h265 w 10bit. Jest dla mnie nadzieja, że w końcu doczekam się możliwości odtwarzania bezpośrednio z QNAPa 
jasne ...
zdolność chipu
maksymalnie 4k w profilu main dla h265 (wiki h256), co pokrywa potrzeby rynku ~60%
ale mając filmy w BD które przekraczają ramy profilu 5.1 , jestes skazany na przetwarzanie programowe.
Generalnie mówiąc , jest to skomplikowane. Większość mediów powinna działać na dekodowaniu sprzętowym (jeśli ktoś dobrze napisał odtwarzacz), ale grube pliki nie zadziałają tak jak oczekujesz.
zdolność chipu
maksymalnie 4k w profilu main dla h265 (wiki h256), co pokrywa potrzeby rynku ~60%
ale mając filmy w BD które przekraczają ramy profilu 5.1 , jestes skazany na przetwarzanie programowe.
Generalnie mówiąc , jest to skomplikowane. Większość mediów powinna działać na dekodowaniu sprzętowym (jeśli ktoś dobrze napisał odtwarzacz), ale grube pliki nie zadziałają tak jak oczekujesz.
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Nadzieja w zewnętrznej karcie graficznej i ożenienia Plexa z transkodowaniem. Innej opcji nie ma. Z niskonapięciowych cipsetów bata nie ukręcisz.
Mi wystarczy, że będę mógł odtwarzać pliki tego typu: Bad.Boys.For.Life.2020.MULTi.2160p.UHD.mkv to jest main 10 HEVC bitrate 47.8 Mb/s. Na forum Asustora dowiedziałem się że model AS5202T z J4005 spokojnie sobie radzi.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 729
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Tylko odtwarzał? Panie... Amazon Fire TV Stick 4K - Odtwarzacze multimedialne - Sklep komputerowy - x-kom.pl
Mozesz na nim postawic Plex/Kodi/Emby... i odtwarzasz po sieci bez transkodowania.
Mozesz na nim postawic Plex/Kodi/Emby... i odtwarzasz po sieci bez transkodowania.
Wiem, że jest wiele urządzeń które spokojnie sobie poradzą z odtwarzaniem ale np. taki Mi Box 4k nie przekazuje dźwięku TrueHD i wyższych, po prostu po kolejnym upgrade systemu wycieli tą opcje. Amazon Fire dokładnie nie znam ale na szybko wrzuciłem w Google czy ma passthrough DTS i inne, wychodzi na to że w KODI nie ma. QNAP działa w tym wypadku bardzo dobrze.
- 6 Luty 2011
- 1 957
- 314
- 265
- Odznaki
- 187
- QNAP
- TS-x53A
- Ethernet
- 802.11ac (Wi-Fi 5)
Akurat Amazonowi nic nie brakuje, miałem sprzedałem bo był problem z IPTV. Niestety sprzęt nie lubi sie ze wszystkim a szkoda, bo to genialne urządzenie. Jeśli chcesz już się bawić w 4K to Nvidia, która jest "najbardziej" wspierana przez środowisko Kodi i ich programistów. Tak przynajmniej wynika z oficjalnego forum Kodi.
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 729
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
Cos zle szukasz. Może sprawdzasz Firestick - nie firestick 4k.Amazon Fire dokładnie nie znam ale na szybko wrzuciłem w Google czy ma passthrough DTS i inne, wychodzi na to że w KODI nie ma.
Cos zle szukasz. Może sprawdzasz Firestick - nie firestick 4k.Amazon Fire dokładnie nie znam ale na szybko wrzuciłem w Google czy ma passthrough DTS i inne, wychodzi na to że w KODI nie ma.
Dobrze szukam
Amazon Firestick 4k:
AC3 (Dolby Digital): Yes
EAC3 (Dolby Digital Plus): Yes
EAC3 + Atmos (Streaming Atmos): Yes
TrueHD: No
TrueHD + Atmos (Blu-ray Atmos): No
No nie ważne, Nvidia shield też spoko ale to kolejne urządzenie, ja lubię minimalizm i jak tylko wyjdzie QNAP 253D to biorę na testy
- 5 Kwiecień 2008
- 10 205
- 4 729
- 405
- Odznaki
- 205
- QNAP
- TS-x77
- Ethernet
- 1 GbE
To masz jakieś nieaktualne informacje. Leci mi elegancko passthrough TrueHD i HD MA.
A sorry a moze i nie
A sorry a moze i nie